Magistrirala s. Marina Mužinić

Magistrirala s. Marina Mužinić

Srijeda, 11. 2. 2015.

 Sestra Marina Mužinić uspješno obradila magistarsku radnju na Salezijanskom Papinskom Sveučilištu u Rimu.  Marina Mužinić, časna sestra Služavki Malog Isusa, obranila je u ponedjeljak, 9. veljače, u 15 sati magistarski rad iz pastorala mladih na Salezijanskom Papinskom Sveučilištu (Università Pontificia Salesiana) u Rimu.


Obranom rada Generare alla fede. Accompagnamento spirituale per i giovani in Croazia (Rađati za vjeru. Duhovno vodstvo za mlade u Hrvatskoj) zaključila je petogodišnji studij pastorala mladih na Fakultetu Odgojnih Znanosti (Facoltà di Scienze dell'Educazione) ovog papinskog sveučilišta. U petnaestominutnom je prezentiranju rada sestra Marina prvo objasnila motivaciju odabira ovakve teme. Svjesna je da stvarnost pastorala mladih u Hrvatskoj ide u smijeru organizacije velikih događaja i okupljanja koji masovno okupljaju mlade i da Crkvi nedostaje ono pojedinačno, osobno duhovno vodstvo mladih za što kvalitetnije sazrijevanje i rast u vjeri. Druga motivacija joj je bila i proglašenje 2013. godinom vjere kada su svi vjernici bili pozvani da prodube svoju kršćansku vjeru kako bi susreli uskrslog Gospodina. Ciljevi koje je nastojala obrazložiti u tri poglavlja svoga rada su:

·         analizirati vjersku situaciju mladih u Hrvatskoj

·         analizirati sadašnji pastoralni rad u Hrvatskoj

·         ispitati i prezentirati važnost duhovnog vodstva u pastoralu mladih

·         ponuditi mogućnosti kvalitetnijeg duhovnog vodstva u Hrvatskoj.

Na samom je kraju izlaganja sestra Marina iznijela ideju uspješnijeg provođenja duhovnog vodstva mladih u Hrvatskoj. Kao prvi korak bi se trebala organizirati dodatna edukacija i formacija u područjima teologije, pedagogije i psihologije, ljudi koji bi se bavili duhovnim vodstvom. U svakoj se crkvenoj zajednici treba roditi ideja duhovnog vodstva kao društvene odgovornosti i svi angažirani u ovom pastoralnom poslanju trebaju ići u korak s mladom osobom koju duhovno vode. Ovakav način traži veliki angažman, stalnu prisutnost, ali donosi mnogo plodova.

U kratkom osvrtu mentor Rossano Sala izrazio je zadovoljstvo i uputio je pozitivnu kritiku na cjeloukupni rad. Naglasio je da je Hrvatska svojedobno "europski misterij" jer mladi vjeruju više od starijih što se protivi apsolutno svim sociološkim istraživanjima aktualnim u Europi. Stoga, ovakva situacija daje priliku za kvalitetan razvoj duhovnog vodstva u pastoralnom radu Crkve u Hrvatskoj. No, pastoralni se stručnjaci trebaju odmaknuti od puke organizacije masovnih okupljanja i "Vidjeti sve mlade zajedno, ali vidjeti i svakoga posebno!" I ostala dva člana komisije, profesori Corrado Pastore i Giuseppe Mariano Roggia potvrdili su sve prije rečeno naglasivši da je ovaj rad izvrsna podloga za daljnje istraživanje. Rad je ocijenjen najvišom ocjenom nakon čega se sestra Marina iskreno zahvalila profesorima, roditeljima, sestrama i kolegama koji su joj bili velika pomoć u ovom petogodišnjem hodu. Slavlje je nastavljeno čestitanjem i kratkim domjenkom u jednoj od sveučilišnih dvorana.

Matej Sunara

  Vijesti - Sve