Održan jubilarni X. dječji kamp na Gromiljaku Četvrtak, 9. 7. 2015.

Sestre Služavke Maloga Isusa (SMI) i Prijatelji Maloga Isusa Gromiljak desetu godinu za redom organiziraju dječji ljetni kamp na Gromiljaku. Kamp je održan u duhovnom centru sestara SMI na Gromiljaku od 6. do 9. srpnja 2015. godine pod motom „Slijedi me“. Na kampu je sudjelovalo stotinjak djece iz Gromiljaka, Kiseljaka, Busovače, Fojnice i okolice, a sudjelovala su djeca od prvoga do završenog šestog razreda osnovne škole.


Prvotni cilj pokretanja dječjeg ljetnog kampa bio je omogućiti svakom djetetu trenutke radosti, druženja, molitve i pjesme. Kamp je ustvari mjesto na kojemu se uči kroz igru i pjesmu. Tu se pristupa Bogu, Bibliji, medijima i svemu što susrećemo na dječji, zanimljiviji način. Na kampu se uči nadvladavati razlike i biti jedno.

Kamp je započeo u ponedjeljak 6. srpnja 2015. godine misnim slavljem u župnoj crkvi „Imena Marijina“ na Gromiljaku. Euharistijsko je slavlje predslavio vlč. Jakov Kajinić – duhovnik u Vrhbosanskom Bogoslovnom sjemeništu. Djecu je posebno privuklo sviranje vlč. Jakova i govor o molitvi. Nakon misnog slavlja uslijedilo je upoznavanje djece, pjesme, ples, igre, podjela i rad u radionicama, ručak, aktivnosti Biblijske, kreativne, plesne i medijske radionice, te napokon djeci najdraže – vodene igre.

Dječja graja i smijeh najavili su drugi dan kampa. Djeca su dolazila sa svih strana u samostan koji je postao njihov drugi dom. Smijeh se čuo već od ranog jutra. Sve je započelo u ime Božje, molitvom i slavljenjem maloga Isusa. Slijedila je poruka dana i izvlačenje poruke kroz priču „Dvije lopte“, a potom su slijedile dječje radosti, igre, pjesme i smijeh. U podne su se zaustavili za molitvu i ručak. Nakon tjelesne okrjepe slijedio je rad u grupama u kojima su djeca vrlo aktivna. U Biblijskoj se radionici obrađivao lik Josipa Egipatskog, te izvlačila pouka o važnosti obitelji i bratsko/sestrinskog stava prema svakomu. U medijskoj su radionici učili kako biti novinari. Učili su postavljati pitanja i odgovarati na njih. U kreativnoj su radionici izrađivali poklone za svoje najmilije, a u plesnoj su učili pjesme i pokrete uz pjesme koje su otpjevali na završnoj misi. Nakon radionica slijedilo je osvježenje s vodenim igrama, te razmišljanje o prijateljstvu.

Iako su bile velike vrućine, u trećem se danu okupilo oko samostana još više djece. Znali su oni da sestre i animatori misle ne samo na to da im bude lijepo, korisno i ugodno, već misle i na njihovu sigurnost. Nakon okupljanja i molitve uslijedilo je slavljenje Gospodina. Potom su se zagrijali u zajedničkom druženju i igri nakon koje je slijedila poruka dana kroz crtani film o Zakeju i bogatom mladiću. Slijedile su zatim igre, ručak, radionice, vodene igre, te osvrt na dan. Moglo bi se reći da se u trećem danu molilo, igralo i radilo. Dječja ocjena animatorima i trećem danu bila je deset plus.

U četvrtak 9. srpnja 2015. godine, nebo iznad Gromiljaka bilo je tmurno. No, to nije smetalo dolasku, osmjehu i vedrini djece. Znali su da je to zadnji dan ovogodišnjeg kampa, pa su sa znatiželjom iščekivali što su im pripremili animatori. Nakon molitve i pjesme slijedila je Biblijska poruka dana kroz film o Isusovim čudesima. Potom se kroz igru progovorilo o životu nadbiskupa Stadlera. Nakon podnevne molitve i okrjepe uslijedile su radionice i igre, a nakon toga misno slavlje koje je predslavio mons. Ivo Tomašević – generalni tajnik BK BiH. Djeca su sa zanimanjem pratila propovijed u kojoj su i sami sudjelovali svojim odgovorima na ono što ih je mons. Ivo pitao. Molitva vjernih je uzeta od molitava koje su djeca osobno napisala,a tijekom mise su svirali i pjevali animatori PMI. Nakon mise animatori su pripremili prezentaciju u kojoj su predstavili desetogodišnji rad kampa. Kamp je završio dječjom molitvom da sva djeca na svijetu imaju kamp i animatore kakve ima Gromiljak.

  Vijesti - Sve