Svetkovina Gospe Lurdske  i Dan bolesnika

Svetkovina Gospe Lurdske i Dan bolesnika

Petak, 11. 2. 2022.

U samostanu  „Antunovac“ u Zagrebu, uz spomen Gospe Lurdske i proslave svjetskog dana bolesnika, održana je trodnevna duhovna priprava namijenjena šticenicama staračkog doma samostana „Antunovac“.
Prvog dana svoje promišljanje na temu „Prolaznost ljudskoga života“ izložila je s. M. Snježana Bjelobrk. U svom je izlaganju podsjetila na veličinu ljudskog dostojanstva te na činjenicu kako je život dar i kad se susrećemo s križem, patnjom i boli.  Istaknula je kako je i starost Božji dar te nikada ne bi smjela biti podcijenjena jer je puna mudrosti. Pred kraj izlaganja pogledan je kratak film na temu koji se prisutnih posebno dojmilo.
Drugog dana promišljanje je vodila  postulantica  Anita Katanec – Makaj na temu „Zajedništvo po uzoru na svetu Obitelj“. Istaknula je kako su Blažena Djevica Marija i sveti Josip bili otvoreni za Božji naum s njim - Marija kroz radosni „Neka mi bude.“, a Josip u šutnji kao vjerni zaštitnik svete Obitelji. Uz kratak video šticenice doma su spoznale kako su i one jedna obitelj koju Gospodin tješi i jača.
Trećega dana promišljanje na temu „Duhovna dimenzija čovjeka“ sa šticenicama doma je podijelila kandidatica Marta Kovačević. Istaknula je kako je čovjek tijelo, duša  i duh. Duh je središte osobe, duhovno zdravlje jest najvažnije, a njega daje jedino Isus Krist. U kratkoj meditaciji evanđeoskog odlomka šticenice su imale priliku nakratko ostati u tišini, naći se do Isusovih nogu i zajedno moliti za duhovno zdravlje.
Vrhunac priprave bila je svetkovina Gospe Lurdske koju smo proslavili uz euharistijsko slavlje koje je predvodio župnik župe svetoga Ivana Krstitelja u Novoj vesi u Zagrebu vlč. Ivan Lastovčić. Na kraju misnog slavlja, šticenice doma su pristupile sakramentu bolesničkog pomazanja.

Anita Katanec-Makaj

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve