“GDJE TI JE BRAT ABEL?   (Post.4,1-16)

“GDJE TI JE BRAT ABEL?  (Post.4,1-16)

Subota, 5. 3. 2022.

U subotu 5.ožujka 2022. godine održan je susret animatora Prijatelja Malog Isusa zagrebačke provincije u samostanu „Antunovac“ u Novoj Vesi u Zagrebu. Tema susreta bila je "Gdje ti je brat Abel"? (Post 4,1-16). Nagovor na tu temu održala je prof.dr.sc. s. Silvana Fužinato, sestra Družbe Presvetog Srca Isusova i profesorica na Katoličkom Bogoslovnom Fakultetu u Đakovu. 
Na početku susreta, svi smo dobili biblijski tekst iz knjige Postanka. U dobivenom tekstu vidjeli smo da su neke riječi istaknute ili obojene istom bojom, ulomci teksta označeni slovima A,B;C,D,A´,B`C˛` i nikom nije bilo jasno šta to znači. S. Silvana odmah nam je objasnila da se radi o originalnom prijevodu biblijskog teksta sa starohebrejskog jezika koji se nešto razlikuje od uobičajenog teksta koji inače čitamo, te da je za tumačenje neke teme važno poznavati strukturu takvog teksta. U dobivenom tekstu imamo dijelove koji se podudaraju A-A`, B-B`, C-C` i središnji dio D u kojem je glavna poruka teksta. U tumačenju teksta brojevi imaju značenje, broj 7=punina, savršenstvo, broj 13=nepotpun broj, nesavršenstvo, broj 14= duplo savršenstvo.
Zatim je od nas tražila da u tekstu prebrojimo istaknute i obojane riječ koje se ponavljaju. Riječ Kajin se ponavlja 13 puta, riječ Abel 7 puta i riječ brat 7 puta. Samo značenje imena u ovom tekstu nose težinu poruke. Kajin = ljubomoran a Abel = ništavan,dim, nešto što je kratko. Nakon toga je slijedilo tumačenje teksta. Kajin je primjer koji u ovozemaljskom životu ima sve ali, da bi bio potpun, potreban mu je pogled-podrška od Boga. Bog pogledom na Abela koji je isto potpun želi potaknuti Kajina da pogleda Abela jer zna da među njima nema bratskog odnosa, dijaloga. Braća umjesto dijaloga stvorila su smrt. Bog ne odustaje od Kajina i upozorava ga ali ne zapovijeda tj. stavlja mu granicu jer zna ukoliko ne uspostavi odnos sa bratom neminovna je smrt. Posljedica toga nije potpunost nego prebacivanje odgovornosti na druge, u ovom slučaju na Boga, strah od smrtne opasnosti, osamljenosti, izgnanstvo. Na kraju Kajin se obraća Bogu koji mu oprašta grijeh i daje mu novu priliku u novoj zemlji- zajednici za potpuno ostvarenje. 
Svi mi u svom životu imamo svoga Kajina i Abela. Svi se sa zavišću i ljubomorom rađamo. To su naravne emocije i nisu grijeh ali postaju grijeh kad im dopustimo da prijeđu u djelo. Iz ovog teksta smo vidjeli da se braćom postaje, a ne rađa. Svima nam je potrebna zajednica u kojoj ćemo rasti, biti potpuni i važno je da nas netko prihvati kao brata i sestru. 
Nakon kratke pauze slijedila je radionica po grupama u kojoj smo dobili par pitanja na koja smo trebali dati svoje odgovore, razmišljanja i zaključke.

Zaključci sa radionice su:
1. Prihvatiti misterij drugoga
2. Ne moramo o drugome sve znati
3. Prihvatiti različitost drugoga
4. Dijalog sa drugi
5. Prihvatiti granicu, pomoći i sebi i drugima
6. Prihvatiti istinu o sebi
7. Osjećaj pripadnosti nekome (zajednica)
8. Šutnja, dobro komunikacijsko sredstvo, čekati bolji trenutak (hladna glava)

U 12 sati slijedila je sveta Misa prije koje smo izmolili krunicu Djeteta Isusa. Svetu Misu je predslavio župnik župe Sv. Ivana Krstitelja vlč. Ivan Lastovčić
U poslijepodnevnim satima uslijedio je sastanak s pročelnicom Društva PMI s. M Kristinom Maslač. Razgovarali smo o našem djelovanju  u prošloj godini te postavili ciljeve što nam je činiti u godini koja je pred nama.
Glavni naglasak je bio na duhovnoj obnovi u Bistri koja se ima održati 12.03.2022., na našem godišnjem susretu 18.06.2022. u Samoboru i pastoralnom pohodu. 
Zahvalni dragom Bogu na našem zajedništvu i našim sestrama na gostoprimstvu radosno iščekujemo sljedeći i svaki naredni susret.

Živio Mali Isus!

Gordana Vučur,
PMI Stenjevec

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve