Prijatelji Maloga Isusa iz Gromiljaka i Fojnice u Sarajevu na Stadlerovo

Prijatelji Maloga Isusa iz Gromiljaka i Fojnice u Sarajevu na Stadlerovo

Utorak, 9. 4. 2019.

U ponedjeljak, 8. travnja 2019. godine, na Stadlerovo, mala grupa Prijatelja Maloga Isusa iz Gromiljaka i Fojnice, sudjelovala je na slavlju svete mise u sarajevskoj prvostolnici te se pridružila lancu molitve za proglašenje blaženim velikog Vrhbosanskog nadbiskupa, sluge božjega dr. Josipa Stadlera. Slavlju svete mise u 18 sati prethodila je molitva Krunice uz prigodna razmatranja o Josipu Stadleru koja je pripremila i predvodila s. M. Manda Pršlja, a kojoj su se pridružili i Prijatelji Maloga Isusa zajedno sa s. M. Jelenom Jovanović. Euharistijsko slavlje predslavio je mons. dr. Pavo Jurišić, postulator kauze za proglašenje blaženim sluge božjega nadbiskupa Stadlera, uz suslavlje vlč. Ilije Markovića, vicerektora Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, vlč. Marka Stanušića te asistenciju bogoslova.

Prigodnu propovijed uputio je mons. Jurišić osvrnuvši se najprije na nekoliko misli iz poznate priče „Mali princ“, kazavši kako „pisac misli da bi svatko od nas morao otkriti u sebi lik Maloga princa, djeteta kakvi smo nekada bili, te da bismo tada znali kamo želimo stići i pronašli bismo smisao svoga života. A je li to istina?“, upitao se mons. Jurišić kazavši da smo „doista postali putnici brzoga vlaka koji neprestano juri lijevo i desno, tamo i ovamo, stalno se vozimo a malo učimo na putu. Prolazimo pokraj svega, i sve nam se čini nekako jednolično i monotono, pa umjesto da otvorimo oči, mi obično drijemamo ili zijevamo. Obično prespavamo put, a ne samo to, nego i pitanja koja su potisnuta negdje u našoj glavi: Tko sam, zašto sam tu i kamo idem? Samo djeca pritišću nosiće na prozorska stakla, gledaju i uče, čekajući da vlak stigne do cilja. Samo djeca znaju što traže, kaže Mali princ. Budna su i upijaju sve oko sebe“, istaknuo je mons. Jurišić, ukazavši na ono „skrovito mjesto u nama i na otajstvo kršćanskoga života. Saint-Expery je bio uvjeren da ćemo postati pravi ljudi u onolikoj mjeri koliko u sebi pronađemo čistoću i mudrost djeteta koje smo nekad bili“, zaključio je mons. Jurišić. Osvrnuvši se potom na riječ Božju iz Evanđelja po Ivanu gdje Isus govori farizejima: Ja sam svjetlost svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života….“tko ide za mnom, i sam će postati svjetlost, hodit će kao dijete svjetlosti“, prisjetio se i riječi nadbiskupa Stadlera koje je napisao u poslanici svećenicima Vrhbosanske nadbiskupije prigodom 1000. obljetnice smrti sv. Metoda i proglašenja ovih slavenskih apostola zaštitnicima istočne Europe 1885., a koje glase: „Smračilo se posvuda po kršćanskom svietu, jer narodi zaklapaju svoje oči pred Kristom koji je Sunce pravde; okrenuli su se od svjetla, od istine, a prigrlili bludnju, kojom tumaraju po tminama. Ni u slavenskim zemljama nije u tom puno bolje. Opaki svijet kada govori o prosvjeti, ne samo da ne misli na uzvišeni nauk Kristov, nego upravo božanske istine drsko naziva mračnjaštvom, te svom snagom sile svoje napreže, da iz prosvjete isključi svjetlo, koje obasjava svakoga čovjeka, koji dolazi na svijet. Doista smračilo se i dan se izmaka. Hoćemo li osloboditi narod svoj od tmina, da ga ne zahvate, a mi se ugledajmo na Isusa Gospodina.“ Ovim riječima mons. Jurišić je potaknuo okupljene vjernike da svoja srca i misli, posebno u svetim danima koji su pred nama, usmjere prema Gospodinu i sve svoje brige stave u Njegove ruke.
Nakon popričesne molitve okupljeni vjernici u katedrali, predvođeni slaviteljima svete mise, otišli su na grob sluge božjega Stadlera, molili njegov zagovor i za njegovo proglašenje blaženim.
Neka je Gospodin Mali Isus blagoslovljen za sve darove i milosne trenutke koje nam daje kako bi vratio naša srca u svoju prisutnost, a po svojoj ljubavi i milosrđu neka usliši i naše prošnje, te uskoro mognemo častiti njegovog slugu Stadlera kao blaženika.
s.M.Jelena Jovanović
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve