KVIZ ZNANJA ZA SIMPATIZERE PRIJATELJA MALOGA ISUSA Subota, 17. 6. 2017.

POVODOM 135. OBLJETNICE BISKUPSKOG POSVEĆENJA NADBISKUPA STADLERA

Društvo Prijatelja Maloga Isusa organiziralo je ove godine, povodom 135. obljetnice biskupskog posvećenja Sluge Božjega Josipa Stadlera kviz znanja o prvom vrhbosanskom nadbiskupu. Nakon što je kviz održan na razini župa, najuspješniji su sudjelovali na kvizu znanja za razini provincija. Tako je za sarajevsku provinciju sestara Služavki Maloga Isusa organizirano održavanje kviza u Gromiljaku, 17. lipnja ove godine. Sudjelovale su tri župe: Voćin, Lug-Brankovići i Gromiljak. Nažalost, ostale župe (Neum, Prozor i Prisoje), koje su se spremale, bile su spriječene doći.


Susret je započeo upoznavanjem sudionika kviza, koje je vodila s. M. Marina Perić a zatim je počeo i sami kviz. Najuspješnija grupa bila je iz župe Lug-Brankovići, potom iz župe Gromiljak, a na trećem mjestu je grupa iz Voćina. Nakon kviza uslijedio je film o Sluzi Božjem Stadleru, a po završetku filma svi su se sudionici kviza, zajedno sa s. M. Marinom Perić i s. M. Marinelom Zeko, te đakonom Antom Vrhovcem uputili u  Sarajevo. Stigavši u dječji dom  „Egipat“, te pozdravivši Gospodina u samostanskoj kapeli, u bratskom zajedništvu svi su blagovali sarajevske ćevape. Potom je uslijedilo razgledanje dječjeg doma „Egipat“, te upoznavanje sa djecom i sestrama, koje tamo djeluju.

Kako bi se što bolje upoznali s djelom i likom prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera svi su se zajedno uputili u Vrhbosansko bogoslovno sjemenište, gdje im je o povijesti te ustanove i njezinom životu progovorio bogoslov Ivan Dragičević, a nakon toga posjetili su i katedralu Presvetoga Srca Isusa, te se zajedno pomolili na grobu nadbiskupa Stadlera. Iz katedrale uputili su se u Nadbiskupski ordinarijat vrhbosanski, gdje ih je srdačno dočekala s. M. Lucija Blažević te im pokazala kapelicu, u koje se molio sam nadbiskup Stadler, te ostali dio kuće. Sve tri ove građevine sagradio je nadbiskup Stadler, pa su na taj način sudionici kviza mogli i vidjeti sve ono o čemu su učili, spremajući se na kviz.

Zadnja točka posjete Sarajevu opet je bila dječji dom „Egipat“, gdje je, kao vrhunac cijeloga dana, u 16:30 slavljena sv. Misa, koju je predvodio duhovnik bogoslova vlč. Jakov Kajinić, a prije sv. Mise sudionici kviza su imali prilika i za sv. ispovijed. U propovijedi je, don Kajinić,  istaknuo kako svatko od nas, kada dođe Isusu, otkriva toliko svojih bolesti na duši, a jedina terapija je „kristoterapija“, koja se vrši uzimanjem „kristicina“. Tim riječima želio je svima poručiti da samo milost Kristova može nas učiniti sposobnima ljubiti i Boga i bližnje, pa je zato potrebno terapiju redovito uzimati sakramentalnim i molitvenim životom.

Po završetku sv. Mise provincijalna glavarica, s. M. Maria Ana Kustura, podijelila je zahvalnice svim sudionicima, te pozvala mlade da uđu u sebe i otkriju životno zvanje, koje im je Gospodin namijenio.

Nakon kviza znanja na razini provincija slijedi održavanje kviza na razini cijele Družbe sestara Služavka Maloga Isusa, na kojem će sudjelovati po tri najuspješnije grupe iz svake provincije.

 

Ante Vrhovac

  Vijesti - Sve