Petnaesti susret Prijatelja Malog Isusa

Petnaesti susret Prijatelja Malog Isusa

Subota, 9. 6. 2012.

ŽABLJAK: U organizaciji sestara Služavki Malog Isusa sarajevske provincije Bezgrešnog začeća BDM održan je 9. lipnja 2012. godine u župi sv. Ane u Žabljaku petnaesti susret Prijatelja Malog isusa pod motom: „Potpuno predanje Mariji – siguran put do Isusa“.


Župa Žabljak ima veoma bogatu povijest. Osnovana je davne 1863. godine, izdvajanjem iz još starije župe Šivša. Centar župe je istoimeno naseljeno mjesto Žabljak, u kojem se nalazi crkva sv. Ante. Pored Žabljaka župi pripadaju i naseljena mjesta Kraševo, Novo Selo, Barići, Medakovo, Rakovice, Lepenica I Mravići: Teritorijalno ova mjesta pripadaju općinama Usora, Tešanj i Doboj Jug, a broji oko 1057 župljana.

Lijep i topao dan pogodovao je hodočasnicima, Prijateljima Maloga Isusa, koji su u Žabljak već ujutro oko devet sati, zajedno sa svojim pastirima i časnim sestrama, počeli pristizati iz Neuma, Prozora, Mostara, Sarajeva, Gromiljaka Voćina, Maglaja, Viteza, Travnika te vjernici iz ostalih župa usorskog dekanata. Prije same sv. Mise, PMI u okviru duhovnog programa, imali su prigodu za sv. ispovijed, ali i poslušati dirljivo svjedočanstvo bivših ovisnika, dvaju mladića,  koji su uspjeli nakon niza neuspjelih pokušaja, tek uz pomoć vjere i molitve u potpunosti se otrgnuti iz pakla droge.

Nakon 14 godina putovanja po BiH i Hrvatskoj, kip Djeteta Malog Isusa zauzeo je počasno mjesto na oltaru pri misnom slavlju u župi Žabljak, koje je otpočelo u 11, 00 sati.

Sve nazočne radosno je pozdravio žabljački župnik don Bono Tomić, a potom su se okupljenima obratili dekan usorskog dekanata don Marinko Grubešić, župnik župe Ularice, te časna  sestra Ružica Ivić, pročelnica Društva Prijatelja Malog Isusa.

Misno slavlje predvodio je don Damir Stojić, salezijanac, dušobrižnik za studente u Zagrebu, uz koncelebraciju svećenika usorskog dekanata i svih drugih svećenika koji su doputovali iz ranih krajeva BiH. U znakovitoj, vedroj i nadahnuto poučnoj propovjedi don Stojić se prisjetio svog djetinjstva provedenog u Torontu (Kanada), te obiteljske sreće prožete vjerom i roditeljskom ljubavlju. Osvrnuo se na danas, nažalost, velik broj razorenih obitelji, a posebice se obratio kako  najmlađima tako i najstarijima pripadnicima treće životne dobi, ukazao na potrebu moljenja krunice. S ljubavlju se prisjetio i svoje bake koja je redovito, ali tajeći nakanu, molila za njegovo svećeničko zvanje i izmolila ga….

Nakon obnove krsnih obećanja uručeni su prikazni darovi za sv. Misu iz dvanaest  župa.

 1. PMI iz Prozora darovali su vrč s vodom i ramsku pogaču;
 2. PMI iz Maglaja bijelu haljinicu;
 3. PMI iz župe Gromiljak veliku ukrasnu svijeću;
 4. PMI iz župe Vitez zdjelicu za vodu kod krštenja;
 5. PMI iz župe Voćin košaru s medom i ostalim specijalitetima;
 6. PMI - djeca iz Štadlerovog dječjeg doma „Egipat“ iz Sarajeva malog Isusa iz Svete  Zemlje.
 7. PMI iz Sarajeva štolu i rupčiće za oltar;
 8. Djeca iz Mostara dječji ručni sat i vino;
 9. PMI iz župe Neum plodove južnog voća;
 10. KUD „Izvor“ – Žabljak košaru sa usorskim specijalitetima (“kukuruzu ispod sača, pogača, usorska rakija, ručni rad Isusovo raspeće;
 11. Župa Ularice hostije i kruh,
 12. Domaćin - župa Žabljak vino za sv. Misu.

Prijatelji Malog Isusa su, kao uspomenu na ovaj petnaesti susret PMI, darovali župi Žabljak bijelu misnicu i skulpturu sluge Božjega nadbiskupa Stadlera.  

Sestre Služavke Malog Isusa i prijatelji Malog Isusa aktivno sudjeluju u „Projektu našeg srca“, prikupljaju određena novčana sredstva koja potom uruče potrebitim. Ove godine to je učinila provincijska glavarica sestara Služavki Maloga Isusa iz Sarajeva, s. Admirata Lučić, koja je na svršetku svet mise uručila novčani dar jednoj potrebitoj obitelji iz župe Žabljak. Sveto Misno slavlje svojim pjevanjem uljepšali su zborovi PMI, uz instrumentalnu pratnju, te pod ravnanjem s. Marinela Zeko.

Nakon završetka sv. Mise svi nazočni su se okrijepili hranom i pićem koju su pripravili župljani župe Žabljak. Oko 13,00 sati započele su zanimljive igre na travi, koje su vodili animatori iz župe Gromiljak i pobudile veliko interes nazočnih, tj. djece i odraslih. Djeca su se radovala svakoj pobjedi, svakom uspjehu onako kako to samo ona znaju, uz kliktanje i smijeh. Ipak, i oni poraženi nisu bili suviše razočarani. Lijepo druženje nastavilo se dalje s duhovno-rekreativnim programom u kojemu sudjelovala deset skupina PMI.

Rekreativni program vodio je don Damir Stojić. Prvu pjesmu Malom Isusu, uz oduševljene svih nazočnih, otpjevao je vlč. Jakov Kajinić, duhovnik travničkog sjemeništa. Smjenivale su se glazbene numere, igrokazi i plesovi. Teško je ocijeniti tko je dobio veći pljesak, jer sve je bilo tako veličanstveno. Za kraj druženja, članovi KUD-a „IZVORI“ iz Žabljaka izveli su svoj program “ PJESMA U TRI” koja se na teritoriju cijele BiH izvodi samo u župi Žabljak, odnosno Usori. Na koncu ovoga susreta usorski dekan je pozvao svećenike i časne sestre da zajedno otpjevaju pjesmu “Krist na žalu” koju je svirao vlč. Jakov Kajinić.

Provincijska glavarica s. Admirata Lučić je na kraju uputila svoju riječ svim nazočnima i rekla da je sretna i Bogu zahvalna „što je danas usorskim brežuljcima i dolinom odjeknula naša molitva, pjesma, usklici igre i radosti zajedništva. Slavili smo Maloga Isusa i On nas je ohrabrio  i osnažio za zadatak koji  nas čeka pri povratku kući: radosno svjedočiti kako je Isus k nama došao da nas pouči o Očevom zakonu ljubavi, da nas spasi pobjedom nad svakim  zlom. Hoćemo li ga slušati!? Hoćemo li mu vjerovati!? On od  nas ništa ne traži. Želi nam samo darovati životnu snagu i sigurnost. Želi dati smisao svakom našem naporu i trpljenu“. Zahvalila je svima u promicanju divnih vrednota vjere, ljubavi i nade za koje živimo. Osobitu zahvalu uputila je vlč. Boni Tomiću, župniku i domaćinu slavlja, kao i cijeloj župskoj zajednici, preč. Marinku Grubišiću, dekanu usorskom, svim svećenicima te don Damiru Stojiću, salezijancu – dušobrižniku za studente u Zagrebu i voditelju misnog slavlja. Potom je svečano najavila slijedeći susret PMI u sjemeništu „Petar Barbarić“ u Travniku. Završila je s usklikom: Živio Mali Isus!

Osmjesi na licima PMI i pjesma pri odlasku, pokazali su da su osjetili zadovoljstvo domaćinskim marom župnika don Bone Tomića i časne s. Anite Rajić i svih žabljačkih župljana.

Magdalena Penava

  Vijesti - Sve