Hodočašće Gospi od Prizidnice

Hodočašće Gospi od Prizidnice

Subota, 24. 3. 2012.

MEJAŠI: Dana 25.ožujka 2012. kada Prijatelji Malog Isusa slave svoj dan, okupili smo se iz župe sv. Spasa Mejaši u tri autobusa i uputili se posjetiti malo poznato, ali prekrasno svetište Gospe od Prizidnice na Čiovu. Don Ante Mateljan, don Mihael Jelavić i časna sestra Loreta vodili su nas na tu poslijepodnevnu nedjeljnu duhovnu obnovu. 


U toj prekrasnoj maloj crkvi sagrađenoj 1546. godine na klisuri ponad mora, "pri zidu", povučeni od svijeta, smjestili su se svećenici pustinjaci, provodeći život u molitvama i pokori. Sve do sredine 19 stoljeća neprekidno ili sa kraćim prekidima boravili su svećenici glagoljaši, ali i svećenici latinskog obrednog jezika. Crkva je ukrašena milosnom Gospinom slikom koja u rukama drži Isusa. Slika milosne Gospe potječe iz 14. stoljeća. Kratku povijest i ponešto zanimljivosti izložio nam je don Ante, nakon čega su tri djevojčice izložile recitaciju i slijedila je sv. Misa. Pritom je u PMI primljeno novih 35 članova, dodijeljeni su im Statuti. U propovijedi je istaknuto o prisustvu anđela u životu svakog čovjeka. Ponekad ih nismo svjesni, a onda kada ih osjetimo preokrenu nam život. To što im ne vidimo krila ne znači da ih već nismo susreli, u bilo kojem obliku. 

Nakon toga smo posjetili dominikanski samostan i crkvu Sv. Križa na samoj obali sjeverne strane Čiova, koji se prema prvim opisima i spisima spominje se u 16. stoljeću. Tu smo imali kratki Križni put i obilazak klaustra samostana. Dalje smo posjetili katedralu sv. Lovre u Trogiru, poznatu kao katedrala sv. Ivana Trogirskog. Don Pavao Pilplica je izložio zanimljivosti iz povijesti župe i crkve. Prekrasna crkva, koja je nedavno obnovljena, sjaji u punoj ljepoti i bogatstvu koje čuva. U njoj su relikvije sv. Lovre. U blizini je i samostan, crkva i muzej sv. Nikole koje vode časne sestre Benediktinke. Zatekli smo ih nakon obreda sv. Mise tako da nam je njihova mlada članica ispričala kako je Red tu neprekidno djeluje od 1094. godine, ono po čemu su kao red poznate, konteplativna molitva i zatvoreni samostanski život. Kao zahvalu na nenadanom gostoprimstvu zapjevali smo im pjesmu „Krist na žalu“. 

Marija Majić, PMI

  Vijesti - Sve