U mjesecu sv. Rafaela…

U mjesecu sv. Rafaela…

Nedelja, 27. 9. 2020.


Drage sestre, simpatizeri i Prijatelji Malog Isusa!
                                                                 
Neizvjesnost i težina vremena koja nas je zatekla možda je više nego ikada plodno tlo za još snažnije svjedočenje da zajedno pokušamo probuditi Prijatelja Malog Isusa u svakome od nas, a onda i u povjerenim nam dušama! Posljedice potresa, proživljeni strah i nesigurnost usidrili su se u mnoge ljudske živote, ali i među nas, među naše Prijatelje Malog Isusa. Borba s pandemijom zatvorila je bolnice, domove, mogućnost ostvarenja aktivnijeg apostolata među starijima i potrebitima. No znači li to da je naš apostolat sveden samo na akciju i rad, posjete, dijeljenje, kreativne radionice…?
Možda nas upravo po ovom iskustvu Gospodin želi vratiti u Nazaret: gdje Marija u samozataji svoje kućice sjedi i moli. Gdje Marija miruje. Možda smo pozvani dati više važnosti molitvi od koje sve treba započinjati. U tom promišljanju dobro je pitati se: kakav je naš molitveni život? 
Na tom tragu došlo mi je u srce zazivati zagovor našeg nebeskog zaštitnika sv. Rafaela. Na njegov dan prema starom kalendaru 24. listopada utemeljitelj sluga Božji Josip Stadler stavio je Družbu pod zaštitu arkanđela Rafaela želeći da to bude ujedno i Dan utemeljenja naše Družbe kako nam je u svojoj oporuci ostavio: „I dan danas smatra se i slavi 24. listopada  kao dan utemeljenja. Izabrao se taj dan nasumce zato da bude pod pokroviteljstvom sv. Rafaela koji se onako očinski pobrinuo za obitelj staroga i mladoga Tobije, ne bi li on svojim nebeskim i milostivim pogledom gledao i na sirote u ubožnici i na njihove odgojiteljice.“ Kako je prema knjizi Tobijinoj upravo sv. Rafael svojim zagovorom ozdravio starog Tobita i snahu mu - Saru, utecimo mu se kao liječniku u bolestima i pandemiji.  Imati za zaštitnika sv. Rafaela u ovim teškim vremenima zaista je milost! Kako se ne utjecati i moliti zagovor danas kada čovječanstvo živi u strahu i neizvjesnosti, u mukama oboljenja, umiranjima najbližih, gubljenju radnih mjesta i raspadanju brakova i obitelji kao posljedici cjelokupne situacije? Stvarno bi se oglušili na Božju dosjetljivost kad bi zatvorili oči pred tolikim milostima koje imamo u zagovoru sv. Rafaela. I ovo je prilika da više kao Društvo upoznamo knjigu Tobijinu i probudimo važnost naših zaštitnika u vlastitom životu.

Težnja Vijeća za PMI zagrebačke provincije je da molitva sv. Rafaela uđe u naš život i svakodnevicu, u obitelj svakog Prijatelja Malog Isusa! Molimo ju na zajedničkim susretima, započinjimo s njom svoj rad, zaklopimo oči i krenimo iznova u novi dan! 
Molimo uistinu i zajedno da sv. arkanđeo Rafael prinese sve naše molitve pred lice Svevišnjega. Darujmo na Gospodnji žrtvenik svoj zahvalni dar, kako bi se naše molitve vinule sve do Prijestolja Gospodnjeg!

Vaša s. Kristina
Pročelnica za Prijatelje Malog Isusa zagrebačke provincije

Bože, koji si sluzi svome Tobiji na njegovom putovanju dodijelio 
blaženog arkanđela Rafaela kao pratioca, dopusti nama, svojim službenicima, 
da nas uvijek štiti njegova prisutnost i brani njegova pomoć; 
i neka on naše molitve prinose pred lice Tvoje da ih po svojoj blagosti milostivo uslišiš.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve