Juniorski susret sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije

Juniorski susret sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije

Ponedjeljak, 9. 1. 2023.

U nedjelju 8. siječnja 2023. godine, u prostorijama samostana „sv. Josip“ u Vitezu, održan je susret sestara juniorki Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije Bezgrješnog Začeće Blažene Djevice Marije. Susret je organizirala magistra juniorki s. M. Ljilja Marinčić, a sudjelovale su sve četiri juniorke: s. M. Pia Pilić, s. M. Mihaela Martinović s. M. Rita Oborović i s. M. Nikolina Džavić.

Susret je započeo u jutarnjim satima Svetom misom u Domu sv. Josip koju je predslavio fra Stjepan Antolović. Sestre u domu, na čelu s predstojnicom s. M. Admiratom Lučić, su nas s radošću dočekale. Prije početka sv. Mise s. Admirata je izrazila srdačnu dobrodošlicu naglasivši da im je neizmjerna radost što su ih mlade sestre posjetile. Također, korisnici doma sv. Josip bili su jako uzbuđeni, emocije su bile tako velike da je od radosti potekla i suza. Nakon sv. mise, kratkog susreta sa sestrama i korisnicima u domu sv. Josip uputile smo se u samostan sv. Josip.

U samostanu sv. Josip dočekale su nas naše starije sestre na čelu s predstojnicom s. M. Paskvalinom Santro. Na početku susreta s. M. Ljilja je pozdravila sestre juniorke, uvela ih kratko u temu, nakon čega je dala riječ s. M. Mihaeli koja je obradila i izložila temu: ''Stadlerova duhovna baština u Družbi sestara Služavki Malog Isusa'', prema članku koji je napisala s. M. Maneta Mijoč u znanstvenom časopis Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu Vrhbosnensia 1./2022. U svom izlaganju s. Mihaela je istaknula kako ne bi imalo smisla govoriti o Stadleru, a da se ne prisjetimo posebnog Božjeg zahvata u njegovom životu. Govorila je o nastanku Družbe kojoj pripadamo, svrsi Družbe, povijesnim okolnostima u kojima se Družba rađala i napredovala. ''Duhovna baština sluge Božjeg Josipa Stadlera u Družbi sestara Služavki Malog Isusa vlastita je ovoj Družbi, koju je Stadler ustanovio i smatrao Božjim djelom, i po njoj je ona prepoznatljiva. Molitvenici, tumači, povijesni dokumenti, duhovne knjige, poslanice i još mnogi zapisani materijalni izvori svjedoče o tome na kakvim je duhovnim temeljima nastala, razvijala se i oblikovala Stadlerova Družba imajući u vidu društvene i vjerske prilike u kojima je nastala.''  S. Mihaela je svoje izlaganje završila riječima: ''Stadlerova duhovnost se nastavlja u svakoj kući Družbe, u svakoj redovnici koja je u toj Družbi''.

U poslijepodnevnim satima juniorke su s magistrom posjetile grob pokojnih sestra u Vitezu i pomolile se za njih. Pri završetku susreta sestre juniorke su imale intervju sa starijim sestrama. Bogu smo zahvalne za sve darovane milosti po ovom susretu.

s. M. Nikolina Džavić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve