Zajedništvo vjerom u Godini vjere

Zajedništvo vjerom u Godini vjere

Subota, 25. 5. 2013.

Marijin mjesec, Marijin dan, dan Malog Isusa, dan Utjelovljenja i Rođenja, pa smo 25. svibnja 2013. izabrali znakovito. Inače 16. put u nizu svake godine biramo posljednju subotu u mjesecu svibnju za naš susret. Izabrali su taj dan Prijatelji Malog Isusa okupivši se na godišnji susret u župi sv. Spasa na Mejašima u Splitu po preporuci s. Sandre Midenjak, provincijalke.


Geslo susreta, s pažnjom birano u Godini vjere bila nam je Stadlerova misao: ''Vjera je dragocjeno blago.'' Dva dana je kišilo, te su tekle rijeke vode. Zagovorom sluge Božjeg Josipa Stadlera osvanulo je vedro nebo. Zato su tekle, prema našem odredištu, rijeke autobusa i automobila s PMI-a i sestrama iz: Metkovića; sv. Ilija i sv. Nikola, Vrgorca, Ciste Velike, Šestanovca, Katuna-Kreševo, Trilja, Košuta, Dugopolja, Solina, Omiša, Krila-Jesenica, Pučišća-otok Brač, Splita;sv. Križ ,Gospa od Pojišana, Druge gimnazije-Split, sv.Spasa-Split (domaćini), Vranjica, Livna-BiH, te dragi Prijatelji iz Podgorice - Crna Gora.

Oko 10 sati  stigle su sve skupine i više pojedinaca iz drugih mjesta. Osjećalo se radosno i srdačno zajedništvo. Izgovorila je s. Dolores u dobrodošlici geslo Stadlera ''Imaj srce…'' te naglasila da nam je to kao sveti znamen. Imati srce, te tako ispuniti vrijeme za Boga i bližnjega. Pronoseći tu luč više skupina PMI-a izložila je, rukama i srcem kreirane uratke na prodaju za liječenje malom Luki Matiću. U 10.30h započeli smo u crkvi duhovnu pripremu za Euharistijsko slavlje. Glavna animatorica bila je naša časna s. Dolores Brkić, pročelnica za PMI-a, koja je vodila sveukupnu organizaciju cijelog programa. 

Nakon uvodnih riječi i specifičnog pozdrava dobrodošlice i motivirajućih misli s. Dolores,  započeli smo svi zajedno molitvom Isuse, Ti si naš prijatelj. Vjeroučenici O.Š. Mejaši, sa s. Rebekom Batarelo, izmolili su (ali i mi svi) molitvu Isuse maleni prijatelju moj na znakovnom jeziku.

Provincijalka s. Sandra Midenjak potom je pozdravila sve nazočne. Posebni pozdrav izrazila je s. Ani Mariji Kesten, ravnateljici Društva PMI-a i s. Vesni Mateljan, zamjenici vrhovne glavarice. Također je uputila riječ zahvale don Anđelku Dukiću i s. Loreti Leventić, kao domaćinima ovog slavlja.

Prof. glazbe Ivan Bošnjak, PMI-a u Drugoj gimnaziji, otpjevao je Ave Maria od Schuberta uz orguljašku pratnju Mladena Boemi iz Mravinaca, mladog podupiratelja PMI-a, učenika 6. razreda osnovne škole. Novo ime dala mu je s. Dolores: NAŠ MALI MOZART. Nastavili smo djetinjim srcem ali žarkom vjerom moleći krunicu Malog Isusa koju su predvodili PMI-a domaćini ove župe. Nastavili su duhovno-glazbeno ozračje mladi PMI-a župe Dugopolje, inače članovi KUD-a, uz mali orkestar izveli su nam skladbu A. Dvorzaka, Gospod Bog je Pastir moj. Solistica je bila Ivona Bosančić.

Najave kroz redoslijed ovog molitveno-glazbenog dijela i kroz Euharistijsko slavlje vodili su s. Dolores i Marko Maglić PMI-a iz Ciste Velike, student na KBF-u Split.

U 11 sati krenula je mala procesija uz milozvučno skladno pjevanje himne PMI-a na čelu s Malim Isusom kojeg je nosila Antonela Barun PMI-a počašćena za angažiranost u humanitarno-volonterskom radu kao dar za svoj 18. rođendan. Pratila su je djeca u bjelini s Mejaša i Triljske mažoretkinje, don Ante Mateljen predslavitelj Euharistijskog slavlja sa pristiglim svećenicima i župnikom.

