Proslava  blagdana Sv. Ane u provincijskoj kući

Proslava blagdana Sv. Ane u provincijskoj kući

Četvrtak, 27. 7. 2017.

U srijedu 26. srpnja u provincijskoj kući, samostanu sv. Ane, svečano je proslavljen blagdan sv. Ane zaštitnice naše Družbe i ove samostanske zajednice. Za ovu proslavu duhovno se pripremalo trodnevnicom.


Prvi dan trodnevnice, nedjelja, u ranojutarnjim satima imali smo euharistijsko klanjanje, jutarnju molitvu časoslova, te sv. misu u župskoj crkvi ili obližnjim crkvama.

Drugi dan trodnevnice nakon ranojutarnjeg euharistijskog klanjanja te molitve časoslova, uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Jakov Begonja, gvardijan franjevačkog samostana Gospe od zdravlja u Splitu. Fra Jakov nam je uputio i prigodnu bratsku propovijed, a nakon euharistijskog slavlja pridružio se našem obiteljskom stolu.

Trećeg dana trodnevnice, na blagdan sv. Jakova, dan smo započele jutarnjom molitvom časoslova, nakon čega je uslijedilo euharistijsko slavlje koje je predvodio don Ante Mateljan, profesor na KBF-u u Splitu. Don Ante nas je u prigodnoj propovijedi potaknuo na promišljanje o konkretnom evanđeoskom djelovanju u našem životu, te da kroz euharistijsko klanjanje, koje smo imali do podne, čitajući poslanicu sv. Jakova promišljamo o jačini vjere i evanđeoskim djelima u našem osobnom životu.

Na sam blagdan sv. Ane euharistijsko slavlje predvodio je mons. don Jozo Delić u koncelebraciji s don Dragutinom Petrovićem koji je sa svojom sestrom s. Zdravkom i s Brankom Matika iz zajednice istarskih župskih sestara, za ovu prigodu došao iz Plomina.

Kao i ova dva prethodna dana gdje su kroz propovijed na poseban način promišljani životi sv. Ane i Joakima, roditelja Blažene Djevice Marije i don Jozo nam je uputio svoju prigodnu propovijed. Kroz promišljanje obiteljske blizine, povezanosti, djelovanja ovih svetih ljudi i svete obitelji, jedan od naglasaka u propovijedi je bilo ČEKANJE u životu ovog svetog bračnog para. Čekanje na potomstvo. Čekanje s povjerenjem, ali nakon toga i darivanje Bogu one koju se toliko iščekivalo kao Božji dar.

Današnji čovjek je izgubio strpljenje čekati, a time gubi i povjerenje u Boga da će dobiti ono što je za njega najbolje. U ovoj maloj, ali velikoj stvari, potrebno je slijediti sv. Anu i Joakima i biti one koje u prikazivanju čekaju i vjeruju.

Ovom svečanom euharistijskom slavlju pridružile su se sestre iz naših okolnih zajednica, te smo zajedničkim pjevanjem od srca slavile Boga.

Nakon euharistijskog slavlja, uslijedilo je druženje za obiteljskim stolom, gdje smo u sestrinskom zajedništvu proslavile našu zaštitnicu, ali i imendan naše provincijske glavarice s. Anemarie Radan, kao i s. Vesne Mateljan, zamjenice vrhovne glavarice koja nam se pridružila za ručak.

Cijeloga dana našim samostanom sv. Ane odisalo je sestrinsko zajedništvo, susreti, smijeh, pjesma i slavljenje Boga. Kroz dan su bile sestre iz gotovo svih provincijskih kuća.

Neka Gospodin po zagovoru sv. Ane blagoslovi svaki ovaj trenutak, susret i ako su u Njegovoj volji, usliši sve molitve koje su Mu upućene kroz devetnicu i trodnevnicu u cijeloj našoj Družbi.

s.J.M.

  Vijesti - Sve