Redovnički dani u Dubrovniku Ponedjeljak, 14. 9. 2015.

Redovnički dani u Dubrovniku održani su u organizaciji HKVRPP-a s početkom 5. rujna . Tema Tjedna bila je „Radost i zajedništvo“. Redovnički dani održavani su u dvorani sv. Ivana Pavla II. i franjevačkoj crkvi Male braće.


Otvorio ga je dr. Fra  Jure Šarčević, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, koja organizira redovničke dane. Ovaj dan u Dubrovniku dio je 31. Redovničkih dana, čija novost u godini posvećenog života je u tome, da se prvi put organiziraju u pet gradova u Hrvatskoj. Prvi od tih gradova je Dubrovnik. Redovnički dan u Dubrovniku započeli smo zajedničkom molitvom Srednjeg časa. Nazočne je pozdravio i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, predsjednik Vijeća HBK  za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, koji je izrazio radost što se ovakav dan organizira u Dubrovniku. Prvo predavanje“Radost i nada u Novom zavjetu. Dar i odgovornost kao kostituvne značajke spasenjske radosti“ održala je dr. s. Silvana Fužinato iz Družbe Presvetog Srca Isusova.

Koncelebrirano  euharistijsko slavlje , kao vrhunac radosti i zajedništva predvodio je biskup Uzinić. Redovnice iz različitih redovničkih zajednica čitale su misna čitanja i molitvu vjernika, a pjevanje su animirale sestre  Dominikanke pod vodstvom s. Blaženke Rudić. Poslijepodnevno  predavnje na temu „Zajedništvo kod sv. Terezije Avilske“ uz 5oo. obljetnicu njezina rođenja održao je dr. don Edvard Punda, s katoličkog  bogoslovnog fakulteta u Splitu. Na ovom Redovničkom danu u Dubrovniku nazočilo je stotinjak redovnica i redovnika iz različitih redovničkih zajednica, koje djeluju na području Dubrovačke biskupije. Iz naše zajednice ,samostana sv. Obitelji u Dubrovniku, nazočilo je šest sestara. Nazočio je i pročelnik Vijeća  za posvećeni život fra Stanko Dodig. Nakon poslijepodnevnog predavanja, nastavila se diskusija, produbljivanje tema, ta iznošenje razmišljanja. Moderatori ovog susreta bili su dominikanski provincijal  dr. fra Anto Gavrić i zamjenica vrhovne predstojnice Družbe Kćeri Milosrđa s. Vianeja Kustura. Ovaj Redovnički  dan u Dubrovniku završili smo zajedničkom molitvom Večernje. Opća tema ovogodišnjih Redovničkih dana je „Radost  - zajedništvo  -  emocije.“ Tema je uzeta na temelju Apostolskog pisma pape Franje u godini  posvećenog života: „Gdje su redovnici ondje je  radost.“          

 Zapisala  s.  Celestina

Detaljan opis donosi IKA

  Vijesti - Sve