Duhovni susret za djevojke srednjoškolke

Duhovni susret za djevojke srednjoškolke

Subota, 6. 10. 2012.

U Kući Navještenja u Gromiljaku održan je 6. listopada 2012. godine duhovni susret za djevojke srednjoškolke, što ga je predvodio vlč. Bosiljko Rajić, pastoralni vikar za vrhbosansku nadbiskupiju. Susret je održan na temu: Želim živjeti život po kršćanskim vrijednostima.  Sudjelovale su djevojke iz Gromiljaka, Fojnice, Kiseljaka, Lovnice i Žabljaka.


Susret je započeo molitvom i razmišljanjem o Blaženstvima, nakon koje je započeo program. U svom izlaganju na navedenu temu, predvoditelj je predstavio temeljne vrjednote koje svakom čovjeku daju dostojanstvo, a koje se trebaju temeljiti na Isusovim načelima. Razni faktori utječu na izbor vrednota života. Ipak, treba znati da po prirodi najveća i najdragocjenija vrednota jeste život, koji ima svoj temelj u Bogu. Isus, gledajući ljude svoga vremena na što stavljaju važnost, upozorio ih je  da se život vrednuje unutarnjim bogatstvom, a ne po  zauzimanju prvih mjesta ili pročelja.  To isto vrijedi i za nas danas. Valja znati da je bogat samo onaj  tko ima Boga u srcu i duši. Pozvao je mlade da u svom životu  biraju i izgrađuju vrjednote koje su neprolazne i vječne. Dakle, one vrjednote koje se temelje u Bogu, jer jedino je u njima osmišljenje svačijeg života. 

Nakon predavanja održane su radionice, na kojima su djevojke trebale napraviti svoju osobnu piramidu vrjednota po kojima žele živjeti.  U zajedničkom izlaganju došlo je do izražaja da su svi na prvo mjesto stavili važnost obitelji. Bilo je zanimljivo čuti kako gledaju na obiteljski život i duhovni poziv. Između ostaloga rekle su, ako netko i osjeća da bi se želio opredijeliti za duhovno zvanje, jednostavno se ne usudi reći, jer biva ismijan od okoline. Zato je potrebna jaka podrška roditelja i ostalih koji odgajaju mlade, a upravo to nedostaje. Iznijele su i negativne utjecaje droge, alkohola, interneta i ostalog što im se pruža i što ih obmanjuje. Sve je usmjereno na trenutačno uživanje, što u konačnici znači duhovnu smrt. Potrebna je velika duhovna snaga da bi se mogle oduprijeti svim navedenim izazovima, potvrdile su sve sudionice. S ovim je završen prijepodnevni rad. 

Nakon odmora i objeda bilo je pokorničko bogoslužje i sveta ispovijed. Završetak svega bila je svečana sveta misa koju su mladi, pod ravnanjem s. Marinele Zeko, uzveličali lijepim pjevanjem i sudjelovanjem u misnim čitanjima i molitvi vjernika. Djevojke su na odlasku zahvalile sestrama na organiziranom duhovnom susretu, koji im je, kako su rekle, mnogo značio.

L.B.

  Vijesti - Sve