Josip Stadler u Metkoviću

Josip Stadler u Metkoviću

Nedelja, 25. 3. 2012.

METKOVIĆ: U nedjelju 25. ožujka 2012. u Metkoviću, u crkvi sv. Ilije, i u crkvi sv. Nikole, te u filijalnoj crkvi sv. Frane na Kladi, s. Vesna Matelja i s. Maneta Mijoč, kod svih svetih misa govorile su o svetačkom liku SB Josipa Stadlera i karizmi koju je Duh Sveti preko njega udijelio Družbi sestara Služavki Maloga Isusa. Bio je to početak priprave za proslavu stote obljetnice dolaska sestara u Metković koja će svečano biti obilježena 1. svibnja 2012.


S. Vesna i s. Maneta su pokušale približiti Stadlera kao čovjeka koji je bio veoma osjetljiv na  socijalne probleme svoga vremena, koji je imao materinje srce prema sirotinji, a sav uronjen u Božju ljubav i pouzdanje. 

Stadler je posjetio više puta Metković. Godine 1904. na blagdan Bezgrešne imao je sv. misu u crkvi sv. Ilije. Metkovčani su tada tražili da im pošalje sestre za odgoj djece u zabavištu i izobrazbu ženske mladeži. On je toga dana pisao č. majci Krescenciji kako ljudi u Metkoviću žarko žele sestre i čim bude moguće kupiti kuću, poslat će ih ovamo. To se dogodilo 1912.Tada je došlo prvih pet sestara SMI u Metković. One su od početka vodile zabavište, imale domaćinsku školu, poučavale djevojke u ručnom radu, u sviranju glasovira, poučavale njemački jezik, vodile crkveno pjevanje i uređivale crkvu. U njihovoj zgradi bila je i građanska škola. Uvijek su bile bliže siromasima, bolesnicima i potrebnima u ovom mjestu. Kad su im komunisti oduzeli imovinu i polje rada i dalje su bile pastoralne suradnice, osobito u katehizaciji, a čuvale su djecu i brinule o nemoćnima. Božja ljubav prema njima nije nikada izostala jer je i njihova prema bližnjima bila očita. I nakon dugih stotinu godina su ovdje i služe malom Isusu vršeći djela ljubavi.

  Vijesti - Sve