Ponedjeljak, 23. 2. 2009.

SARAJEVO: Na svetkovinu Prikazanja Gospodinova u hramu, 2. veljače 2009. godine, u sarajevskoj prvostolnici Srca Isusova svečano je obilježen XIII. Svjetski dan posvećenog života. Uoči same svetkovine započelo je obilježavanje Dana posvećenog života blagoslovom prostorija, gdje će biti smješteno sjedište Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH, koje se nalazi u Sarajevu, Kaptol 32.


Svečanost blagoslova  imao je apostolski nuncij u BiH, mons. Alessandro D'Errico, u zajedništvu s pomoćnim biskupom  vrhbosanskim mons. dr. Perom Sudarom, na kom su sudjelovali svi provincijalni poglavari i poglavarice BiH: fra Mijo Džolan, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, s. Celina Vidak, provincijalna glavarica Školskih sestara franjevki Bosansko – hrvatske provincije, s. Marina Piljić, provincijalna glavarica sestara Služavki Malog Isusa Sarajevske provincije; s. Jelenka Puljić, provincijalna glavarica Školskih sestara franjevki Hercegovačke provincije i s. Korona Cigić, provincijalna glavarica sestara milosrdnica Bosansko - hercegovačke provincije. U obredu blagoslova sudjelovao je i generalni vikar iz Mostara preč. Srećko Majić, kao izaslanik biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. dr. Ratka Perića i tajnik Apostolske nuncijature u BiH mons. Waldemar Stanislav Sommertag.

Predsjednica Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica u BiH, s. Marina Piljić, uputila je svima riječi dobrodošlice rekavši, kako je ovaj događaj vraća u 1999. godinu kada je Konferencija ustanovljena, te da budi živo sjećanje i na prve članove koji su ustanovili Konferenciju. Posebno je istakla  fra Petra Anđelovića, prvog predsjednika Konferencije i provincijala Provincije Bosne Srebrene, koji je nedavno preminuo. Izrazila je iskrenu zahvalnost dobrotvorima poimence spomenuvši Vrhbosanskog nadbiskupa mjesnog kardinala Vinka Puljića, sadašnjeg nuncija mons. Alessandra D'Errica i bivšeg mons. Giuseppea Leanzu , Renovabis iz Njemačke te Hrvatsku uniju i Konferenciju viših redovničkih poglavara i poglavarica.

Nakon završenog obreda blagoslova započelo je u  17 sati u sarajevskoj katedrali klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu, kojeg su predvodili đakoni Franjevačke teologije iz Sarajeva. Slijedila je u 18 sati sveta Misa, koju je predvodio mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski, u koncelebraciji više svećenika redovnika i uz sudjelovanje redovnica i vjernika.

Na sam dan Svijećnice u sarajevskoj katedrali slavlje posvećenog života  započelo svečanom svetom misom, što ju predvodio apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Alessandro D'Errico, uz suslavlje dvadesetak svećenika među kojima su bili: franjevački provincijal Bosne Srebrene fra Mijo Džolan, vizitator Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Gabrijel Mioč, tajnik Apostolske nuncijature u BiH mons. Waldemar Stanislaw Sommertag, te članovi Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog i drugi. Na svetoj misi sudjelovao je velik broj redovnica raznih Družbi, vrhbosanski i franjevački bogoslovi te bogoslovi iz Beča sa svojim poglavarima koji su bili u posjetu Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Predstavnice redovnica i redovnika iz raznih Družbi prinijele su kao prikazne darove: Bibliju, svijeću, konstitucije, kruh i cvijeće. Misno slavlje je uveličao Zbor bogoslova Franjevačke teologije po ravnanjem dr. fra Slavka Topića.

U 15.30 sati u Franjevačkoj teologiji  u Sarajevu bila je upriličena svečana akademija, na kojoj je nazočnima uputila pozdravnu riječ predsjednica Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica i provincijalka sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije,  s. Marina Piljić. Prigodno predavanje održao je profesor na

Franjevačkoj teologiji dr. fra Luka Markešić na temu: „Pitanje Boga u Crkvi danas“. Izlaganje pod naslovom: „Marija u životu svetoga Dominika“ koje je trebao održati dominikanac p. Pero Jurić, župnik župe Uzvišenja sv. Križa iz Zenice,  pročitao je

franjevački bogoslov fra Hrvoje Vranješ. Nastupili su franjevački bogoslovi i sestre, a na svršetku se nazočnima obratio provincijal Bosne Srebrene fra Mijo Džolan.

Nakon toga u večernjim satima u samostanu „Egipat“ nastavilo se imendansko slavlje provincijalke s. Marine Piljić, u zajedništvu sestara iz sarajevskih zajednica i Gromiljaka, dok su u podne bile na čestitanju sestre iz Viteza. U prigodnom programu djeca, njihove odgojiteljice i kandidatice su kroz pjesmu, scenski komad i ples čestitale imendan s. Provincijalki i tim joj zahvalili za sve što čini za cijelu Provinciju. Obradovana pažnjom, s. Provincijalka se je srdačno zahvalila svima na izvedenom programu i radosnom zajedništvu.

 s. Dijana Pajić

  Vijesti - Sve