Redovnički dan u Banjoj Luci

Redovnički dan u Banjoj Luci

Ponedjeljak, 26. 8. 2019.

U franjevačkom samostanu Presvetog Trojstva na Petrićevcu u Banjoj Luci održan je 24. kolovoza 2019. Redovnički dan u Bosni i Hercegovini. Ovaj 22. po redu susret okupio je veliki broj redovnika i redovnica, a među njima bile su i naše sestre iz Sarajevske provincije s provincijskom glavaricom s. Mariom-Anom Kusturom.

Susret smo započeli molitvom, a potom nam je pozdravnu riječ uputio fra Miljenko Šteko, predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine (KVRPP BiH) te pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren. Pozdravnu riječ, dobrodošlicu i činjenice o povijesti župe i samostana na Petrićevcu izrekao je gvardijan samostana fra Dario Šimić.
Nakon uvodnog dijela uslijedilo je predavanje nadbiskupa Henryka Hosera, apostolskog vizitatora za župu Međugorje i nekadašnjeg predsjednika Papinskih misijskih djela. Tema redovničkog susreta bila je „Redovnici i redovnice u misijskom poslanju“. Na samom početku predavanja biskup Hoser je izrazio radost zbog sudjelovanja u ovom događaju s redovnicima i redovnicama jer je i sam redovnik palotinac. U predavanju je naglasio individualnost i originalnost svačije osobnosti te važnost prepoznavanja i ispunjena vlastitoga poslanja. Uzevši primjer Navještenja Gospodinova Blaženoj Djevici Mariji, nadbiskup Hoser pokazao je kako je inicijator poziva uvijek Bog, a u trenutku našega pristajanja na njega postupno se otkriva i naša životna misija. Otkrivanje misijskog poslanja svakog redovnika uključuje tri točke: Božji poziv, naš odaziv i potvrdu autentičnosti poziva unutar redovničke zajednice.
Kada smo odgovorili svoje „Evo me, Gospodine!“, bio je to početak našeg misijskog poslanja. Također, naglasio je važnost osobne duhovnosti jer je važno izložiti se Gospodinu kako bi nas on ogrijao. Poslije predavanja uslijedila je kratka rasprava, a zatim stanka i prigoda za sakrament pomirenja s Gospodinom.
Svetu misu predvodio je mons. Semren u koncelebraciji s mons. Hoserom, mons. Luigijem Pezzutom, apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini, svećenicima članovima KVRPP-a BiH i drugim nazočnim svećenicima. Poslije euharistijskog slavlja zajedništvo je nastavljeno u kripti crkve sv. Antuna Padovanskog gdje smo se okupili na okrjepu. Uslijedio je posjet i razgledavanje banjolučke katedrale sv. Bonaventure i trapističke opatije Marija Zvijezda.
 
s. M. Judita Matić
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve