Proslavljen Dan Družbe sestara Služavki Maloga Isusa u rodnom gradu sluge Božjega Josipa Stadlera

Proslavljen Dan Družbe sestara Služavki Maloga Isusa u rodnom gradu sluge Božjega Josipa Stadlera

Ponedjeljak, 28. 8. 2017.

  Dan Družbe sestara Služavki Maloga Isusa okupio je 26. kolovoza u Slavonskom Brodu, rodnom gradu utemeljitelja te Družbe Josipa Stadlera, oko 150 redovnica. Ovaj je događaj sabrao redovnice Splitske, Sarajevske i Zagrebačke provincije, napose ovogodišnje slavljenice redovničkoga zavjetovanja i jubileja: 23 koje obilježavaju 50 godina među kojima je vrhovna glavarica Družbe s. M. Radoslava Radek i tri koje obilježavaju 25 godina redovničkih zavjeta.


Susret, koji je za Služavke Maloga Isusa bio hodočašće na „Stadlerove izvore“, započeo je molitveno-meditativnim programom na kojem se promišljalo o krjepostima koje su resile njihova utemeljitelja: o njegovoj djelotvornoj ljubavi, ustrajnoj nadi, poniznosti, vedrom duhu, zahvalnom srcu, čvrstoj molitvi i djetinjem pouzdanju u Boga.

Pozdravnu riječ uputio je na početku mise župnik Ivan Lenić te posebno čestitao jubilarkama njihove zlatne i srebrene jubileje. Svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, posvećenoj Gospi Brze Pomoći, uz domaćeg župnika i dekana Ivana Lenića te petoricu domaćih svećenika, predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić.

On je u svojoj homiliji je naglasio kako slaveći dan svoje družbe sestre ispovijedaju da je svaki čovjek Božja ideja i zamisao, neponovljiv, originalan, važan i dragocijen u Božjim očima te da u osobnoj povijesti njihova utemeljitelja Josipa Stadlera prepoznajemo kako Bog unaprijed pripravlja svaku pojedinu osobu za njezinu službu.

„Zbog svoga osobnog iskustva Stadler je imao poseban osjećaj za siročad, starije i nemoćne te je zato osnivao sirotišta i ubožišta, a uporište i sigurnost tražio u molitvi i predanju Bogu“, rekao je među ostalim nadbiskup Hranić. Zahvalio je sestrama što su i one nastavile djelovanje svoga utemeljitelja te služe Malome Isusu u najpotrebnijima.

Svjestan kako se redovnički zavjeti ne mogu služiti bez potpune uronjenosti u Bogu i predanja Njemu, ohrabrio je redovnice i na kraju im zahvalio. „Hvala vam, drage sestre, što prihvaćanjem redovničkih zavjeta i svojim redovničkim životom unosite novu logiku u ovaj svijet te predstavljate alternativu svijetu moći, uspjeha, glaoura, užitka, estrade, šminke, dizajna, maske, bježanja od sebe. Zahtjevnošću svoga redovničkog života u poniznosti, skromnosti i poslušnosti predstavljate doista zdravu alternativu svijetu u kojemu se gleda i traži vlastita komotnost, predstavljate zdravu spasenjsku alternativu. Hrabrim odabirom redovničkih zavjeta, svojim redovničkim samodarivanjem bližnjima, služenjem i žrtvom bez traženja uzvrata, spremnost izdržati i trpjeti poput Maloga Isusa, koji se s neba spušta malome čovjeku da mu potvrdi njegovu vrijednost i dostojantsvo, i otkrivajući i prepoznavajući iza lica svakoga čovjeka Maloga Isusa, koji je potreban ljudske ljubavi, vi, drage sestre, unosite u ovaj svijet novo svjetlo, novu nadu, podižete duh i snagu osobito malenih, jednostavnih ljudi. Svojim stilom života izgonite zloduh egoizma, sebičnosti, samodostatnosti“, zaključio je nadbiskup Hranć.

On je za tu prigodu nosio biskupski štap, koje je u svoje vrijeme nadbiskup Stadler darivao biskupu Josipu Juraju Strossmayeru prigodom 50. obljetnice biskupske službe.

Znakoviti su bili i prinosni darovi koje su nadbiskupu na oltar prinosile sestre Služavke Maloga Isusa. Tijekom mise redovnice su zajedno obnovile svoje redovničke zavjete. Nakon molitve za Stadlerovo proglašenje blaženim i svetim vrhovna glavarica Družbe s. M. Radoslava Radek otvorila je na kraju mise „Stadlerovu godinu“ za 2018. godinu – 175 godina njegova rođenja, 150 godina svećeničkoga ređenja, te 100 godina smrti.
Ona je zahvalila nadbiskupu Hraniću na ohrabrujućim i poticajnim riječima, župniku Leniću na otvorenosti, suradnji i gostoljubivosti te ostalim nazočnim svećenicima, redovnicama i vjernicima na zajedništvu u tom velikom slavlju.

Osmjeh na licima, zagrljaji dovoljno su govorili što je taj susret značio Stedlerovim duhovnim kćerima. One su u popodnevnim satima pohodile spomen obilježje sluge Božjeg na Stadlerovom trgu, u blizini mjesta njegove rodne kuće, franjevačku crkvu Presvetog Trojstva u koju je Stadler također rado odlazio. Pohodile su i grobove njegovih roditelja, kao i pokojnih sestara na brodskom groblju. (B. L./SMI)

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve