Oproštaj od s. Liberije Filipović

Oproštaj od s. Liberije Filipović

Subota, 28. 12. 2013.

U subotu, 28. prosinca 2013. zajednica sestara Služavki Maloga Isusa u Kući Navještenja u Gromiljaku oprostila se od svoje susestre s. Liberije Filipović, koja početkom siječnja 2014. godine odlazi u misije na Haite, zajedno sa s. Anom Uložnik. U zajedništvu s provincijalkom s. Admiratom Lučić i sestrama iz obližnjih zajednica slavljena je u kućnoj kapelici u 11.30 sati za nove sestre misionarke sveta Misa, koju je predslavio mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i upravitelj trebinjsko-mrkanski, u koncelebraciji s don Ivanom Štironjom, nacionalnim ravnateljem Papinskih misijskih djela u BiH.


Otac Biskup iskazao je veliku radost sestrama, posebno s. Liberiji, da je ovom prigodom osobno došao iz Mostara i slavio svetu Misu za cijelu zajednicu, napose za sestre misionarke. U svojoj propovijedi govorio je o duhovnom pozivu: „Mi ovom svetom Misom želimo zahvaliti za djelovanje vas sestara, i ovdje i u misijama, za sve ono dobro koje činite molitvom i dobrim djelima. Napose želimo ovom Misom otpratiti, moleći posebnu pomoć i blagoslov, naše dvije sestre koje se spremaju u misije. Neka im bude blagoslovljen put i djelo. Neka Gospodin i preko njih otvori vrata cijeloj vašoj Provinciji za misije. Ako ne budemo misionari širokih krila, istrunut ćemo.” Istaknuo je tri misli o duhovnom zvanju: Prvo, duhovno je zvanje nadnaravni zov. To je Božji poziv od majčine utrobe, kako to kažu proroci Izaija, Jeremija i sv. Pavao. Isus je onaj koji poziva, a ne bilo koji drugi čovjek. Drugo, Isus najprije provjerava zvanje u okviru naroda iz kojega potječe dotična duhovna osoba. Kao što je on poslao svoje učenike, dva po dva, da pokažu što su s njime naučili, tako su sestre do sada radile u hrvatskom narodu. A treći je korak slanje preko granica: „Pođite, dakle, učinite sve narode mojim učenicima!“ Kako ćemo mi to učiniti? Budite bez brige, Isus je s vama, kao što je obećao na svome odlasku u nebu.

Liturgijske pjesme, čitanja i molitvu vjernika animirale su s. Ružica Ivić i s. Danica Bilić.

Nakon svete Mise bio je zajednički objed što ga je darovao i priredio u čast novih misionarki gosp. Nebojša Grizelj, vlasnik restorana „Lav“ iz Sarajeva. S. provincijalka Admirata pozdravila je oca biskupa i srdačno mu zahvalila što je svojim slavljem sv. Mise dao posebno značenje ovomu oproštaju. Također je pozdravila don Ivana Štironju, preč. Marka Perića, župnika u Gromiljaku, i sve sestre. Sestri je Liberiji zahvalila za plodno karizmatsko djelovanje i u Gromiljaku i u drugim povjerenim zadaćama. Obećala joj molitvenu i materijalnu potporu. Tom prilikom s. Provincijalka je preko don Ivana Štironje uručila novčani dar od Misijske izložbe koju su sestre u Gromiljaku imale od 30. studenoga do 4. prosinca 2013., te novčani dar koji su djeca Osnovne škole Gromiljak, pod vodstvom s. Marinele Zeko, prikupila putem misijskih kasica, za pomoć sirotištu „kardinal Stepinac“ na  Haitiju, u glavnom gradu Port-au-Princeu, gdje će sestre započeti svoj misijski rad.

U ime zajednice sestara u Gromiljaku s. Marinela zahvalila je s. Liberiji na sestrinskom zajedništvu, koje je ona u ulozi kućne poglavarice kroz nepunih šest godina uspješno izgrađivala molitvom, žrtvom i opraštanjem. Naglasila je da njezin odlazak u nama izaziva dvojake osjećaje: osjećaj tuge zbog tolike udaljenosti (oko 9.000 km), te osjećaj radosti što se odvažila lađu svoga života izvesti na pučinu i poći u nepoznato. Tako će svjedočiti ljepotu malenosti Djeteta Isusa te pronijeti ime oca Utemeljitelja i sestara Služavki Maloga Isusa. Zaželjela joj je da bude blagoslovljena u svim pothvatima što će činiti za siromahe. U ime zajednice s. Liberiji je uručila dar s. Monika Mrkonjić.

Zatim je don Ivan Štironja zahvalio sestrama Služavkama Maloga Isusa na svemu što čine za misije i čestitao im na iskoraku da su se odvažile poći u daleke Haite i naviještati Radosnu vijest. Osim zahvale potaknuo je i ostale sestre da im se pridruže svojom molitvom, a koje Bog pozove, i osobno, u svoje vrijeme.

Na svršetku je otac Biskup zaželio novim misionarkama blagoslov i potpuno pouzdanje u Gospodinovu pomoć.

Nakon ispraćaja oca Biskupa sestre su nastavile sestrinsko druženje, a oproštaj od s. Liberije završen je humanitarnim koncertom koji je u organizaciji Prijatelja Maloga Isusa, pod vodstvom s. Marinele Zeko, izveden u dvorani Osnovne škole u Gromiljaku. I ovi prihodi su namijenjeni za pomoć sirotištu u Haitima.

  Vijesti - Sve