Hodočašće Benediktincima - čuvarima Riječi u Dalmaciji

Hodočašće Benediktincima - čuvarima Riječi u Dalmaciji

Srijeda, 29. 7. 2020.

U organizaciji specijalizirane agencije IHTIS TRAVEL kršćanskih hodočašća i putovanja vjere i kulture realiziran je 25. srpnja 2020. jednodnevni put benediktincima u pohode na Čokovec - otok Pašman. 


Budući da su bili hodočasnici sa splitskog Žnjana i biblijska grupa sa Pojišana među kojima su i članovi Društva PMI-a, naša pročelnica s. Dolores Brkić uključila je i  nas PMI-a iz župe sv. Križa u Splitu. Kroz razne nejasnoće, poteškoće i neizvjesnosti ovo duhovno kulturno osvježenje bilo je svima kao melem kojeg je u detalje ispunila voditeljica gđa Nataša Bulić. Na taj način mi smo duhovno označili naš molitveni dan kojeg na poseban način obilježavamo svakog 25. dana u mjesecu.

U ranim jutarnjim satima krenuli smo iz svetišta Gospe od Pojišana ( sa svim mjerama epidemioloških preporuka ). Dan nam je bio darovan od Boga kroz lijepo i pogodno vrijeme. U radosnom i molitvenom ozračju brzo smo stigli do Biograda te trajektom krenuli na otok. Nakon osvježenja i  doručka započeo je mali uspon na brdo Čokovac. Iznenađenju nije bilo kraja kad smo se sreli sa  redovnicima –benediktincima kroz jednostavan ali neobičan susret kojeg smo doživjeli u ovoj Benediktinskoj rečenici iz pravila:

“ U osobi gosta dolazi nam sam Krist i odgaja nas da postanemo svjesni milosrđa čiji smo objekt i kojem se moramo bezuvjetno otvoriti…“ Upoznali su nas sa kulturom i duhovnom baštinom benediktinaca. Dan i susret bio je posebno značajan jer smo zajedno sa sljedbenicima sv. Benedikta slavili sv. Misu i sudjelovali na pjevanom dijelu Časoslova šestog časa. Kroz meditaciju upoznali smo se sa posebnom karizmom benediktinaca.

 Prošetali smo vrtom koji također odiše mirom i ljepotom. Imali smo priliku osjetiti gostoljubivost uz osvježenje te po vlastitom izboru slobodnog vremena boraviti  u kapelici pred Presvetim oltarskim sakramentom. Pri povratku u Biograd nakon ručka u poslijepodnevnim satima  posjetili smo  uz stručnu gđu Natašu, katedralu sv. Stošije, baziliku i benediktinsku opatiju sv. Ivana iz 11. stoljeća.

Dan ispunjen milostima i zajedništvom, pred večer smo se uputili prema Splitu u molitvenom ozračju krunice i pjesme što je predvodila naša s. Dolores. Zaustavili smo se kod Gospe od puta na rijeci Krki, zahvaliti joj i zamoliti da nas sve vodi i čuva na puta našeg života, nadasve u ovo ljudski rečeno , neizvjesno vrijeme.

  Vesna Mamić, PMI-a

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve