Na izvoru vlastitog poziva – VJERA

Na izvoru vlastitog poziva – VJERA

Subota, 9. 11. 2013.

Na kupreškoj visoravni 9. studenog 2013 g.u župi Uznesenja B.D Marijine - Suho Polje po prvi put održan je susret za djevojke dotične župe i župe Sveta Obitelj Kupres na temu VJERA. Na poticaj i u dogovoru sestara SMI iz Gromiljaka susret su organizirali župni vikar vel.Miodrag Brkan koji predaje vjerunauk u srednjoj školi - Kupres i fra. Marko Jukić župnik Suho Polje. Susret su vodile s. Ružica Ivić i s. Danica Bilić.


Program je započeo Marijinom pjesmom i Gospodnjom molitvom kojom smo očitovali svoju povezanost u Kristu.

Prvo razmišljanje imala je s. Ružica na temu Vjera i ujedno se predstavljanje mladima kroz svoj redovnički  poziv. Budući da je sestra Ružica rodom iz župe Suho Polje govorila je o svom pozivu koji se dogodio iz Vjere u „nepoznato“ prije 40 godina. Kao jedna od nas upravo u ovoj župi Uznesenja Marijina u sebi je osjetila želju da postane Časna sestra. Odazvala se spremno tom pozivu te je i nam iznijela djelić tog iskvstva. Naglasila je u tome važnost obiteljske molitve i otvorene komunikacije u obitelji kako bi imali jasan životni Cilj. Svakoj mladoj osobi potreban je životni cilj na kojem će ustrajati, i to posebno traži odricanje i žrtvu. Odbaciti loše navike i grijeh koji nas sapinje i „postojano trčimo trku koja je pred nama“. Istakla je nekoliko primjera svjedoka vjere i nesebične ljubavi za druge: kao svoga utemeljitelje slugu Božjega Josipa Stadlera u kojeg su vjera i djela išli  ukorak kao dvije noge, te nove blaženice Drinske Mučenice koje su svoj život položile za jedini cilj svoga života a to je Isus. Nadahnjivati se na dobrim primjerima, biti spreman na poteškoće i svoj pogled dizati prema  Isusu, koji nam je najbolji prijatelj i može nam u svemu pomoći kazala je s. Ružica.

Vjera nam pomaže suočiti se sa životom, jer Bog želi uvećati našu vjeru kroz svakodnevne poraze, kušnje i poteškoće. Ponekad se pitajmo: Ljubim li i vjerujem li doista u Boga koga ne vidim? Sv.Augustin kaže: Što je vjera, ako ne vjerovati u ono što ne možeš vidjeti.

Nakon izlaganja  ivlačili smo kartice na kojima su ispisane neke od vrednota npr: pravednost,snaga, ljepota, nježnost,  otvorenost, svjetlost, strpljivost, jasnoća, nada, istina, opraštanje, učenje, igra, sklad ...itd. te smo se tako predstavile, otvorile svoju dušu, zbližile međusobno i sa sestrama.

Nakon toga u duhu mladih predstavila se s. Danica Bilić kroz svoje redovničko djelovanje u družbi sestara SMI kao kateheta u školi i župi, rad sa djecom u ŠDDE, vrtiću i djecom sa  poteškoćama u razvoju. Mladi vole kada riječju i primjerom čuju i vide od sestara bogato iskustvo redovničkog života u službi Bogu i bratu čovjeku. Kroz radosno druženje i bogatstvo koje smo čuli,vrijeme je brzo prošlo kazali su sami mladi. U crkvu smo imali priliku za ispovijed i molitvom krunice pripremali se za sv. Misu koju je predslavio fra. Marko Jukić, a pjevanje s nama mladima je animirala s. Danica. Doživjele smo sa sestrama spontanost i radost i poželjele da nam ponovno dođu.

Sudionica susreta

  Vijesti - Sve