Duhovnim radom, molitvom i pjesmom upoznavati sebe i bližnje Nedelja, 7. 3. 2010.

GROMILJAK: U periodu od 5. do 7. ožujka 2010. godine u "Kući Navještenja" u Gromiljaku okupilo se 25-ero mladih iz raznih krajeva BiH: Gromiljaka, Sarajeva, Mostara, Zenice, Travnika, Rame, … Razlog okupljanja bila je duhovna obnova na temu: "Kršćanski pogledi na predbračni i bračni život". Voditelj duhovne obnove bio je velečasni dr. Darko Tomašević, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakulteutu u Sarajevu.


Duhovna obnova je počela večerom i međusobnim upoznavanjem, nakon čega nas je, uz riječ i sliku, dr. Darko Tomašević vodio stopama Isusa Krista po Svetoj zemlji.

Naredni dani su prema planu bili ispunjeni predavanjima prof. Tomaševića, radovima po grupama, pjesmom i molitvom sa svrhom što boljeg upoznavanja samoga sebe i bližnjih. Predavanjima prof. Tomašević približio nam je stav Biblije i stav „modernog društva“ glede života prije braka i u braku. S obzirom na život mladih prije braka „moderno društvo“ puno toga opravdava i iznosi kao "normalno", prikladno današnjem vremenu, ali puno toga nije u skladu s istinama vjere koje smo mi sljedbenici. Brak kao sveti savez, u današnjem društvu, gubi svoje mjesto. Tijelo gubi svoju svetost, te postaje sredstvom čovjekova užitka. Gledajući realno, taj užitak je kratkotrajan i nakon njega osoba osjeća još veću prazninu. Profesor je istaknuo da je naše tijelo hram Duha Svetoga koji boravi u nama, stoga se sa svetošću treba odnositi prema tijelu.

Studenti i radnička mladež na duhovnoj obnovi mogli su postavljati razna pitanja na koja je predavač dr. Tomašević rado i jasno odgovarao.

U subotu navečer, nakon misnog slavlja, uslijedila je sveta ispovijed i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Klanjanje je bilo popraćeno osobnim molitvama i notama kojima smo iskazivali hvalu nebeskome Ocu i Isusu u Presvetoj Euharistiji.

U nedjelju smo sudjelovali u misnom slavlju u župi „Imena Marijina“ na Gromiljaku. Misno slavlje predvodio je vlč. dr. Darko Tomašević. Naše sudjelovanje kod Euharistije i doživljaj Kristove prisutnosti upotpunio je bend „Emaus“ iz Sarajeva. Nakon misnog slavlja sudjelovali smo na župnom vjeronauku za mlade, koji se kroz korizmeno vrijeme održava u župi Gromiljak. Vjeronauk je upotpunila posjeta braće iz Taize-a s kojima smo imali duženje u radionici po metodi rada u Taize-u.

Duhovna obnova je završila ručkom u kući sestara Služavki Maloga Isusa na Gromiljaku. Sudjelovanje na duhovoj obnovi značilo nam je Božju milost, na kojoj smo Bogu zahvalni i sestrama u Kući Navještenja na Gromiljaku.     

Božana Komšić

  Vijesti - Sve