Pučišćani na duhovnoj obnovi

Pučišćani na duhovnoj obnovi

Ponedjeljak, 20. 2. 2017.

Skupina vjernika župe sv. Jeronima iz Pučišća na otoku Braču bila je od 16. - 18. 02. 2017. na duhovnoj obnovi  u kući „Djeteta Isusa“ u Livnu. Bilo su tu članova Prijatelja malog Isusa, pjevača župnog zbora i  drugih župljana željnih promišljanja o osobnom rastu u vjeri .


Iako se svakodnevno svi mi , pojedinačno i na razini zajednice,  trudimo duhovno rasti i jačati,  ipak smo osjetili da je svakome od nas potrebno učiniti jedan odmak od kuće kako bismo svoj život , svoje probleme , potrebe, nastojanja sagledali u nekom drugačijem svjetlu. Tu našu potrebu su prepoznali s. Danijela Mihić, organizatorica ove duhovne obnove i naš župnik don Pavao Gospodnetić koji se, svjestan značenja duhovne obnove za svoje župljane, rado prihvatio uloge duhovnika.

Odmah na početku, don Pave nam je osvijestio smisao svake, pa tako i ove, duhovne obnove. Istaknuo je kako ovakav događaj nije prilika da samo nakratko pobjegnemo od stvarnosti ili da u sebi pomislimo kako će sve ono što nas tišti povratkom kući nestati. Ovdje smo kako bismo svoja unutarnja previranja i probleme s kojima se svakodnevno susrećemo u obitelji i zajednici u kojoj živimo i djelujemo, sagledali iz drugačijeg kuta promatranja i tako im, povratkom u svakodnevicu, mogli pristupiti drugačije.

Kroz nekoliko razmatranja kroz koja nas je don Pave vodio razmišljali smo o starozavjetnom Josipu koji je , unatoč zlu koje mu se događalo, slijedio Božji put. Kako Biblija kaže : „ Jahve je bio s Josipom, zato je u svemu bio sretan.“ Josipova duboka vjernost Bogu njega je vodila naprijed. Promišljanje o Josipovom životu potaklo nas je da se svatko od nas pojedinačno zapita držimo li se grčevito nekih samo sebi važnih navika, stavova i razmišljanja ili  dopuštamo  Bogu da djeluje u našem životu. Kroz Božje djelovanje na Josipa i mi smo razmišljali o tome kakav je Bog, do čega je Bogu stalo u mojem osobnom životu, što to Bog od mene traži….

Sam prostor u kojem se odvijala ova duhovna obnova, Kuća Djeteta Isusa u Livnu,  predivan je primjer djelovanja Božje ruke na prirodu i ljepotu prirode kojom je obdario čovjeka i savršeno je mjesto za ovakav događaj i promišljanje o svojem zemaljskom životu koje uvijek iznova i još jače teži upoznati Onoga gore kojem je toliko stalo do nas grješnika da je voljan dati svoj Božanski život da nas spasi.

Razmatranje – zajedničko i pojedinačno , sv. Misa ,klanjanje pred Presvetim, promišljanje o krhkosti i osobnim slabostima u propitivanju svoje savjesti i sakramentu Pomirenja, molitva kroz pjesmu,…. samo su neki od sadržaja kroz koje smo osluškivali Boga želeći čuti što On od nas traži da živimo i radimo u konkretnim životnim situacijama.

Kad smo već pomislili  da nam je Bog sve što je imao darovao u ovom susretu, još nas je jednom iznenadio onim što njegovi Pučišćani rijetko kad imaju priliku vidjeti, a kamoli uživati – snijegom. I ovo nam je svima bio još jedan primjer koliko je čudesna moć Božjeg djelovanja na prirodu u kojoj živimo….. ..dan ranije suncem okupan krajolik koji priziva proljeće, a danas taj isti krajolik odjeven u snježno bijelo ruho.

Duhovno okrijepljeni u subotu poslijepodne uputili smo se svojim domovima sa zajedničkom željom da sjeme koje je Bog po nama sijao ovih dana prepoznaju u nama i osjete potrebu živjeti ga s nama ljudi s kojima živimo. Hvala sestrama u Livnu na dobroti i gostoljubivosti.

Mirjana Bauk PMI

  Vijesti - Sve