Proslavljen sv. Josip u samostanu sv. Ane Četvrtak, 19. 3. 2009.

SPLIT: Svoga nebeskoga zaštitnika sv. Josipa, ujedno imendan svoga utemeljitelja sluge Božjega Josipa Stadlera, služavke Maloga Isusa splitske provincije sv. Josipa svečano su proslavile u četvrtak 19. ožujka. Misno slavlje u samostanu sv. Ane u Splitu, gdje je sjedište splitske provincije, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s don Vjekom Pavlinovićem, duhovnikom sestara, i don Milom Vidovićem.


U propovijedi je mons. Barišić govorio o značenju sv. Josipa u životu kršćana, od brojnih svetaca kao što je Mala Terezija pa do papa, redovnica, redovnika i laika. Istaknuvši univerzalnost toga sveca, kojega su mnogi uzeli za svoga zaštitnika – brojne redovničke zajednice, udruge i pokreti, a i sami narodi - nadbiskup je naglasio da je sv. Josip zaštitnik hrvatskoga naroda a i cijele Katoličke Crkve. "Unatoč svemu tomu sv. Josip ostaje udaljen i od teologije i od života, ostaje nijem i tih kao u Novom zavjetu. Papa Ivan Pavao II. u svojoj pobudnici 'Čuvar otkupiteljev' pokušao je dati teologiju sv. Josipa, odnosno na neki način možemo kazati da nam je dao 'josipologiju'", objasnio je nadbiskup. Osvrnuvši se na evanđeoski tekst koji govori kako je Josip ustao i djelovao, nadbiskup je ustvrdio da je obilježje današnjega društva "sjedenje". "Mi smo danas oni koji sjede, zasjedaju, raspravljaju, imaju sjednice koje i kada završe ostavljaju nas u sjedećem položaju. I Crkva je ona koji dobrim dijelom sjedi. A sv. Josip je 'onaj koji ustade' i onaj koji sluša, djeluje, preuzima inicijativu, odlučuje, otvoren je Bogu i njegovoj riječi, otvoren je Isusovoj i Marijinoj riječi", istaknuo je mons. Barišić te nastavio: "Mi danas kao da nemamo tišine u sebi, ne čujemo Riječ Božju premda je čitamo; trebamo je spustiti u svoj život, u svoje srce, podsvijest i san. Govoreći o Josipovoj vjernosti duhu i slovu Zakona te o pravednosti, ustvrdio je sa žalošću kako je danas malo onih koji su pravedni i vjerni bilo u zajednicama i obiteljima ali i na poslu i među prijateljima". Propovijed je završio govorom o slugi Božjemu Josipu Stadleru, koji je itekako bio nadahnut "josipologijom" utemeljenom na Riječi Božjoj. "Pozvani smo poput Josipa Stadlera, vašega utemeljitelja, Riječ Božju čuvati i svjedočiti te i druge u to uključiti, s posebnom brigom i ljubavlju prema potrebnima, siromašnima, bolesnima i osamljenima", zaključio je nadbiskup Barišić. Euharistijsko slavlje završilo je pjesmom "Služavke smo Maloga Kralja", koje su otpjevale služavke Maloga Isusa koje su za tu prigodu stigle iz svih provincijskih kuća, neke čak i iz Bosne i Hercegovine.

Riječ zahvalnosti nadbiskupu uputila je provincijalna glavarica s. Sandra Midenjak. Samostan Sv. Ane u Splitu ustanovljen je godine 1910. Redovnice su samostan otvorile u kupljenoj kući u Velom Varošu, u današnjoj Milićevoj ulici. Kuća je godine 2000. temeljito obnovljena i u njoj se nalazi provincijska uprava. Sestre iz toga samostana pomažu u župnom pastoralu u župi sv. Križa, vrše katehetsku službu u splitskim školama, a neke studiraju na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu ili na njemu rade. Danas u samostanu, koji je "duša" svih događanja u provinciji sv. Josipa, ima dvanaest sestara i dvije kandidatice. (IKA)

  Vijesti - Sve