Vjeronaučna olimpijada i vjeroučiteljice Stadlerovke

Vjeronaučna olimpijada i vjeroučiteljice Stadlerovke

Srijeda, 19. 2. 2014.

Natjecanje iz vjeronauka srednjih škola za Splitsko-makarsku nadbiskupiju i vjeronaučna olimpijada  osnovnih škola održano je 19. veljače 2014. u Osnovnoj školi u Trilju, u organizaciji katehetskog ureda Split i županijskog povjerenstva za provedbu natjecanja iz vjeronauka. Tema je bila: Katolička Crkva i znanost-doprinosi i odnosi. 


Prije ove nadbiskupijsko-županijske razine prethodila su dva natjecanja: školsko (do 20. siječnja) i međuškolsko održano 24. siječnja 2014. u Splitu. U okviru ovih natjecanja sudjelovale su i sestre katehistice Služavke Malog Isusa sa svojim ekipama iz osnovnih škola s. Branimira Lozo i s. Marinela Delonga, a za srednje škole s. Dolores Brkić i s. Petra Šakić. Daljnje natjecanje nadbiskupijsko-županijske razine ostvarile su s. Dolores i s. Petra sa svojim ekipama koje se sastoje od četiri učenika. 

Dana 19. veljače, došavši u Trilj domaćini škole su nam pripremili dobrodošlicu kulturno-duhovnim programom. Posebno oduševljenje izazvala je izvedba završnog kola iz opere «Ero s onoga svijeta» skladatelja Jakova Gotovca. Pozdrave dobrodošlice uputio nam je ravnatelj škole gosp. Davor Hrgović, gradonačelnik gosp. Ivan Šipić (po zvanju vjeroučitelj!), župnik i dekan don. Stipe Ljubas, predsjednik glavnog županijskog povjerenstva gospodin Ilija Krišto, predstojnik splitske podružnice AZOO-a gospodin Vlade Matas te nadbiskup Marin Barišić. Tijek natjecanja pojasnio je predsjednik povjerenstva vjeroučitelj gospodin Nikola Milanović. Vjeroučiteljica s. Mila Deak Služavka Malog Isusa u osnovnoj školi Trilj i područnoj u Košutama na ovom natjecanju bila je član povjerenstva za osnovnu školu. 

«Utakmica» natjecanja je počela, a ispit se sastojao od tri dijela: pisani test, tombola i kviz «Tko želi biti Isusov milijunak». Dok su povjerenstva i mentori ispravljali testove za učenike je organiziran posjet svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske i franjevačkom muzeju te razgled muzeja Triljskog kraja u Trilju. Škola domaćin na čelu sa svojim ravnateljem i djelatnicima u svemu su bili na nivou. Sredinom dana u školi su nam pripremili i tjelesnu okrepu, natjecateljima, povjerenstvu i mentorima. Osnaženi nastavljamo daljnji krug natjecanja zvan Tombola. U trećem krugu natjecalo se samo pet najboljih ekipa. Učenici su pokazali visoku razinu znanja. Učenice, sudionice ekipe naše Druge Gimnazije Split, pokazale su moralnu snagu jer su tri natjecateljice došle bolesne, nisu me ostavile samu (što nije i u pravilu natjecanja). One ističu; došle smo sa odgovornošću naspram škole i naše mentorice s. Dolores. Bog nam je dao snage. 

Na koncu 1. mjesto od srednjih škola ostvarila je Franjevačka gimnazija iz Sinja te s njima zasluženo dijeli «PRVAKE» ekipa nadbiskupijske gimnazije don. Frane Bulić iz Splita sa prof. s. Petrom Šakić. Drugim mjestom sljedi ih naša ekipa Druge gimnazije Split sa prof. s. Dolores Brkić. Članice ekipe druge gimnazije su i podupiratelji Prijatelja Malog Isusa na što smo ponosni. 

Na kraju smo dobili pohvalnice i vrijedne knjige uz srdačnu čestitku predstojnika KU-a mr. Josipa Periša. Posebnu nagradu za visoki postotak riješenosti pisanog dijela ispita dobile su pojedinačno dvije učenice iz Druge gimnazije Split, dvije učenice iz Nadbiskupijske gimnazije-Split, te jedna iz Franjevačke gimnazije Sinj. Mi učenice zahvaljujemo kao podupiratelji PMI-a našim sestrama što smo od njih saznali dosta i o Družbi Služavki Malog Isusa i sluzi Božjem Josipu Stadleru. Nama je to nadahnuće za naš život prema Bogu i bližnjemu. 

Ekipe Nadbiskupijske gimnazije «don. Frane Bulić» i Duge gimnazije Split sa svojim vjeroučiteljicama s. Petrom i s. Dolores plasirale su se na Državno natjecanje koje će se održati u Šibeniku od 2. do 4. travnja 2014. godine.

Davorka Jerčić (natjecateljica)
Druga gimnazija Split

  Vijesti - Sve