Molitveni hod za proglašenje blaženim Sluge Božjega nadbiskupa Stadlera

Molitveni hod za proglašenje blaženim Sluge Božjega nadbiskupa Stadlera

Petak, 25. 11. 2022.

Jedanaesta postaja molitvenog hoda ususret 180. obljetnici spomen rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, koja će biti proslavljena 24. siječnja iduće godine, bila je u četvrtak 24. studenog 2022. godine u Župi Krista Kralja u Brodskom Varošu u Slavonskom Brodu. Večernje misno slavlja predvodio je domaći župnik Božidar Nađ. Naglasivši na početku mise kako je za Stadlera jedan prijatelj rekao  da je njegova pobožnost i revnost zahvatila i njegov život, pozvao je vjernike da promisle koliko su oni svojim konkretnim životom poticaj i primjer drugima.

Predstavljajući na kraju mise život i djelo utemeljitelja svoje Družbe Služavki Maloga Isusa sluge Božjega Josipa Stadlera s. M. Kristina Adžamić je podsjetila da je Stadler rođen u Slavonskom Brodu 1843. godine u skromnoj obrtničkoj obitelji Đure i Marije, rođene Balošić i nastavila: „U jedanaestoj godini ostao je bez oca i majke te je za nj skrb preuzela dobra obitelj Oršić. Njegova braća i sestre podijeljeni su među brodske građane dobra srca. Kako u tome trenutku, maloga Josipa nije bilo među djecom, možemo reći da se Bog pobrinuo za njega. Nakon školovanja u rodnom gradu, nastavlja  daljnje školovanje u Požegi, Zagrebu  i Rimu, gdje je postigao doktorat iz filozofije i teologije, te zaređen za svećenika 1868. godine u Rimu. Papa Lav XIII. imenovao ga je 1881. prvim vrhbosanskim nadbiskupom u Sarajevu, kamo  je stigao 15. siječnja 1882. godine. Kao nadbiskup djelovao je na vjerskom, prosvjetnom, kulturnom i nacionalnom polju. S nazivom „Otac siromaha“ umro je u Sarajevu u 75. godini života na blagdan Bezgrješnog začeća, 8. prosinca 1918. Pokopan je u sarajevskoj katedrali. Na njegovu grobu, molio je papa Ivan Pavao II., 12. travnja 1997. prigodom posjeta Bosni i Hercegovini. U Sarajevu 20. lipnja 2002. pokrenut je postupak da se proglasi blaženim i svetim“.
Govoreći o njegovom svećeničkom životu istaknula je kako kao pastir vrhbosanske  Crkve odano je i vjerno služio Bogu naviještajući radosnu vijest spasenja. „U svakom čovjeku, posebno u malenima, siromašnima i onima kojima je potrebna pomoć, pozorno je gledao brata i sestru u Isusu Kristu. Za života puno je pomagao ljudima, na svaku potrebu se odazivao. Iz njegove ljubavi prema utjelovljenom Bogu rodila se 24. listopada 1890. godine u Sarajevu Družba sestara Služavki Maloga Isusa. Temeljito je poznavao Sveto Pismo i svim ga srcem volio. Kao bogoslov u zavodu Germanikum, svaki dan, jedan sat je provodio u čitanju i razmatranju  Svetog Pisma. Za njega možemo reći da je bio čovjek Božje Riječi. Godine 1895. prihvatio se prijevoda Svetog Pisma Novog Zavjeta i Djela Apostolkih na hrvatski jezik sa opsežnim tumačenjima. U uputama prijevoda preporučuje svakodnevno čitanje Svetog Evanđelja. Hvali obitelji koje njeguju čitanje Svetog Evanđelja u obiteljskom krugu, te o pročitanom razmišljaju. Ovaj Stadlerov prijedlog i preporuka i danas su aktualni i potrebni. Da pomogne svećenicima u naviještanju Riječi Božje, priredio je i izdao priručnu homiletsku knjigu 'Kako valja naviještati riječ Božju propovijeđu i katekizmom'. Stadler neumorno živi i propovijeda da je Riječ Božja 'upućena meni, danas'  za moje spasenje i posvećenje. Sebi i drugima dozivao je u pamet da treba čitati, slušati i razmatrati Riječ Božju, te svoj život preispitivati i shvaćati u svjetlu Božje Riječi. Stadler je Božji čovjek koji je po uzoru na svoga Učitelja prošao zemljom čineći dobro. Riječ Božja nadahnjivala je  i prožimala cijelo njegovo biće, sav njegov život i rad“, zaključila je s. Kristina.
Dodala je kako u svim svojim samostanima Služavke Maloga Isusa i njihovi pridruženi članovi Prijatelji Maloga Isusa mole za njegovo proglašenje blaženim te kako i tim molitvenim hodom svakoga 24. u mjesecu u nekoj od slavonskobrodskih župa slave misu i mole na istu nakanu. Stoga su sestre i toga puta svim vjernicima podijeli sličice sa životopisom i molitvom za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera koju su na kraju zajedno molili.  S. Kristina pozvala ih je da im se pridruže i molitvom prate, na idućoj molitvenoj postaji, koja će biti 8. prosinca 2022. godine u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju, kao i na slavlju 180. obljetnice spomena rođenja i krštenja u crkvi Gospe Brze Pomoći u Slav. Brodu.  Nakon mise župnik Nađ predvodio je euharistijsko klanjanje pred Presvetim.
Prije mise Služavke Maloga Isusa predvodile su svjetlosna otajstva krunice, a molili su vjernici te večeri Krista Kralja da uništi žarišta i zaustavi rat u svijetu i dadne mir svim narodima
Zahvalu župniku i vjernicima uputila je na kraju mise s. Pavka Dujmović, poglavarica u samostanu sestara u Brodskom Vinogorju.                                                       B. Lukačević    
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve