Proslavljena 177. obljetnica rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera u Slavonskom Brodu

Proslavljena 177. obljetnica rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera u Slavonskom Brodu

Utorak, 28. 1. 2020.

Euharistijsko slavlje povodom središnje proslave 177. obljetnice rođenja i krštenja sl. Božjega Josipa Stadlera i Nedjelje Božje riječ, 26. siječnja u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu predvodio je mons. Ratko Perić.


Uz biskupa mostarsko-duvanjskog i upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Perića, koncelebrirali su domaći župnik i upravitelj ovog Gospina svetišta preč. Ivan Lenić; postulator Stadlerove kauze mons. Pavo Jurišić i karmelićanin o. Zlatko Žuvela.

Bogoslužnim obredima ravnali su biskupov tajnik don Ilija Petković i domaći župni vikar vlč. Nino Perica.
U pozdravnom govoru župnik Lenić naglasio je kako je riječ o trostrukom slavlju: 177. obljetnici rođenja i krštenja najvećega sina Slavonskog Broda i župe, prvog vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja Služavki Maloga Isusa – sl. Božjega Josipa Stadlera, Nedjelji Božje riječi i obnovi krsnih obećanja ovogodišnjih prvopričesnika, obogaćenom i većim brojem Stadlerovih duhovnih kćeri – Služavki Maloga Isusa koje su došle iz Zagrebačke, Splitske i Sarajevske provincije sa svojim provincijalnim poglavaricama, a na čelu s vrhovnom glavaricom s. Marijom Banić.

Potom su dvoje prvopričesnika biskupu predali cvijeće.

Na početku homilije biskup Perić je na nekoliko praktičnih primjera iz života katolika pojasnio kako je papa Franjo odredio da prvi put Katolička Crkva na Treću nedjelju kroz godinu slavi Nedjelju Božje Riječi, želeći istaknuti nužnost Božje riječi za naš duhovni i vječni život.

Ocrtavajući život i djelo prvog vrhbosanskog nadbiskupa, naglasio je da koliko je važno naravno rođenje za ljudski život na ovome svijetu, još je neprocjenjivo važnije milosno preporođenje za vječno stanje naše duše nakon smrti i priključenje našega tijela duši nakon Sudnjega dana.

Posvjestivši kako u krštenju primamo ne samo vjeru, nego i ufanje i ljubav, ali u klici, u zametku te da se te tri krjeposti razvijaju usporedo, dolaze od Boga i potiču nas da budemo mudri, dobri i radišni ustvrdio je: „Te su krjeposti tijekom odrastanja oblikovale u Josipu Stadleru pravoga kandidata za oltar kao sjemeništarca i bogoslova puna vjere; kao đakona i svećenika puna ljubavi prema Bogu i drugima; kao nadbiskupa i metropolitu u Bosni puna nade u život Katoličke Crkve. U njemu krsna milost vjere nije ostala zaludna, prazna.“

Potom je biskup, između ostalog, na dinamičan i spontan način prvopričesnicima pojasnio sakramente ispovijedi, pričesti i krizme, koje je Stadaler primio u toj brodskoj crkvi...

Zatim je 80-ak prvopričesnika Stadlerove rodne župe, praćeno svojim roditeljima i članovima obitelji, obnovilo svoja krsna obećanja u pripravi za prvu pričest.

Na kraju mise vjernici su u ophodu došli u župnu crkvu Stadlerova krštenja gdje je izmoljena molitva za njegovo uzdizanje na čast oltara u Crkvi.
Liturgijsko pjevanje animirao je veliki pjevački zbor pod vodstvom uršulinke s. Cecilije Kolarić.

Zajedništvu svećenika i redovnica u župnim prostorima nakon svete mise pridružili su se i đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić i njegov pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić.

Preuzeto: KT/ Brankica Lukačević

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve