Misijska izložba 2022. (Split)

Misijska izložba 2022. (Split)

Nedelja, 27. 11. 2022.

Društvo Prijatelja Maloga Isusa (DPMI-a) splitske provincije, idući u susret Božićnom otajstvu, pripremili su trodnevnu prodajnu izložbu za potrebe misija i njihovih siromaha pod geslom IMAJ SRCE ZA MISIJE. Sve se odvijalo u velikoj dvorani” sv. Leopold”  u prostorijama samostana i svetišta Gospe od Pojišana u Splitu od 25. do 27. studenog 2022. godine. Organizacijom ovog već tradicionalnog projekta, koodinirala je  s. Dolores Brkić, pročelnica DPMI-a splitske provincije.


Pred otvorenje izložbe odvijao se duhovni program za sve misionare i misonarke diljem svijeta. Prigodnim riječima okupljene PMI, podupratelje i suradnike uvela je s. Dolores. Naglasila je kako je bitno uvijek činiti dobro te imati srca za Isusovu najmanju braću te molitvom jačati rad i snagu misionarima koji su u posebnoj službi širenja Isusova djela i spasenja. Također je istaknula kako je sve u u znaku srca: Srcem nas je  Isus ljubio, sluga Božji Josip Stdler  ostavio nam sveti znamen  IMAJ SRCE, srcem vjerujemo  pomažemo i za potrebne osjećamo...   

  Slijedila je molitva misijske krunice koju su predvodili članovi DPMI-a i podupiratelji . Glazbeni dio animirali su  pjevanjem PMI-a iz sv. Križa i svi nazočni,  a s. Eduarda Marić sviranjem na orguljama.  Euharistijsko slavlje predslavio je  kapucin fra Žarko Lučić, gvardijan i upravitelj svetišta na Pojišanu a ujedno i misionar milosrđa. Poticajnim riječima potaknuo je i ohrabrio nazočne te blagoslovio smisao  ovog projekta naglasivši Evanđeoski zakon ljubavi. Naglasio je i pojasnio misionarsku ulogu Crkve i svakog osobno. Istaknuo je da osoba može raditi dobro, pomagati i djeliti ako je srce ispunjeno dobrotom i duhom Božjim. Sestra Dolores zahvalila je župniku fra Žarku na rasploživosti prostora za izložbu i slavlju svete Mise. Župnik fra Žarko izrazio je zahvalnost svima koji su sa srcem priredili ovu izložbu za misije  a posebno s.Dolores i sestrama Služavkama  Malog Isusa sa provincijalkom s.Terezijom Pervan. Svojim  prigodnim rukotvorinama, domaćim proizvodima, voćem I povrćem, uljem, te raznim kreativnim ukrasima, sudjelovali su članovi Društva  sa sestrama voditeljicama iz župa: Katuni- Kreševo, Šestanovac, Jesenice, Solin,  Dugopolje, Omiš,  sv. Križ – Split , Mejaši – Split( dvije članice)   Pučišća – otok Brač, Sutivan- otok Brač, Metković, Opuzen, Žrnovnica , Vrgorac ,  Pojišan – Split , Livno. Franjevci kapucini – Split i Dubrovnik. Zatim sestre iz: Provincijalne kuće SMI-a, Sutivan, Opuzen,  Dugopolje,  Split - Bačvice , Omiš, župnik - Jesenice…Djeca; Vrgorac, Solin, Metković…   Svi nazočni  predhodnih godina, izvlačili su ime jednog misionara i misionarke uz “ zadatak “ moliti godinu dana  do slijedećeg  Adventskog susreta i izložbe. Ovu godinu svi su dobili msijsku krunicu uz preporuku da mole za sve misionare. Krunice je darovao misionar fra Ivica Vrbić. Donacije od prodajne izložbe su za sestre misionarke Služavki Malog Isusa na HAITI, misionara fra Ivicu Vrbić u BOLIVIJI i don Antu Batarelo u TANZANIJI. Jedan dio prigodnih ukrasa darovan je djeci u domu Maestral. Različite artikle poklonili smo za Buvljak, koji ide za beskućnike udruge Most.

Ova izložba je Jubilarna  , 25. godina u nizu da sestre Služavke Maloga Isusa i članovi  Društva PMI-a  daruju najbolje od sebe i  budu svijetlo i podrška svima koji trebaju njihovu pomoć. Mala iskrica može zapaliti svijetlo i rastjerati tamu pa je svaka dobra volja i doprinos mogao biti ugrađen u mozaik u ovaj misionarski evanđeoski projekt. Gdje nema srca  sam razum nije uvijek dovoljan, istaknula je pročelnica. Članovi Društva PMI-a sa Pojišana uz s. Dolores  su na usluzi  župljanima i svim posjetiteljima za vrijeme trodnevnog trajanja izložbe. Osjeća se jedno lijepo zajedništvo i radost jer će ovo darivanje sa srcem siromasima u misijama, donijeti bar mali osmjeh i radost u njihovim srcima. Biti  svijetlo sa toplim srcem za malu Isusovu braću predivan je osjećaj koji donosi mir i blagoslov u naše živote.

 Vesna Mamić ,PMI –a, Split                                                      

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve