“Evangelizacija na Zrinjevcu” - Dan pokreta i udruga Zagrebačke nadbiskupije

“Evangelizacija na Zrinjevcu” - Dan pokreta i udruga Zagrebačke nadbiskupije

Subota, 7. 6. 2014.

U okviru ovogodišnjih Dana pokreta i udruga Zagrebačke nadbiskupije uoči rođendana Crkve u subotu, 7. lipnja u popodnevnim satima u središtu Zagreba, na Zrinjevcu održan je program naslovljen „Evangelizacija na Zrinjevcu". Otvarajući događanje biskupski vikar za laike Zagrebačke nadbiskupije dr. Tomislav Markić izrekao je molitvu temeljem odlomka iz Evanđelja s pitanjem koje su Ivanovi učenici uputili Isusu „Učitelju gdje stanuješ".


Konkretan susret s Riječju Božjom ponudio je „Biblijski kutak". Posjetitelji su bili upućeni u snalaženje u biblijskim kraticama, kao i pronalaženju pojedinih mjesta u Bibliji. Također je bila prilika za razgovor o Svetome Pismu, te njegovu mjestu u životu vjernika, kao i informiranje o dostupnosti Svetoga Pisma poglavito u virtualnom svijetu. Organiziran je i biblijski kviz sa simboličnim nagradama.

Tijekom trosatnog programa različite udruge, pokreti i zajednice osmislilo je osam kutaka.

Tako je devet udruga, pokreta i zajednica osmislilo „dječji kutak". One najmlađe animirale su „tete" s gitarom u pjesmi i plesu, dok su oni malo veći bili uključeni u oslikavanje papirnih tanjura i kapa koje su dobili na poklon, te izradu anđela čuvara i ribica od gline. Djeci je bilo ponuđeno i upoznavanje s Isusovim životom čitanjem dječje Biblije, kao i kroz razne igre.

„Kutak za mlade" animirao je mlade, ali i one malo starije raznim igrama. Aktivnosti je organiziralo osam udruga, pokreta i zajednica koji su pažnju prolaznika privukli „izložbom" majci s raznih susreta katoličke mladeži, te fotografijama i plakatima s ljetovanja vjerskog karaktera. Priređene su i komunikacijske vježbe za mlade s temama prihvaćanje različitosti, rješavanje konfliktnih situacija, uspostavljanje zdravih odnosa.

Kreativnost je osobito zanimljiva djeci u „karitativnom kutku" u kojem su izrađivali desetke krunica i narukvice, te bojali anđele, dok su oni stariji bili zaokupljeni pripremom i pakiranjem prigodnih poklona namijenjenih u karitativne svrhe za pomoć poplavljenim krajevima u Hrvatskoj.

„Kulturni kutak" ponudio je mogućnost upoznavanja s glagoljicom kroz izložbu izdanja, ali i u svladavanju glagoljičkih slova. Mnogi su imali priliku „tek" naučena slova ispisivati na razglednicama i tekstilu. Ovaj kutak je možda po prvi puta „iznio" na ovaj prostor jednu ikonu, te tako dao priliku zainteresiranima da se upoznaju kako ikona nastaje.

Deset udruga, pokreta i zajednica u „Obiteljskom kutku" ponudilo je obilje tiskanog materijala s područja komunikacije u braku, muške i ženske različitosti, prirodnog planiranja obitelji, neplodnosti u braku, kontracepciji, odgoju djece, kao i o raznim vidovima ovisnosti u obitelji. Posjetitelji su imali prilike saznati i nešto više o Obiteljskom savjetovalištu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, kao i o djelovanju Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije. Posebna pak vrijednost ovoga kutka bila je mogućnost razgovora, za što su na raspolaganju bili pojedinci iz „obiteljskih" udruga, pokreta i zajednica.

U „Kutku za razgovor o vjeri" bila je prilika potražiti odgovore na nedoumice o Bogu, vjeri, Crkvi, sakramentima i molitvi. „Papin (mobilni) kutak" kružio je Zrinjevcem i dijelio poticajne misli i poruke pape Franje, pape u miru Benedikta XVI. i sv. Ivana Pavla II. Ti prigodni pokloni imali su dvostruku učinkovitost, onu za dušu u vidu samog citata, kao i drugu za tijelo u vidu slatkiša.

Valja naglasiti, kako su pokreti, udruge i zajednice sami ne samo osmislili pojedine kutke, već se pobrinuli i za „opremu" kutka kako u vidu dekoracija, tako i svih pomagala koje su koristili.

U glazbenom programu u Paviljonu na Zrinjevcu nastupio je kantautor Dragutin Hrastović i Band Cenacolo koji su se predstavili svojim raznovrsnim repertuarom. Posljednja glazbena točka banda Cenacola bila je obogaćena scenskim nastupom djece i njihovih teta iz Zajednice u Varaždinu.

Program na Zrinjevcu je kroz tri sata vodila, te posjetitelje upućivala u aktivnosti pojedinih kutaka Tanja Popec, urednica Vjerskoga programa na Hrvatskome katoličkom radiju.

Po završetku programa, svi koji su sudjelovali u programu na Zrinjevcu pridružili su se završetku peterosatnog molitveno-meditativnom programa u kapeli Ranjenoga Isusa.

Ovogodišnji Dani pokreta i udruga Zagrebačke nadbiskupije koji su započeli 6. lipnja euharistijskim slavljem u zagrebačkoj prvostolnici i susretom s pomoćnim biskupom zagrebačkim Valentinom Pozaićem u dvorani „Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, a nastavljeni u subotu 7. lipnja na Zrinjevcu još su jednom pokazali bogatstvo različitih karizmi unutar Crkve. Također ovo je bila prilika pokazati kako su pokreti, udruge i zajednice koje djeluju u Zagrebačkoj nadbiskupiji zahvaljujući okupljanjima u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu pod vodstvom biskupskog vikara za laike dr. Tomislava Markića napravili kvalitativan iskorak u međusobnom povezivanju na dobrobit Crkve i hrvatskog naroda. (IKA)

  Vijesti - Sve