Živjeti novo lice vjere kao PMI

Živjeti novo lice vjere kao PMI

Subota, 2. 3. 2013.

Vjeroučitelji splitsko-makarske nadbiskupije, u organizaciji Katehetskog ureda i predstojnika mr. Josipa Periša, imali su stručni skup u splitskom nadbiskupijskom sjemeništu, koji je održan 2. ožujka 2013. Tema skupa je pod nazivom: Lica i naličja vjere. Kroz tri stručna predavanja profesora s KBF-a iz Splita, te kroz rasprave nakon njih, vjeroučitelji su, u ovoj Godini vjere, mogli još jače i dublje započeti ili nastaviti živjeti novo lice vjere.


Uvodnu meditativnu molitvu pripremile su vjeroučiteljice Jadranka Madunić i naša s. Rebeka Batarelo. Predavanja su održali prof. dr. Nedjeljko Ančić pod nazivom Kako danas vjerovati?
zatim prof. dr. Ivan Tadić naslovljenom Vjera i um, te prof. dr. Ante Mateljan pod nazivom Pravo-tvorenje i krivo-tvorenje vjere. Ključnu ulogu kod krivo-tvorenja vjere, prema Mateljanu, imaju zabluda o čovjekovoj autonomiji ne vodeći računa da je čovjek heterotromno biće koje svoju autentičnost ostvaruje u odnosu s drugim (bližnji) i s drugim (Bog). Konačni izbor između pravo-tvorenja i krivo-tvorenja vjere je u shvaćanju vjernika kao slike Božje,te nasljedovanje Krista koji je Put,Istina i Život.

Zadnji dio skupa bio je okrugli stol na temu Vjeroučitelji pred izazovima zdravstvenog odgoja. Čuli su se razni korisni savjeti kao i poziv na oprez.

Drugi dio dana vjeroučiteljice naše Provincije koje rade s PMI nastavile su rad u samostanu sv. Ane. Radni dio sastanka organizirala je s. Dolores Brkić-pročelnica za PMI-a zajedno sa s. Sandrom Midenjak, provincijalkom.

Ovom susretu nazočila je i gđa Anita Dukić, predstavnica laika pri Generalnoj upravi za PMI. Osvrnuli smo se na prijedloge i djelovanje rada koje im je ponuđeno od Došašća do Korizme. Zatim smo prebirali djelovanje i ulogu animatora, te ostala aktualna pitanja u radu s PMI. Dogovorili smo, dijelom, program za godišnji susret PMI-a, koji će se održati 25. svibnja 2013., te svih pokušali pozvati na dosljednije i zauzetije djelovanje, te osvijestiti tko je to Prijatelj Malog Isusa i koja je uloga sestre, Služavke, kao animatorice. Kako aktualizirati danas Stadlerovo geslo: Imaj srce… pitanje koje traje…Odgovor je beskonačan.

s. Dolores Brkić

  Vijesti - Sve