Sarajevo - dvije pripravnice sestara Služavki Maloga Isusa ušle u Postulaturu

Sarajevo - dvije pripravnice sestara Služavki Maloga Isusa ušle u Postulaturu

Ponedjeljak, 5. 2. 2018.

Na blagdan Svijećnice – Prikazanja Gospodinova u hramu, 2. veljače 2018. godine dvije pripravnice sestara Služavki Malog Isusa, Anela Oborović i Ivka Martinović, ušle su u Postulaturu. Obredu ulaska u postulaturu prethodila je duhovna obnova koju je predvodio vlč. dr. Dubravko Turalija, profesor na KBF-u Sarajevo.


Za taj životni korak Anela i Ivka su si uzele moto: Gospodine Tebe ja traži! Na putu traženja Gospodina i Njegove svete volje pratila ih je i upućivala prefekta s. M. Manda Pršlja, koja je s njima dvjema sudjelovala na duhovnoj obnovi koju je u samostanu ”Egipat” u Sarajevo predvodio vlč. Dubravko Turalija 31. siječnja 1. veljače 2018.godine.Duhovna se obnova sastojala od razmatranja, molitve, klanjanja, Euharistije i predavanja u kojima se vlč. Dubravko posebno osvrnuo na pozive biblijskih likova, poput Abrahama, Mojsija, Gideona, Jiftaha, Saraje, Hagare i Suzane. Bog je pozvao Abrahama ostaviti sve: roditelje, zavičaj i svoju zemlju, na što se Abraham poslušno odazvao i vjerno izvršio povjereno poslanje. Njegovim primjerom pripravnice su potaknute da se dublje usredotoče na ono na što ih sam Bog poziva. Božji je poziv privilegij, a ne žrtva. Sve što je Bog govorio Abrahamu govori i svakomu tko ga želi čuti i poslušati u današnje vrijeme. Mojsijev pak poziv bio je usmjeren prema zajednici, a ostvarivao se samo onda kada se Mojsije susretao sa živim Bogom bilo u gorućem grmu, bilo u oblaku. Gorući grm, simbol je Božje prisutnosti, a to je sveta Euharistija – Isus koji nas oduševljava, da ga primimo i nosimo drugima. Upravo tako Božji poziv prihvatio je i nadbiskup Josip Stadler dolazeći u napaćenu Bosnu i uz Božji dar činio velika i čudesna djela.Mladić Gideon pokazao je kako se u životu valja uvijek pouzdati u Boga i spremno u poniznosti, bez straha prihvatiti sve što Bog traži. Bog i danas želi imati svoje junake i junakinje koji će odvažno i hrabro stati uz Njega, poput onih koji su se već odazvali i žele ga vjerno slijediti.

Kroz likove Saraje, Hagare i Suzane Bog je pokazao kako je moćan ostvariti svoje planove. Potrebno je samo biti spreman uvijek iznova mijenjati se iznutra, surađivati s Njime i tako se preobraziti u novu osobu, Zaručnicu, koju samo Zaručnik – Isus može učini sretnom.

Upravo tim putem krenule su pripravnice Ivka i Anela, kao i sve posvećene osobe, koje je Bog pozvao po svom naumu spasenja, te su se pridružileuočnici blagdana Prikazanja Gospodinova ili Svijećnice, 1. veljače 2018. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, gdje je svečano Euharistijsko slavlje predvodio provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić. Koncelebriralo je 11 svećenika, a sudjelovali su brojni redovnici i redovnice raznih družbi te bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Franjevačke teologije kao i kandidatice i juniorke te drugi vjernici. „Slavlje smo započeli Prvom večernjom od Svijećnice i klanjanjem Presvetom oltarskom sakramentu, što je odlična priprema za Euharistijsko slavlje“, kazao je fra Jozo i u prigodnoj propovijedi istaknuo između ostalog sljedeće:„Naš dar Bogu jest ono što nam je najdraže, najvrednije i najsvetije, ono što nam je sam Bog dao – a to je naš vlastiti život. Darujući svoj život, mi darujemo Gospodinu sve što smo od njega primili, a od toga nema ničeg većeg ni uzvišenijeg.“

Sutradan su pripravnice sestara Služavki Maloga Isusa u zajedništvu Bogu posvećenih osoba, redovnika i redovnica sudjelovale na slavljublagdana Svijećnice – Prikazanja Gospodinova u hramu, 2. veljače 2018. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, kada je svečanim Misnim slavljem proslavljen Dan posvećenog života na razini Vrhbosanske nadbiskupije. Svečanu Euharistiju predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i u prigodnoj propovijedi čestitao Dan posvećenog života uz želju da zajedničkom molitvom isprose duhovnu snagu potrebnu ovoj mjesnoj Crkvi. "Zvanje. Što je drugo nego susret s Gospodinom. On je ušao na poseban način, pozvao da ga slijedimo izbliza", kazao je kardinal Puljić. Podsjećajući na poticajne riječi sluge Božjega Josipa Stadlera, upućene redovnicama Družbe sestara Služavki Malog Isusa da se drže svojih pravila "kako ne bi zalutale", kardinal Puljić je istaknuo da svaka zajednica ima okvirna pravila po kojima treba živjeti, ali u koja unosi "život predanja i posvećenja". 

Nakon Misnog slavlja u poslijepodnevnim satima u samostanu „Egipat“ okupile su se sestre Služavke Malog Isusa sa djecom „Stadlerovog dječjeg Egipta“ na radosno slavlje ulaska u postulaturu pripravnica Anele Oborović i Ivke Martinović. Svačanom obredu nazočio je i vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u VBS-u i zaželio pripravnicama da se radosno prikazuju Bogu poput Marije, koja se Bogu prikazala u čistoći, siromaštvu i poslušnosti. Obred primanja pripravnica u postulaturu u ime provincijske glavarice s. Maria-Ane Kustura, obavila je njena zamjenica s. M. Suzana Malešić i pripravnice ohrabrila da uz suradnju s Božjom milošću nastave rasti u ljudskoj zrelosti, te dublje ulaziti u bit redovničkog poziva. Na tom putu najvažnija je molitva, stoga je pripravnicama predala božanski časoslov sa željom da se pridruže zajedničkoj liturgijskoj molitvi, kako bi svakodnevno iskazivale hvalu Bogu i molile na velike nakane svete Crkve. Radost slavlja ulaska u postulaturu nastavilo se u bratsko-sestarskom zajedništvu kod stola uz zvuke gitare.

Postulantice: Ivka i Anela

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve