Stadlerovo u svibnju 2021.

Stadlerovo u svibnju 2021.

Nedelja, 9. 5. 2021.

Dan spomena na slugu Božjega dr. Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa i molitve za njegovo proglašenje blaženim, obilježen je 8. svibnja, 2021. u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova. Euharistijskom slavlju u večernjim satima prethodila je molitva krunice, koju je animirala s. M. Monika Mrkonjić zajedno sa djevojkama iz Stadlerovog dječjeg Egipta. Euharistijsko slavlje predvodio je profesor i vicerektor sa KBF u Sarajevu doc. dr. sc. don Oliver Jurišić uz koncelebraciju katedralnog župnika don Mate Majića. Misna čitanja i molitvu vjernika animirale su djevojke iz Stadlerovog dječjeg Egipta.

U prigodnoj propovijedi don Oliver se osvrnuo na evanđeoski tekst u kojem Isus progovara svojim učenicima o mržnji i neprihvaćenosti u svijetu. Don Oliver je rekao kako danas u svijetu postoje dvije vrste mržnje: prva je ona koja dolazi od nas samih – vjernika, a druga je ona koja dolazi od naših predrasuda. Do prve mržnje nas dovodi onaj osjećaj da vrlo često ne možemo podnijeti da nas netko više, netko manje voli, poštuje i slično, te od osjećaja da je netko možda bolji, spretniji ili sposobniji od nas. Isus jasno govori svojim učenicima: „Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas. Kad biste bili od svijeta, svijet bi svoje ljubio; no budući da niste od svijeta, nego sam vas ja izabrao iz svijeta, zbog toga vas svijet mrzi.“ Do druge vrste mržnje nas često dovode naše predrasude, osuđujemo ono što još nismo upoznali. Predrasuda uništava ljudski međuodnos, a samim time kvari i naš odnos s Bogom. Isus u evanđeoskom tekstu progovara o tome kako predrasuda može biti vrlo loš čimbenik i poguban za spasenje duše: „Sjećajte se riječi koju vam rekoh: Nije sluga veći od gospodara. Ako su mene progonili, i vas će progoniti; ako su moju riječ čuvali, i vašu će čuvati. A sve će to poduzimati protiv vas poradi imena moga jer ne znaju onoga koji mene posla.“ Po završetku propovijedi don Oliver je potaknuo prisutne vjernike da se bore protiv mržnje koja uništava ljudski međuodnos i odnos čovjeka sa Bogom. Drugima trebamo biti na poticaj i pomoći im da dođu do Isusa. S ovim mislima don Oliver je završio propovijed.

Nakon popričesne molitve, kako je običaj, svećenici, sestre i svi prisutni uputili su se prema grobu sluge Božjega Stadlera, izmolivši molitvu na nakanu proglašenja blaženim nadbiskupa Stadlera.

s. M. Mihaela Martinović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve