Sestre Služavke Malog Isusa i Prijatelji Malog Isusa hodočastili u svetište Malog Isusa u Prag

Sestre Služavke Malog Isusa i Prijatelji Malog Isusa hodočastili u svetište Malog Isusa u Prag

Četvrtak, 29. 8. 2024.

U razdoblju od 23.-28. kolovoza 2024. godine održano je hodočašće Prijatelja Malog Isusa i sestara Služavki Malog Isusa sarajevske provincije Bezgrješnog začeća BDM u svetište Malog Isusa u Pragu. Na putu prema Pragu, najprije su posjetili Češki grad Brno, koji je u povijesti Družbe imao veliku ulogu. Naime, utemeljitelj Družbe SMI, prvi vrhbosanski nadbiskup i sluga Božji Josip Stadler, pisao je zamolbu za zajam novca kako bi zbrinuo sarajevske siromahe. Zajedno sa svojim suradnicima molio je devetnicu sv. Ani kako bi odobrili tu zamolbu, a do kraja devetnice iz Brna je stigao pozitivan odgovor. Pomoću toga novca, nadbiskup je uspio kupiti prvu kuću za siromašne starice u ulici Mjedenici, u koju su uselile već za blagdan sv. Rafaela 24. listopada 1890. godine, što se smatra danom utemeljenja Družbe, a dobre djevojke koje su brinule za njih uskoro su postale prve sestre SMI.

Svakoga dana hodočašća svetu Misu na hrvatskom jeziku predslavio je duhovni pratitelj p. Smiljenko Brnadić, a misna čitanja animirali su PMI iz različitih župa, dok je pjevanje animirala s. M. Marinela Zeko zajedno sa ostalim hodočasnicima.

U prigodnim propovijedima p. Smiljenko sve je potaknuo da se pitaju kakvi su oni Isusovi učenici i žive li i rade samo za sebe ili za Isusa te zaključio da je na nama izbor hoćemo li se sa ovoga hodočašća vratiti isti ili ćemo pokušati u svoje živote utjeloviti Božju riječ koju slušamo i u sebi gajiti kreposti Maloga Isusa – poniznost, jednostavnost i malenost.

Po samom dolasku, sv. Misu slavili su u kapucinskoj crkvi, nakon čega su se u pratnji vodiča uputili u razgledavanje grada i njegovih znamenitosti, kao što su Zeleny trg i  katedrala sv. Petra i Pavla. Nakon Brna hodočasnici su se uputili prema Pragu. Tijekom razgledavanja, imali su priliku vidjeti znamenitosti koje krase ovaj grad: Hradčani, Katedrala sv. Vida, Kraljevska palača, Mala Strana, Karlov most, Namesti Republike, Vaslavske namesti, astronomski sat i Tynska crkva. Naime, ovaj grad je i mjesto gdje je sv. Ivan Nepomuk, zaštitnik ispovjednika, svoj život položio jer nije htio kralju odati ispovjednu tajnu njegove žene te je bačen s Karlovog mosta s kamenom o vratu u rijeku Vltavu.

U nedjelju 25. kolovoza, dan u mjesecu kada sestre i Prijatelji Malog Isusa posebno časte Djetešce Isusa, uputili su se u svetište Malog Isusa, gdje su nakon svete Mise uz osobnu molitvu zajedno molili veliku devetnicu i ostale pobožnosti Malom Isusu, što je bio i cilj ovoga hodočašća.

Slijedećeg dana organiziran je cjelodnevni izlet u Dresden, prijestolnicu Saksonije, grad koji je u Drugom svjetskom ratu bio potpuno uništen. Grad je kasnije obnovljen, a krase ga prekrasne građevine poput dvorca Zvinger, Semperoper, Frauenkirche, stari gradski trg te katedrala Presvetog Trojstva u kojoj je slavljena sveta Misa.

Posljednjeg dana hodočašća organizirano je i razgledavanje grada Bratislave gdje je sveta Misa slavljena u samostanu sestara Kćeri svetog Franje Asiškog. Nakon sv. Mise sestre su sve hodočasnike počastile ručkom, tradicionalnim gulašem. Nakon ove duhovne i tjelesne okrjepe, ispunjeni radošću i zahvalnošću zbog gostoljubivosti sestara, sestre i ostali hodočasnici uputili su se u  svetište blažene Zdenke Schelingove u Podunajskim Biškupcima. Ova blaženica doživjela je strašna mučenja za vrijeme komunizma, od čijih je posljedica i preminula. Naime, komunizam je kao i na našim prostorima i u Slovačkoj progonio i ubijao svećenike. U to vrijeme s. Zdenka je radila u bolnici te je pomogla jednom svećeniku pobjeći iz bolnice ponudivši Isusu svoj život kao žrtvu za njega, što je uskoro režim naplatio zatvorom i teškim mučenjima kako bi iznudili priznanje tko joj je pomogao u tome, na što je ona uvijek odgovarala da joj nije nitko pomogao. Kasnije nakon njene smrti, sudac koji ju je osudio obratio se čineći pokoru za nepravedne osude.

Tijekom razgledavanja grada, hodočasnici su imali priliku posjetiti znamenitosti grada poput dvorca, glavnog trga s Rolandovom fontanom, vrata sv. Mihaela i katedralu sv. Martina.

Nakon obilaska prebirući u srcu sve ono što su doživjeli, zahvalni i radosni uputili su se u svoja mjesta, a tijekom vožnje pojedini članovi Prijatelja Malog Isusa posvjedočili su koje su milosti primili tijekom ovog hodočašća.

s. M. Nikolina Cvitanović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve