Molitva u Štitaru za proglašenje blaženim sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera Subota, 9. 4. 2022.

Sestre Služavke Maloga Isusa iz samostana Stadlerova Spomen-kuća u Brodskom Vinogorju, na poziv preč. Pavla Madžarevića iz župe Sv. Mateja u Štitaru, 8. travnja 2022. godine, u 18 sati, animirale su molitvu za proglašenje blaženim sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera. Nakon molitve krunice, na istu nakanu, u 18,30 sati, slavljena je sveta misa koju je predslavio preč. Pavao Madžarević, župnik u Štitaru.

Na početku molitvenog slavlja, preč. Madžarević, pozdravio je sestre iz Stadlerove spomen-kuće. Kazao je kako sestre dolaze da bi s nama u Štitaru molile za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera, zlatnog brodskog djeteta. Kasnije, u propovijedi, Preč. Madžarević je istaknuo lik sluge Božjega Josipa Stadleta kao djeteta Božje milosti. U njegovu djetinjstvu očitovala se Božja milost koja ga je vodila od rođenja u kući Đure i Marije Stadler sve do smrti. ...  Posebni trenutci očitovanja Božje milosti su trentci u kojima Stadler  kao dijete pokazuje posebnu povezanost s Bogom. Dirljiv je trenutak kada ostaje bez oba roditelja te njegovu braću i sestre dijele kao siročad u obitelji grada Slav. Broda, dok on u crkvi moli. Djelovanjem Božje milosti odlazi u obitelj Oršić, zatim u sirotište: Požegu i Zagreb. U Zagrebu otkriva duhovni poziv i započinje put priprave za svećeništvo, ... U djetetu Stadleru – siročetu - očitovala se Božja Očinska ruka koja upravlja i vodi te majčinsko srce koje beskrajno ljubi, ... Preč. Madžarević, rekao je tijekom ovoga slavlja, puno lijepih i nadahnutih misli o sluzi Božjem nadbiskupu Stadleru. 
Molitvi s minsnim slavljem predhodio je nagovor s. M. Kristine Adžamić.  U kratkim crtama predstavila je vjernicima životni put sluge Božjega Josipa Stadlera, utemeljitelja Družbe sestara Slaužavki Maloga Isusa.  Istaknula je kako svaki 8. u mjesci jest dan molitve za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera. Na njegovu grobu, u sarajevakoj katedrali, okupljaju se sestre Služavke Maloga Isusa i vjernici u raznim potrebama.
Molitva u Štitaru bila je duhovna povezanost sa Sarajevom i molitvenim slavljem koje se u isto vrijeme odvijalo u Sarajevu. U sklopu toga s. M. Kristina Adžamić je kazala: „Mi se sada u duhu povezujemo s njima u sarajevskoj katedrali. Naše molitveno slavlje započinje krunicom a završava svetom misom, kao i njihovo u Sarajevu. Bogu hvala na ovoj duhovnoj povezanosti. Snaga Božjeg duha i molitvene povezanosti ne poznaje granice.“ 
Sestra Kristina je potaknula vjernike na duhovnu molitvenu povezanost svakog 8. u mjesecu, te predstavila molitveni hod po župama slavonskobrodskog dekanata svakog 24. u mjesecu.
Na kraju misnoga slavlja, s. M. Pavka Dujmović – kućna poglavarica u samostanu sestara Služavki Maloga Isusa u Brodskom Vinogorju, u ime nazočnih sestara, zahvalila se preč. Madžareviću i vjernicima na prijemu i molitvnom zajedništvu.
Ovo je bio drugi pastoralni dolazak sestara Služavki Maloga Isusa iz Brodskog Vinogorja u  župu Štitar, u sklopu priprave za susret Prijatelja Maloga Isusa u listopadu ove godine. Prvi pastoralni pohod bio je 26. ožujka 2022., kada su održane kateheze za djecu od  prvog do sedmog razreda Osnovne škole. Kateheze na temu: „Vi ste moji prijatelji“ održala je s. M. Kristina Adžamić. Katehezom je nastojala potaknuti djecu na jačanje prijateljstva s Isusom po uzoru na slugu Božjega Josipa Stadlera, te upoznati ih s Društvom Prijatelji Maloga Isusa, koje njeguje trajno prijateljstvo s Isusom.
s.K.
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve