Srcem za misije

Srcem za misije

Petak, 1. 12. 2017.

Dana 1. prosinca 2017. godine otvorena je Misijska prodajna izložba u svetištu Gospe od Pojišana u Splitu. Izložba je već tradicionalni projekt Prijatelja Malog Isusa zajedno sa sestrama Služavkama Maloga Isusa. Ovaj put je u ozračuju jubilarne Stadlerove godine te idući Božićnom otajstvu ususret izložba je pod geslom „Imaj srca gladnog nahraniti.“  Sve rukotvorine i eksponati postavljeni su u dvorani „ sv. Leopold“ u kapucinskom samostanskom prostoru u trajanju  kroz 3 dana od 1. do 3. prosinca. Namjena akcije ovu godinu je za siromašnu djecu u Boliviji gdje djeluje misionar fra Ivica Vrbić  i  djecu u Tanazaniji gdje je don Ante Batarelo.


Na sam dan otvorenja uvodni program vodila je pročelnica s. Dolores Brkić sa PMI-a. Bila je to jedna duboko proživljena meditacija sa glazbeno - scenskim i molitvenim dijelovima. Na neobičan način dočaran nam je smisao poslanja misionara i sveopćeg misijskog djelovanja svih vjernika u Crkvi. Scenski prikaz kroz biblijski tekst na jedan novi način smo vidjeli i doživjeli stalan hod i djelovanje kroz Evanđeoski zakon ljubavi. Ozbiljno smo se svi zamislili kad smo čuli da se čuvamo ravnodušnosti, jer je to vrlo opasno stanje. Molili smo za sve misionare i dio krunice. Pjevanje je vodio kroz uvodni dio i Euharistijsko slavlje Ivan Bošnjak i mladi PMI-a iz Druge gimnazije – Split. Poticajno je bilo čuti kroz uvodni program kako ova župa Gospe od Pojišana ima „ dušu misionarske zajednice, bilo molitvom bilo pomaganjem. Župljani su za vrijeme izložbe bili velika potpora.

Euharistijsko slavlje predslavio je kapucin fra Žarko Lučić, župnik i gvardijan te ujedno i Papin  misionar milosrđa. Kroz svoju propovijed još je  nadahnuto produbio ovaj uvodni dio koji je bio kao nastavak. Naglasio je zauzetost PMI-a koji imaju srce za potrebne što je zadatak i svakog kršćanina. Sve je bilo kao jedna predivna cjelina koja još više motivira i daje nam snagu i radost u srcu. Čitanja i molitvu vjernika čitali su PMI-a. Članovi PMI-a sa Pojišana redali su se uz s. Dolores tijekom tri dana biti na usluzi posjetiteljima.

Nakon popričesne molitve provincijalka s. Anemarie Radan zahvalila je fra Žarku na velikodušnosti za prostore i ovo Euharistijsko slavlje i pastirsku nadahnutu riječ, svima koji su se nesebično trudili i obogatili ovu izložbu. Ujedno je svih pozdravila, zatim članice vijeća za PMI-a, Zrinku Ančić članicu u vrhovnoj upravi za PMI-a.  Posebno je istaknula pročelnicu s. Dolores koja je uložila neizmjeran trudi i zalaganje. Obje govornice su istaknule slugu Božjeg Josipa Stadlera kao uzora zauzetosti za potrebne ali i sv. Franju i sve druge…

Na koncu Mise svi su imali prigodu na izlazu iz crkve dobiti ime jednog misionara ili misionarke te moliti za njih godinu dana. Našalila se s. Dolores ali mislila ozbiljno, „ma samo godinu dana  , a slijedeće godine dobiti ćete drugo ime“. Uslijedilo je otvaranje izložbe na iznenađenje kreativnosti gdje je uloženo puno ljubavi, „ ljubavi bez granica“ kako je na početku naglasila pročelnica.

Radovi su pristigli od skupina PMI-a iz ; Metkovića, Vrgorca, Brela, Katuna - Kreševo, Šestanovca, Ciste Velike, Trilja, Jesenica, Dugopolja, Sutivana, Gospa od Pojišana – Split, sv. Spasa – Mejaši, Split, kandidatice i sestre provincijalne kuće, zatim sestre sa Bačvica, Metkovića,  Solina i Pučišća.

Ovoj izložbi priključila su se djeca iz Župe sa svojim radovima pod vodstvom malog PMI-a Ivana Pavla Durdova pod geslom „ djeca pomažu djeci. „ Njihova namjena je  pomoći siromašnoj djeci u Splitu u dječjem Caritasu.

Zrinka Ančić PMI-a , Split

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve