Proslavljen Dan družbe sestara Služavki Maloga Isusa u Slavonskom Brodu

Proslavljen Dan družbe sestara Služavki Maloga Isusa u Slavonskom Brodu

Subota, 26. 8. 2017.

{image:1:large}

Sestre Služavke malog Isusa su 26. kolovoza 2017. godine proslavile Dan Družbe u Slavonskom Brodu, gradu rođenje njihova utemeljitelja, SB Josipa Stadlera. Na proslavi se okupilo stotinjak sestara, a pridružile su se i sestre Služavke Kristove, Uršulinke, Sestre svetog Križa i Karmelićanke Božanskog Srca Isusova. Tom prilikom je dvadeset osam sestara proslavilo pedesetu godišnjicu redovničkih zavjeta među kojima je bila i časna Majka, s. M. Rasdoslava Radek, a tri sestre dvadeset pet godišnjicu redovničkih zavjeta.


U župnoj crkvi Gospe od brze pomoći meditativni program za euharistijsko slavlje su izvele kandidatice sarajevske provincije, program tijekom objeda izvele susestre i PMI, klanjanje u franjevačkoj crkvi novakinje, juniorke i druge sestre. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić, a suslavitelji su bili župnik Ivan Lenić, p. Marijan Zubak CPPS, te veći broj svećenika.

Nadbiskup Hranić je u svojoj homiliji istaknuo najznačajnije trenutke iz Stadlerova života: rođen je u Brodu na Savi, kršten u crkvi Gospe od brze pomoći, gdje se i slavila euharistija. Naglasio je da su Stadlerovu budućnost odredili teški dani njegova djetinjstva. Providnost Božja ga je vodila preko dobrih ljudi koji su mu zamijenili roditelje, a posebno mjesto imala je blažena Djevica Marija. Kad je nadbiskup đakovački J. J. Strossmayer prepoznao u nadbiskupu Josipu Stadleru Božjeg čovjeka rodilo se između njih vjerno prijateljstvo i suradnja do smrti. Nadbiskup Hranić je u misnom slavlju koristio pastirski štap koji je nadbiskupu Strossmayeru darovao Utemeljitelj Stadler prigodom njegove pedesetgodišnjice biskupskog ređenja. Štap se danas nalazi u muzeju u Đakovu. Kao vrhunac djelovanja nadbiskupa Stadlera u Vrhbosni bilo je osnivanje Družbe sestara Služavki malog Isusa.

 Poslije svete pričesti sve sestre su obnovile svoje redovničke zavjete. Na kraju mise č. Majka, s. M. Radoslava Radek uputila je zahvalnu riječ Nadbiskupu i otvorila  Jubilarnu Stadlerovu godinu u Družbi povodom 175. godišnjice rođenja i krštenja SB Josipa Stadlera (24. siječnja 1843.), 150. godišnjice svećeništva (6. lipnja 1868.), 100. godišnjice smrti (8. prosinca 1918.) i 10. godina od završne sjednice za dijecezanski postupak beatifikacije i predanih dokumenata na Kongregaciju za kauze svetaca u Rimu (29. travnja 2008.).

Na misi je pjevao župni zbor pod vodstvom s. Monike, uršulinke. Za prikazni dar sestre su darovale ulje za svijeće na oltaru i novčani prilog za školovanje djece jedne siromašne obitelji iz Slavonskog Broda.

U franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva bilo je upriličeno kratko klanjanje gdje je J. Stadler u djetinjstvu sudjelovao na misnim slavljima. Tom prigodom gvardijan franjevačkog samostana pozdravio je sestre i podijelio im Leonov blagoslov prije povratka.

„Zlatne“ svečarice iz Zagrebačke Provincije su č. Majka, s. M. Radoslava Radek, s. M. Anđelina Bajs i s. M. Julijana Torbarac. Svečanosti dana Družbe prisustvovalo je trideset sestara iz Kloštra Podravskog, Kraljevca, Maksimira, Nove vesi, Samobora, Slavonskog Kobaša, Stenjevca, Pitomače i Vinkovaca.

Bogu hvala za prekrasan darovani nam dan osvjedočene radosti sestrinskog zajedništva.

Sestre SMI

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve