Proslava 181. rođendana sluge Božjega Josipa Stadlera u župi Gromiljak

Proslava 181. rođendana sluge Božjega Josipa Stadlera u župi Gromiljak

Nedelja, 28. 1. 2024.

U povodu 181. rođendana Sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, u župi Imena Marijina u Gromiljaku kod Kiseljaka u nedjelju 28. siječnja 2024. proslavljen je Stadlerov rođendan. U dogovoru sa župnikom vlč. Markom Mikičem slavlje je pomjereno u nedjelju, kako bi što veći broj vjernika,  na nedjeljnim svetim misama bio upoznat s budućim blaženikom.

Program obilježavanja spomen – rođendana započeo iza popričesne molitve. Svetu misu slavio je gromiljački župnik vlč.Marko Mikić. U prigodnoj propovijedi pozvao je nazočne vjernike da nastoje nasljedovati Krista, te uz Božju pomoć budu pobjednici nad napastima i životnim poteškoćama. Nadahnjujući se svetim i kreposnim životom Sluge Božjega Stadlera.

U programu su sudjelovala djeca od trećeg do šestog razreda i članice Društva Prijatelja Maloga Isusa predvođeni s. M. Marinelom Zeko. Kroz slikovit prizor izrekli su i prikazali krepostan i svet život ovog Sluge Božjega. Zatim, o njegovom milosrdnom srcu koje nam je ostavilo divan primjer svjedočanstva života i milosrđa prema bližnjima. Djeca su na svoj način progovorila o Stadleru koji je bio lijek mnogih duša, kako u materijalnom tako i u duhovnom smislu. Taj lijek je bila njegova ljubav. Sam je govorio; „lijek našim dušama, srcu i našem vremenu jest ljubav,koja je dragulj. Tko ne ljubi taj i ne čini dobro“. Nadbiskup Stadler snažno je živio poruku Evanđelja, zalažući se za spasenje duša, i za svestrani boljitak života vjernika i katoličke crkve u Bosni. U baštinu nam je ostavio snažno svjedočanstvo vjere i krjeposnog života na koji i danas sa zahvalnošću gledamo.

Misno slavlje pjevanjem i sviranjem uzveličao je zbor mladih, misna čitanja pročitali su članovi liturgijske grupe.

Program je završen molitvom za proglašenje sluge Božjega nadbiskupa Stadlera. Okupljeni vjernici pri izlazu iz crkve mogli su uzeti molitve posvećene njemu. Ovo je bila lijepa prigoda da zahvalimo Bogu za sve što nam je darovao i ostavio po nadbiskupu Stadleru

s. M. Marinela Zeko

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve