Susret mladih redovnika i redovnica

Susret mladih redovnika i redovnica

Subota, 28. 11. 2015.

{image:1:large}

Radosno se odazivajući na poziv HKVRPP-a da sudjelujemo na susretu mladih redovnika i redovnica, redovničkih kandidata i kandidatica u Godini posvećenog života, mi sestre novakinje i magistra krenule smo iz Solina za Zagreb u petak 27. studenog u poslijepodnevnim satima.


Iako vremenske prilike nisu bile najpovoljnije za putovanje, uz Božju pomoć sretno smo stigle na svoj cilj, a dočekao nas je vedar osmijeh časne majke, s. M. Radoslave Radek i s. M. Jadranke Lacić koje su nas povele do generalne kuće u Naumovac gdje smo odsjele za vrijeme našeg boravka u Zagrebu. Sestre su se pobrinule da nas najsrdačnije prime i ugoste, no ubrzo smo krenule na počinak da prikupimo dovoljno snage za sutrašnji dan…

Nakon zajedničke jutarnje molitve i doručka krenule smo u dvoranu Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta gdje je održan prvi dio susreta.

Susret su vodile Milosrdne sestre sv. Križa, s. Pia i s. Dijana, a započeo je molitvom trećeg časa kojeg su animirale sestre milosrdnice.

Pozdravni govor imao je fra Jure Šarčević, predsjednik HKVRPP-a i provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda B. Mandića. Obrazložio je kako su potaknuti svjetskim susretom mladih redovnika u Rimu, koji je održan u rujnu, odlučili organizirati ovaj susret i na taj način približiti nam više poziv pape Franje da probudimo svijet. Koliko smo uspjeli vrijeme će pokazati, na nama je da činimo pomake na putu kreativne vjere. Tako nam je poručio da budemo snažni, hrabri, vjerni i da donosimo ploda. Zatim je detaljnije rastumačio svaki poticaj.

- ''Budite hrabri jer u našoj slabosti se očituje Božja snaga  (usp. 2 Kor 12, 9). Ne svrstavajte se u one koji od buke svijeta ne čuju Gospodinov glas, odgađaju odgovor na njegov poziv.''

- Citirajući papu Franju u nekim citatima poručio nam je ''Bog je svog sina poslao svima i zauvijek, pozvani smo biti vjerni do kraja, raspaljivati ljubav prema Kristu i bezuvjetno se darivati.''

- ''Donesite ploda – probudite svijet. Stablo se poznaje po svojim plodovima (usp. Mt 7,16). Posvećeni smo da živimo po logici dara, darivanjem samih sebe, u evanđeoskoj slobodi, prigrljujući malenost kao način života i nepodijeljena srca u bezuvjetnoj ljubavi Kristu i drugima. Ljubav onoga koji je Gospodinu prepustio život mora donositi ploda.''

Svoj pozdravni govor fra Jure završio je prepustivši nas zagovoru presvete Bogorodice.

Sljedeći nagovor imao je fra Ljudevit Maračić na temu ''Zajedništvo u radosti'', u kojem nam je protumačio razmišljanja pape Franje. Govorio nam je kako trebamo biti neumorni graditelji – eksperti zajedništva, svjedočiti kako bratstvo nije utopija nego Isusova želja za cijeli svijet i da istinsko bratstvo jača našu radost i da daje puninu našem životu. Trebamo pokazati da nasljedovanje Krista osvaja naše srce. Posebno je istaknuo opasnost individualizma – ''nitko ne gradi zajedništvo tako da se izolira. Ne podliježite napastima da ne bi postali individualni eksperti koji zaborave radosno zajedništvo. Istražujte obzore svog života u bdijenju.'' Pozornost nam je svratio i na to da se čuvamo ravnodušnosti koja nagriza bratsko zajedništvo i da koristimo razne prigode da bi doveli radost u zajedništvo. Nagovor je zaključio opominjući nas riječima: ''Ne dajte da vam ukradu radost zajedništva!''.

Slijedio je rad u grupama u kojima smo raspravljali o situaciji i problemima u redovništvu te o pozivima koje nam upućuje papa Franjo.

U podne u crkvi sv. Vinka Paulskoga okupili smo se da slavimo svetu misu koju je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško. U kratkoj i bogatoj homiliji Biskup nam je, nazvavši nas ''svježom rosom Duha Svetoga na cvijetu Crkve'', ohrabrio ovim riječima: ''Krist je onaj koji nas izabire – radosno iznenađuje – Bog je onaj koji je svoj pogled zadržao na nama.'' Zatim se osvrnuo na tri poticaja: ''Hrabrost i snaga su suprotnost otežalosti srca. Jer kada nas se poziva na hrabrost poziva nas se na odricanje sebeljublja. Redovnici uvijek imaju proročko poslanje koje ne isključuje kušnje, no poteškoće nadvladava sloboda srca.; Budnost je kategorija ljubavi. Onaj koji ne ljubi ne vidi darove radosti.; Probudite svijet – u svako doba molite, ako želimo probuditi druge trebamo moliti, svijet se budi molitvom. Odsjaj je sigurnosti nade i svjedoči da nam je stalo do drugoga i da se gasi ako nema djela ljubavi. Molitva obuhvaća radost i žalovanja, ona je jedino djelo kada ne možemo ništa učiniti i jedina riječ kad se nema više što reći, ona je budilica i vraća nas na prag poslušnosti. Bog nas je sabrao da rasteretimo srca, da ostanemo budni i donosimo radost svijetu. Neka nam da snagu za molitvu da probudimo svijet.''

Cijelo poslijepodne proveli smo u raznovrsnoj rekreaciji: u pjesmi, svjedočenju, plesu, sportu, predstavljanje rada u grupama… Preko dvjesto mladih, Bogu posvećenih, svjedočilo je svim srcem, na jedan neobičan način, svoj radostan hod na putu s Kristom.

Susret je zaključen zajedničkom adoracijom i večernjom molitvom te smo se rastali sa željom i nadom da će se ovakvi susreti ponavljati.

Napustivši braću i sestre raznih zajednica vratile smo se k svojima. Sestre juniorke, sestre novakinje i kandidatice sastale smo se u generalnoj kući te provele večer družeći se sa sestrama, prepričavajući im obilje doživljaja te pokušavajući im demonstrirati nove načine rekreacije koje smo naučile.

U nedjelju ujutro pozdravile smo se sa sestrama i zatim otišle na svetu misu u baziliku Presvetog Srca Isusova. Posjet Zagrebu završile smo ugodnim druženjem i ručkom sa sestrama u zajednici samostana ''Antunovac''.

Zahvalne našem zaštitniku sv. Rafaelu sretno smo se vratile do večeri u našu zajednicu. Naš hod se nastavlja prepuštajući se Malom Isusu da nam pomogne primljene milosti u svakodnevici našeg života ostvariti.

s. Antonia Čobanov, novakinja

  Vijesti - Sve