Križni put i duhovna obnova u Katunima

Križni put i duhovna obnova u Katunima

Ponedjeljak, 13. 3. 2023.

Društvo Prijatelja Malog Isusa ( Društvo PMI) splitske provincije imali su 12.ožujka 2023. na treću Korizmenu nedjelju svoju već tradicionalnu korizmenu duhovnu obnovu u Katunima. Prije podne svi su sudjelovali u svojim župama na sv. Misi a sredinom dana uputili se u Katune - Kreševo. 


U 15 sati okupljeni  u župnoj crkvi Posrednice svih milosti, obratila nam se s. M.  Dolores Brkić pročelnica Društva PMI-a, izrazila svima dobrodošlicu i pojasnila neke detalje.  Župnik don Mijo Grozdanić svojom prigodnom meditacijom uveo nas je u sabranost i prebiranje po vlastitoj nutrini. Krenuvši iz crkve prema brdu gdje su staze  i postaje križnog puta, molili smo i pjevali Gospinu krunicu. Sve je bilo ozvučeno te smo mogli lijepo sudjelovati kroz meditativna otajstva i moliti. Župljani su nosili veliki križ iz crkve do prve postaje. Tijekom križnog puta po jednu postaju križ su nosili  članovi PMI-a iz svake skupine koji su bili nazočni. Također su čitali tekstove po jednu postaju iz svih skupina. Lijepo je bilo vidjeti mlade koji su došli sa Splitskog Pojišana i djecu Bezgrješne iz Vrgorca. Članovi Društva PMI  bili su iz ovih župa: Split - Pojišan, sv. Križ, Mejaši,  zatim Sutivan – otok Brač, Solin – Gospa od Otoka, Dugopolje, Cista Velika, Jesenice, Omiš, Vrgorac, Šestanovac i Katuni- Kreševo. Samih PMI-a bilo  je oko 300,  ali i brojni župljani.  Župni zbor je pjevao prigodne pjesme i tekstove koji idu uz svaku postaju. Na vrhu brda nakon  14. postaje  kod velikog Križa don Mijo je ponovno održao nadahnutu meditaciju, zahvalu Bogu i udijelio svima blagoslov. Gledajući oko sebe mogli smo na licima primijetiti mir i novu snagu. Ova staza križnog puta zaista je posebna kroz netaknutu prirodu i velike reljefne postaje kroz uspon. Mali Isus, naglasila je na početku s. M. Dolores, zagovorom sv. Josipa i sluge Božjeg Josipa Stadlera imali smo lijepo predivno sunčano vrijeme.

Spuštajući se niz brdo do župne crkve, mještani  PMI-a  Katuna – Kreševa ispred crkve kao i uvijek sa s. M.  Dankom Žaper priredili su za svih kolače i osvježenje. To zaista mogu velikodušna srca ove župe i to iz godine u godinu.

Preporučamo svima koji žele još dublje ući u dubinu pobožnosti križnog puta neka dođu u Katune - Kreševo jer sve ide u prilog dubokog proživljavanja hoda za Isusom.

Hvala našoj s. M.  Dolores koja animira preko animatora i sestra Služavki malog Isusa ovu lijepu pobožnost i duhovnu obnovu kao i domaćinima don Miji i s. M. Danki sa suradnicima i gsp Borku Gunjači, koji je svojim aparatom ovjekovječio ovaj događaj.

 Vesna Mamić. PMI-a Split

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve