MOLITVENA DEVETNICA U ČAST  SVETOJ ANI Četvrtak, 16. 7. 2015.

{image:1:large}

Razmatranja o milostima podarenima po osobi sluge Božjeg nadbiskupa Josipa Stadlera u ozračju nastanka Družbe Sestre SMI u Sarajevu 1890. godine

Sarajevo, 1890.-2015.


Pismo sestrama za 125. obljetnicu Utemeljiteljeve devetnice u čast svetoj Ani

Drage sestre!

Naša značajna jubilarna obljetnica u Godini Bogu posvećena života dan po dan ostaje iza nas. Vjerujem da u srcu svake od nas, kao i u životu zajednica, ostavlja trag. Koliko je taj trag dubok, važan i oblikujući, uvelike ovisi od svake od nas osobno, od vizije koju imamo, od žara s kojim živimo, od osjećaja zahvalnosti za sjećanja, od širine vidnog polja koje nam milost otvara, a naravno, i od poticaja što ih primamo ili smo sposobne primiti.

Dragom Bogu sam zahvalna da sam mogla u predviđenom kanonskom pohodu sresti svaku od vas, da ste imale priliku reći vlastito iskustvo apostolskog življenja u konkretnoj misiji koju svaka od vas ima. Zapazila sam da je iskustvo svake od vas povezano, isprepleteno, sa iskustvom suradnje i zajedničkoga života, osobnim vježbanjem svih oblika molitve, te razine spoznaje koliko je zalaganje za sestrinstvo i timski rad važno. Zajedno smo proučile divne poruke našega XIV. provincijskoga kapitula. Razmišljajući o njima upile smo snagu Duha da nas krijepi u svakoj mogućoj situaciji koju nam život donese. A tek radost susreta sa svetim ocem Franjom!

Dok Vam ovo pišem školska godina je završila, a tako i naši zadatci s njom povezani. Uskoro će i naporne obveze u našim vrtićima umanjiti i dati prostora za nove planove i malo predaha. Zajednice koje su vezane uz bolesnike, ili uz našu djecu i zajednice, nemaju iskustvo ljetne stanke. Brojne potrebe su stalne i zahtjevne. Ipak je divno što svaka ima mogućnost zastati, odmoriti se i podariti svojoj duši i svome oku drugi pogled i novu snagu iz neiscrpne Božje riznice ljepote, sklada i mira.

Otkako smo ispratile mjesec presvetoga Srca Isusova, neprestano sam uz svetu Anu. Budući da je jubilarna obljetnica krasne devetnice njoj u čast, a molio ju je naš Utemeljitelj sa svećenikom Franjom Venhuda, želim Vam podariti jedno devetodnevno hodočašće duše upravo sa Utemeljiteljem i velečasnim Venhudom. Molit ćemo svetu Anu kako su joj se oni molili, meditirat ćemo o snazi Duha komim su oni mijenjali Sarajevsku stvarnost. S njima ćemo adorirati presveto Trojstvo i zahvaliti za nebrojne milosti koje je sveta Crkva primila po životu našega Utemeljitelja i po njegovoj i našoj Družbi. Svakoj želim od srca da uzmogne kroz radost, odricanje i žrtvu, u dubini svoje duše slaviti Božje djelo koje je izveo po našem ocu Utemeljitelju, a danas izvodi po Tebi, sestro, po svakoj od nas u zadatku koji Ti je povjeren u redovničkoj zajednici.

Neka vam bude blagoslovljena molitvena devetnica. Molite je osobno i sa svima koji su s vama, ma gdje god bile. Najdivnije su adoracije zahvalnosti kada je zajednica na koljenima pred moćnim Kraljem naših duša. Neka vam bude blagoslovljen i ljetni predah. Pozdravite svoje obitelji i prenesite im radosti našega služenja i sestrinstva, podarite im ljepotu iskustva Bogu posvećenoga života.

U ozračju obljetnice Družbe, iz Stadlerova Egipta, i blizine Betlehema, otkuda dobro vidimo obronke Trebevića gdje je u podnožju Mjedenica ulica i Bistrik kuda je naš Utemeljitelj - sluga Božji Josip Stadler kročio i blagoslivljao, pozdravljam svaku od srca. Neka nam majka Marija izmoli milost da dušom dotaknemo njenoga sina Isusa, Božju Riječ o kojoj ju je poučavala sveta Ana

vaša sestra M. Admirata Lučić, provincijska glavarica

Uvodne misli

Utemeljenje Družbe Sestre Služavke Malog Isusa je Božja namisao povezana s konkretnom društvenom, crkvenom i povijesnom situacijom u Bosni i Hercegovini. Kraj je to višestoljetne turske vlasti. Razdoblje teškoga duševnoga i materijalnoga siromaštva. Predstavljanje novih mogućnosti i ponuda sa zapada. Ponovna uspostava crkvene hijerarhije. Nadbiskup Josip Stadler je imenovan i poslan u Bosnu. Dolazi kao pastir - misionar umornome obespravljenome stadu. Zahvalan susreće u Bosni ujake – franjevce - koji su kroz teška stoljeća čuvali katolički znamen u Bosni.

Po ovoj molitvi vratit ćemo se u vrijeme nastanka redovničke obitelji Služavki Maloga Isusa i razmatrati o Božjemu djelu po sluzi Božjemu Josipu Stadleru i o moći molitve. Razmišljat ćemo o promjenama koje su nastale u Bosni Stadlerovim dolaskom i djelovanjem i o metodama koje je koristio u apostolskomu i pastoralnome radu. Neka nam on, sluga Božji, izmoli milost vjere, nade i ljubavi, neka nam izmoli darove Duha da vidimo što je važno, da znamo razlučiti dobro od zla, da nam srca budu pronicljiva za vječne vrijednosti. A sada kroz devet koraka, ili devet dana, slijedimo providonosni put nastanka Djela Božanskoga Djeteta Isusa u Sarajevu.

Prvi korak - Stadlerovo srce

Oblikovano siromaštvom, ali snažnim iskustvom Božje brige, pratnje i providnosti. Malen je ostao bez roditelja, bez obitelji. Iskusio je naklonost bližnjih, Božju providnost u odrastanju i školovanju.

Slugo Božji, Josipe Stadleru, izmoli mi od Boga srce čisto, blagoslovljeno, pouzdano, srce sposobno ljubiti i biti ljubljeno. Pomozi mi otkrivati Božji plan svega stvorenoga i u srcu nositi ljubav prema stvorenome. Amen!

Drugi korak – Stadlerova šetnja s prijateljem

Nakon sustavnoga rada: pisanja, prijevoda, razgovora nadbiskup Stadler je izlazio s paterom Josipom Celinšćakom DI u šetnju sarajevskim ulicama. Bio je znak prisutnosti Crkve. Blagoslivljao je. Molio. Pratio je što se događa. Sa suputnikom izmjenjivao iskustva. Razgovarao s ljudima.

Slugo Božji, Josipe Stadleru, izmoli mi od Boga istinske prijatelje i pouči me da i ja znam i mogu biti prijatelj drugima. Pouči me po svetom Rafaelu arkanđelu da i ja znam i mogu biti pratitelj na putu onima kojima je moja pomoć potrebna. Blagoslovi iz neba sve usamljene, željne prijatelja i prijateljstva. Amen!

Treći korak – Stadlerovo zapažanje

Rujansko popodne 1889. godine dok je prolazio ulicom, ugleda iznemoglu - pod teškim teretom godina - zgrbljenu staricu. U razgovoru je saznao da je od svih ostavljena.

Slugo Božji, Josipe Stadleru, izmoli mi od Boga sposobnost zapažanja i sposobnost razlučivanja. Ne dopusti da moj život bude siromašan, da žedna, žedan prođem pored izvora, da uočim i zapazim osobe i situacije u kojima mi se Bog želi objaviti. Amen!

Četvrti korak – Stadlerovo suosjećanje, samilost, milosrđe

Uzdahnuo je snažno i žalosno kao da ga boli. Rekao je pateru Celinšćaku: „Da imam novaca, odmah bi kupio kuću u koju bih ovakve bijednice smjestio! Osnovao bih i zavod za siromašnu žensku djecu.“ Istinski je suosjećao patnju sugovornice i tražio u srcu put da promijeni njezinu situaciju nabolje.

Slugo Božji, Josipe Stadlere, izmoli mi od Boga osjećaje sućuti, samilosti i milosrđa. Pomozi mi vjerovati kako su sveta nadahnuća darovi Duha Svetoga i kako svi trebamo naklonost i nježnost. Amen!

Peti korak – Stadlerova molitva

Čežnja i san da im pomogne usamljenima, bolesnima, beskućnicima nisu jenjavali. Devet dana prije svete Ane 1890. počeo je moliti devetnicu sa velečasnim Franjom Venhudom s nakanom da se ona pobrine za kuću ubogima. Zadnji dan devetnice primio je obećanje da će dobiti iznos potreban za kupnju tako željene kuće siromasima.

Slugo Božji, Josipe Stadleru, izmoli mi od Boga želju za molitvom, snagu molitve. Pomozi mi da u osobnim potrebama i u potrebama mojih bližnjih uvijek posegnem za najmoćnijim alatom, a to je molitva dragom Bogu. Amen!

Šesti korak – Stadlerovo djelovanje

Odmah je počeo tražiti kuću. I našao je, staru kuću u Mjedenici ulici i kupio je. Odmah ju je počeo preuređivati, pripremati da zbrine napuštene starice. Oko njega su se okupljali mnogi i pomagali mu.

Slugo Božji, Josipe Stadleru, izmoli mi od Boga hrabrost da tražim put do boljitka svih koje sretnem na životnome putu. Pomozi mi da vjerujem da se zalaganje za dobrobit bližnjega uvijek vraća kao blagoslov, mir i zadovoljstvo u srcu. Amen!

Sedmi korak – Stadlerovo zauzimanje za dostojanstvo ljudskog bića prema Božjem planu

Svako ljudsko biće ima pravo na dom, na obitelj, na zaštitu. U svakom ljudskom biću ucrtani su Božja slika i Božji plan ljubavi i spasenja. Uz kupljenu kuću nadbiskup Stadler je vidio starca muslimana bez ikoga svoga. Odmah se pobrinuo da mu se donese hrana, začinjena kako njegov zakon određuje.

Slugo Božji, Josipe Stadleru, izmoli mi od Boga spoznaju ljepote ljudskoga dostojanstva što ga je Bog uredio prema svojoj slici. Pouči me i osnaži da uvijek vrjednujem obitelj, obiteljski dom, i da se svom snagom zalažem za sve koji trpe zbog narušenih obiteljskih odnosa, zbog uskraćenosti prava na najvažnije u životu. Amen!

Osmi korak – Stadlerova nadstrešnica

Kako se približavao dan kada Crkva slavi svetoga Rafaela arkanđela - 24. listopada 1890. - poželio je da kuću za siromahe otvori upravo toga dana i da pod svoju strehu primi prve stanovnike. I bi tako! Stadlerova nadstrešnica postade zaštitom za mnoge i vrati tisućama ljudsko dostojanstvo određeno od Boga - tvorca svakoga dobra.

Slugo Božji, Josipe Stadleru, izmoli mi od Boga zahvalnost za osobe koje su mi pomogle, koje su me poučavale, koje su me zaštitile. Ništa nije samo po sebi razumljivo, sve Dobro je Božji dar i plan za mene. Pomozi mi da se i ja zauzimam za sve koji su obespravljeni, koji nemaju krova nad glavom, koji su gladni ljubavi i kruha. Amen!

Deveti korak – Zov siromaha iz Stadlerove nadstrešnice

Stanovnici Stadlerove nadstrešnice su mahom nemoćni, slabi, bolesni. Gotovo pa svi trebaju poslugu.

Tko će biti uz njih, s njima, pomagati im, služiti im? - pitao se 47-godišnji nadbiskup Stadler.

Dok je, pitajući se, klečao, njegova duša je vidjela i častila Božansko Dijete Isusa. Vidio je Isusa nemoćna, na slami, u sličnoj situaciji kao i njegovi siromasi u nadstrešnici. Nije ih mogao ostaviti same jer je osjetljivošću i nježnošću duše vidio kako u njima trpi Bog. Govorio je o njihovoj patnji i potrebi tražeći nekoga spremna da im pomogne.

I odjeknuo je njegov zov. Čule su ga milosrdne duše, srca sposobna sažaliti se. Najprije su čule i došle dvije, pa onda još dvije, pa još tri. Uz nadbiskupa Stadlera sedam misionarki, mala zajednica u Stadlerovoj nadstrešnici u sarajevskoj Mjedenici ulici, od kojih je zapravo nastala Družba sestara Služavki Maloga Isusa.

Slugo Božji, Josipe Stadleru, izmoli mi od Boga milost iskustva ljepote i radosti u pomoći i služenju onima koji nemaju obitelji, koji su slabi, nemoćni, tužni, obespravljeni, poniženi, bolesni. Molim te, pomozi meni i svim sestrama i svim članovima Društava Prijatelja maloga Isusa da budu Božji znak brige za sve potrebne pomoći, osobito one isključene iz društva.

Neka Tvoju pomoć osjete svi koji zazivaju zagovor Tvoga sluge Josipa Stadlera. Amen!


Izvori:

Brzojav Josipu Stadleru iz Brna 1890., Arhiv Samostana Antunovac Sestara SMI u Zagrebu
Marko Tvrtković, Služavkama Maloga Isusa, rukopis u Arhivu Provincije SMI u Zagrebu, str. 7.
K. Zabeo SJ, Travnička Spomenica 1882.-1932., str. 111.
Vrhbosanska Katolička Bogoslovija 1890.-1990., Studia Vrhbosnensia 5, str. 395,
Franjo Venhuda, Uspomene Sarajevsko-poljskog župnika, Sarajevo, 1988.


Izdaje:

Provincijalat Provincije BZ BDM Sestre Služavke Maloga Isusa
Bjelave 54, BiH - 71000 Sarajevo
Tel.: 00387 33 22 50 11 • Fax: 00387 33 22 50 05
e-mail: prov.up@bih.net.ba • www.ssmi.hr
Pripremila i odgovara: sestra M. Admirata Lučić
U Sarajevu, 17. srpnja, 2015.
Na prvi dan Molitvene devetnice u čast svetoj Ani

  Vijesti - Sve