Liturgijsko pjevanje predvodili su zborovi, a većina članovi PMI-a iz Vrgorca, Dugopolja, Trilja i Mejaša. Izuzetno stručno dirigirala je s. Eudoksija Franić, povezujući i sve sudionike. Na oruljama je bio naš Mali Mozart-Mladen. Posebno je bio zanosni pjev zbora prigodnih skladbi Darovi vjere i Majko vjere od autora dr. Ante Mateljana i mo. don Šime Marović. Don Ante u propovijedi na sebi svojstven način istaknuo je smisao i bit PRIJATELJA, odnosno Isusa Prijatelja, te naš odnos prema Njemu, te kako ga prepoznati u potrebnima. Znakovita i bremenita  bila je poruka iz propovijedi i sigurno se se svima usjekla u srce. Misna čitanja čitali su PMI-a, a psalam pjevao duboko prožiljeno prof. Ivan Bošnjak.

Molitvu vjernika predvodila je s.Rebeka Batarelo i s.Terezija Pervan, a sudjelovale su sve župe koje su bile sudionice ovog skupa. Poslije popričesne molitve prof. Ivan Bošnjak i prof. Stjepan Mihanović otpjevali su geslo Sluge Božjeg Josipa Stadlera: Imaj srce, a uglazbila je s. Dolores Brkić. 

Nakon ove predivne stručne duhovno-glazbene interpretacije slijedila je podjela iskaznica animatorima za njihove članove: animatori su bili iz: Trilja, Košuta, Ciste Velike, Katuna-Kreševo i Šestanovca,Vrgorca, Dugopolja, Mejaša-Split, Metkovića; Sv.Nikola i Sv.Ilija i Pučišća. Potom je mlada pjesnikinja Branka Mlinar vrlo aktivna PMI-a iz Omiša u ime svih uručila župniku don Anđelku jedan ciborij kao uspomenu na ovaj naš susret. Slijedio je dirljivi trenutak, Neno Tomić PMI-a iz Krilo Jesenica uručio je novčani prilog-dar od srca malom Luki Matiću za pomoć kroz liječenje. Luka je djetinjim iskrenim srcem zahvalio svima, te plemenitim srcima izmamio suze. Stadler je rekao, a sestra Dolores je to stavila i na pozivnice programa: „Dijelimo sa svojom braćom u nevolji svoje siromaštvo da im bude naš darak blagoslov, a nama prava sjetva vječnih dobara“. 

Budući da je nadbiskup Marin Barišić istog dana imao podjelu sv. Krizme te nije mogao biti s nama, uputio je svoje Pastirsko pismo potpore, pohvale i poticaja, a pročitala je s. Dolores.

Nakon blagoslova i primljenih milosti raspjevani pjesmom Krist na žalu sudionicima je organizirano osvježenje uz kolače, voće i sokove, a pripremili su župljani sv. Spasa i PMI-a. Svećenike i uzvanike ugostio je župnik don Anđelko.

Dok je Hrvatsko nadzemlje pripremalo daljni program, šalili smo se kako će Nadzemlje u kripti crkve (u „Podzemlju“) izvesti svoj specifični program.

Kad su svi pristigli sa okrepe i druženja program je započeo pjesmom benda domačina. Zatim je Branka Mlinar interpretirala svoju poeziju malom Isusu. S. Dolores je najavila s. Anu-Mariju Kesten ravnateljicu DPMI-a, koja nam je uputila pozdrav u svoje ime i u ime vrhovnr glavarice s. Radoslave Radek. U svom sadržajnom govoru obogatila nas je na jedan topao i ponizan način, poticajima od srca srcima i kroz Papina pitanja. Slijedio je dugo iščekivani nastup Hrvatskog nadzemlja koji su nas evanđeoski utemeljeno suvremenim jezikom i aktualizacijom kroz male vlastito snimljene filmove, pjesme, te kroz dramski izričaj osvjestili za krščansko djelovanje i kao PMI-a. Voditelj i animator ovog dijela bio je prof. Marin Periš rođeni glumac i interpretator. Znalački je uključivao svo gledateljstvo.

Naš susret u Godini vjere ciljano smo planirali završiti na Manastirinama u Solinu, početcima pokrštenja Hrvata, ali dogovorno don Ante, s. Sandra i s. Dolores su odlučili zbog vlažnosti terena nakon obilnih kiša predviđeni program izvesti u skraćenom obliku ovdje u kripti. Zamišljali smo je kao katakombe povezujući s aktualnom situacijom u društvu. Mi hrabro opredjeljujući se za Isusa Prijatelja, nastavljamo ustrajan hod autentično je naglasio don Ante u ovom dijelu ispovijesti vjere i vjernosti Isusu te svih na koncu blagoslovio. 

S. Dolores je zahvalila SVIMA, najprije Bogu po zagovoru sluge Božjeg Josipa Stadlera, dr. don Anti Mateljanu, svim sudionicima programa, župniku i župljanima, PMI-a zajedno sa sestrama i jasno Hrvatskom nadzemlju.

Obogaćeni i zadovoljni u srcu PMI-a razilazili su se svojim kućama, a nekoliko PMI-a sa Mejaša otišli su najprije pohoditi bolesnike u svojoj župi.

Antonela Barun

Vesna Mamić PMI-a

  Vijesti - Sve