“Pomozimo dobru da raste dalje” - dobrotvorna misijska izložba Subota, 19. 12. 2009.

GROMILJAK: U Kući Navještenja u Gromiljaku otvorena je 19. prosinca 2009. godine osma prodajna misijska izložba s nakanom za Djelo svetog djetinjstva. Namijenjena je djeci sirotišta u Chipoli-Tanzanija i za školovanje djevojke  Florence Nakitende iz Kampale-Uganda. Kako se živi u sirotištu Chipoli-Tanzanija? U sirotištu Chipoli utočište je našlo 53 djece dobi od mjesec dana do deset godina.


Većina njih je bez oba roditelaj, a oni kojima je majka preminula, najčešće od side, malarije ili anemije, otac se oženio, djecu zanemario kao da nikad nisu postojala. Neki od njih su nađeni pred crkvom, neki na smetištu, kanti za smeće ili slično, a da se roditelji nikada nisu pronašli. Oni su željni svega, a ponajviše zagraljaja, dobrote i ljubavi. Za to je potrebno osoblje. Trenutno na toliko djece u tom sirotištu rade samo dvije časne sestre i dvije djevojke koje su u tom istom sirotištu odrasle i sada nemaju kuda. Nužno im je poboljšat uvjete života.

Tko je djevojka Florence? Iz pisma od njezina župnika vlč. Roberta Galiwango sazanjemo da je Florence siroče. Ona je najstarija u obitelji. U 15. godini ostala je bez oca sa sestrom i dva brata. Nakon očeve smrti, dvije godine kasnije, umrla joj je i majka. Ubrzo se našla jedna dobra gospođa koja je preuzela brigu o djeci i omogućila Florence da nastavi školovanje. No, ni ta sreća nije potrajala dugo. Dobra gospođa umire u siječnju 2009. godine. Florence ima snage da nastavi brinuti se  o svojoj sestri i braći, ali ima i silnu želju da završi započeti trogodišnji studij od kojeg joj je ostalo još samo jedna godina. Za to joj je potrebno za svaki mjesec oko 1.000,00-€. I ona i njezin župnik mole sve dobre ljude da joj pomognu svojim prilozima.  

Na dan otvorenja izložbe upravo je vani sipao snijeg, tako da je sve prekrio i blokirao saobraćaj. To je sestre Služavke Maloga Isusa i Prijatelje Maloga Isusa rastužilo jer su misli da je njihov trud bio uzaludan. Župljani iz Gromiljaka su razumjeli poruku i, unatoč svemu, odazvali su se u velikom i iznenađujućem broju. Došli su čak i iz drugih župa, kako bi pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija. Otvorenju izložbe prethodila je meditacija na temelju Himna sv. Pavla iz poslanice Korinćanima, što su ga imali mladi pod vodstvom s. Marinele Zeko, katehistice.

Prodajnu misijsku izložbu pod motom: Pomozimo dobru da raste dalje, otvorila je provincijalna glavarica sestara Služavki Maloga Isusa, Provincije Bezgrješnog začeća BDM, s. Marina Piljić. U svom govoru istaknula je vrijednost darivanja i solidarnog zajedništva  s djecom u Chipoli i djevojkom Florence iz Kampale.  

Izložbu su priredile sestre Služavke Maloga Isusa  i Prijatelji Maloga Isusa, pod vodstvom s. Liberije Filipović. Bile su ponuđene razne rukotvorine – domaći kolačići, marmelade, božićne ikebane, božićni ukrasi i  prigodni  darovi.  Želeći konkretno iskazat milosrdnu ljubav gore navedenima,  veliki je broj dobrih ljudi pomagao u pripremi izložbe a i u kupnji uradaka. Tome su, također, mnogo pridonijeli televizija i radio  Kiseljak  informiranjem o izložbi, koja je trajala do 23. prosinca 2009. godine. Ovim se sestre Služavke Maloga Isusa i Prijatelji Maloga Isusa zahvaljuju svima koji su pomogli ovu humanitarnu akciju i žele sretan Božić i blagoslovljenu Novu godinu 2010!  

Boris Dragojević, PMI

  Vijesti - Sve