Proslava Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i 40. obljetnice Sarajevske provincije Utorak, 8. 12. 2009.

SARAJEVO: Na svetkovinu Bezgrješnog Začeća BDM naša Provincija svečano je proslavila 40. obljetnicu svog postojanja. Uz ovu obljetnicu obilježena je 91. obljetnica smrti našeg oca Utemeljitelja sluge Božjega Josipa Stadlera i patrona Provincije. Središnje slavlje započeto je svečanom svetom misom, što ju je u sarajevskoj prvostolnici Srca Isusova predvodio uzoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metrpolit vrhbosanski, u koncelebraciji s pomoćnim biskupom vrhbosanskim mons. dr. Perom Sudarom i oko 40 svećenika, te uz sudjelovanje velikog broja naših sestara iz skoro svih zajednica na čelu s vrhovnom poglavaricom Družbe, s. Marijom-Anom Kustura, i provincijalnom poglavaricom, s. Marinom Piljić.


Na Misi je bila i provincijalna poglavarica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije s. Ivanka Mihaljević i sestre drugih redovničkih družbi, te više društveno-političkih uglednika na čelu s predsjednicom Federacije BiH g. Borjanom Krišto i ministrom financija i trezora BiH g. Draganom Vrankićem. Također su bili i hodočasnci predvođeni svojim svećenicima i časnim sestrama iz župa: Prozor, Skopaljska Gračanica, Obri, Solakova Kula i Bosanski Brod.

Pozdravljajući sve nazočne, kardinal Puljić je na osobit način pozdravio nas sestre Služavke Malog Isusa, čestitajući nam Dan Provincije, koja je posvećena upravo Bezgrješnom začeću te slavi 40 godina njezina postojanja. Zahvalio je i nazočnim svećenicima što su došli u velikom broju na misno slavlje kako bi, u okviru obilježavanja Svećeničke godine, molili da prvi vrhbosanski nadbiskup u što skorije vrijeme bude uzdignut na čast oltara.

U prigodnoj propovijedi uzoriti kardinal Puljić se osvrnuo prije svega na lik Bezgrješne, koja nas izdiže iznad ovozemaljskoga. Rekao je da mi našim slavljem Mariji ne možemo ništa dodati, ali nama ovo slavlje treba, pogotovo danas kada više ništa nije sveto, ništa vrijedno, ništa grijeh, nema one svjesnosti, ni stida da sam gol. Upravo zato Marija puna milosti, svih kreposti, slobode duha svijetli nam kao pravi lik, uzor štovanja i nasljedovanja. Zatim je istakao lik našega oca Utemeljitelja sluge Božjega nadbiskupa Stadlera, koji je toliko ljubio Mariju Bezgrješnu, a i ona njega, te ga je upravo na današnji dan k sebi pozvala u vječnost. Kardinal se divio Stadlerovoj vjeri. Kazao je da u ono vrijeme kada je on došao u Bosnu, u Sarajevu je kao i u cijeloj nadbiskupiji bilo vrlo malo vjernika katolika. Unatoč svim preprekama izvana i iznutra, on je ipak vjerovao, sijao, gradio, radio, dijelio i pomagao svima, posebno siromasima, pouzdavajući se u neizmjernu Božju providnost. Ovim je želio ohrabriti braću svećenike, da imaju vjere u poteškoćama i križevima života. Stadler je uistinu bio veliki čovjek, pravi i vjerni svjedok Božje ljubavi. Posebno se je uzoriti Kardinal osvrnuo na Stadlerovo djelo koje i danas živi, a to su sestre Služavke Malog Isusa, čija Provincija Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije slavi 40. godina svoga postojanja. Družba se je 1969. godine zbog brojčanog povećanja članica i teritorijalnog širenja, a u cilju boljeg nutarnjeg upravljanja i efikasnijeg pastoralnog zalaganja podijelila na Provincije: Zagrebačku sa sjedištem u Zagrebu, Splitsku sa sjedištem u Splitu i Sarajevsku sa sjedištem u Sarajevu. Čestitao nem je i hrabrio nas riječima da nastavimo djelo Božje ljubavi u služenju najpotrebnijima, pazeći pri tom da nam uvijek na prvomm mjestu budu potrebe čovjeka, i to onog siromašnoga. Istakao je kako nije lako kroz služenje prepoznavati Isusa u svakom čovjeku: „Služiti – kako to lijepo zvuči, ali kako je to skupo jer traži cijelog čovjeka i to čovjeka koji izgara, žrtvuje se i koji je spreman sve izgubiti da zadobije ljubav Božju“. U tom duhu kardinal Puljić je pozvao i ohrabrio nas sestre Služavke Maloga Isusa rekavšim nam: „Zato vas, drage sestre, hrabrim jer ste vi njegova produžena ruka u ovom vremenu; vi ste njegovo srce koje danas kuca za čovjeka. Hrabrim vas da prepoznate to divno svjetlo i divni dar koji vam je ostavio kako bi živjele ono što je Bog po Bezgrješnom začeću najavio, po rođenju ostvario, po muci i smrti pobijedio“.

Misna čitanja i molitvu vjernika molile se sestre i naše kandidatice, kada su na poseban način zahvalile Gospodinu za minulu povijest naše redovničke zajednice i preporučile Mu našu budućnost. Na kraju Misnog slavlja kardinal Puljić se u procesiji, zajedno sa svećenicima, uputio na grob nadbiskupa Sluge Božjega Josipa Stadlera, gdje je zajednički izmoljena molitva za njegovo proglašenje blaženim i svetim ,a zatim je podjeljen svečani blagoslov. Misno slavlje je uzveličao bogoslovski zbor „Stjepan Hadrović“ pod ravnanjem maestra vlč. Marka Stanušića.

Slavlje, na kojem se okupio veliki broj naših sestara, nastaviljeno je u našem samostanu „Egipat“ kod obiteljskog stola, na kojem je bila naša vrhovna glavarica Družbe, s. Maria-Ana Kustura, uzoriti kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij nadbiksup Alessandro D'Errico, tajnik nuncijature mons. Waldemar Sommertag, predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, te brojni svećenici i sestre. Sve nazočne pozdravila je provincijalna glavarica s. Marina Piljić, zahvalivši im što su naše slavlje uzveličali svojom prisutnošću. Nakon provincijalne glavarice riječ pozdrava uputio je i Apostolski nuncij, čestitajući sestrama 40. obljetnicu Provincije. Naglasio je važnu ulogu sestara u Crkvi i njihova svesrdnog zalaganje na svim mjestima gdje su poslane služiti i svjedočiti Božju ljubav. Zatim je uslijedila svečana akademija, koju su pripremile i izvele sestre zajedno s djecom iz Stadlerova dječeg doma „Egipat“, kandidaticama i bogoslovima. Redoslijed programa bio je slijedeći: Pozdravni govor održala je vrhovna glavarica Družbe, s. Maria –Ana Kustura, nakon koje je nastupio zbor sestara s pjesmom „Imaj isrce“, pod ravnanjem prof. Nike Lubrića. Uslijedila je recitacija s. Svjetlane Leko, koja je stupila u Družbu upravo kad je rođena Provincija, a odrecitirala je pjesmu od Izidora Poljaka koja nosi naslov „Nadbiskupu Stadleru“. Nakon nje s. Manda Pršlja izrecitirale pjesmu „Moja Provincija“, za koju je tekst napisala naša s. Virgina Ninić. Sljedio je glazbeno scenski-prikaz pod nazivom: „Blagoslovljeni znamen“, što su ga izvele sestre, kandidatice, bogoslovi i djeca, a završio je s pjesmom: „Zdravo Djevo čista“, koju je otpjevao zbor sestara pod ravnanjem prof. Nike Luburića.. Prikaz „Blagoslovljeni znamen“ zapravo je sjećanje na milosni, mukotrpni, ali blagoslovljeni prijeđeni 40.godišnji hod Provincije pod okriljem Bezgrješne Djevice, koji je obilježen čudesnim providonosnim Božjim vodstvom. Prizori su se međusobno ispreplitali i svaki je za sebe bio jedna snažna poruka koju se moglo samo srcem osluhnuti. Pozornim slušanjem progovorio je glas povijesti i vjekova u liku kamena, zemlje i planine. Sve je upućivalo vratiti se u stvarnost svagdašnjice s pouzdanjem u Božju providnost, te kročiti naprijed po uzoru na oca Utemeljitelja i naših pokojnih sestara.

Na kraju akademije zahvalila je izvođačima programa i svima koji su program pratili s. provincijalka Marina Piljić. Nakon nje završnu riječ uptio je naš uzoriti kardinala Vinko Puljić, čestitajući nam još jednom obljetnicu, kao i dječici koju je obdario slatkišima.

Oče nebeski, Tvome milosrđu preporučamo sav prijeđeni put Tebi posve poznat. Tebi i Majci Mariji danas zahvalna srca kličemo: budi hvaljen i slavljen, Oče nebeski, budi blagoslovljena, Djevo Marijo, bez grijeha začeta, zagovaraj nas! Vašoj dobroti, brizi i ljubavi povjeravamo našu budućnost, svaku našu sestru, novakinju, kandidaticu i sve one kojima služimo, da u našim srcima uvijek živi Isus Mali, te tako svi zajedno i svako stvorenje Tebe spozna i Tvoje Ime slavi!

s. Manda Pršlja

  Vijesti - Sve