S Isusom na Križnom putu u Katunima Utorak, 22. 3. 2022.

Društvo Prijatelja Maloga Isusa ( PMI ) splitske provincije u organizaciji pročelnice s. Dolores Brkić 20. ožujka 2022. godine imali su korizmenu duhovnu obnovu. Ovakva duhovna obnova PMI ima već svoju tradiciju u nizu od nekoliko godina. Započeli su u svojim župama sudjelujući na nedjeljnoj sv. Misi a nastavak je slijedio u župi Katuni- Kreševo. Oko 14 sati pristizale su grupe PMI-a, bilo organiziranim autobusima ili osobnim automobilima, sa raznih strana naše provincije.


Putujući u busu se molila krunica Milosrđa, a bilo je i prigodnih pjesama. Splitski  veliki autobus,  kako je kazala pročelnica, praksom pokazuje sinodalni hod. U grupi je bilo deset mladih framaša sa splitskog Pojišana i ministra trećeg reda s. Franje. Zajedništvom do osobne i zajedničke obnove i molitve za Mir, duhovna zvanja, svećenike, časne sestre, mlade… Posebno smo se Bogu obratili molitvom za našeg Mateja da Mali Isus svojim milosrđem učini čudo ako je Njegova volja.

U 15 sati u dupkom punoj Bazilici Posrednici svih milosti u Katunima, započinjemo pjesmom i uvodnom meditacijom don Mije Grozdanić. Svojom specifičnom karizmom uveo je svih u prebiranje nutrine i potaknuo molitvu u sabranosti. Posebnim izrazom izgovorio je biblijski tekst;“ Čuo je Gospodin zapomaganje naroda svoga… „ Čuj nas Gospodine danas…Svojim svijetlom obasjaj nas i cijeli svijet . U dubokoj pripremi duha krenuli smo moleći Gospinu krunicu do prve postaje križnog puta . Don Mijo je predvodio krunicu sa župnim suradnicima. Veliki križ nosili su mladi iz Katuna – Kreševa. Nakon polusatnog hoda moleći krunicu okupljeni kod Prve postaje don Mijo je kazao da molimo KRIŽNI PUT HRVATSKE POVIJETI – 14 postaja za 14 stoljeća kršćanstva od dr don Ivana Bodrožić  kojeg je izabrala s. Dolores za ovaj dan. Predvodio je don Mijo a tekstove su čitali članovi PMI-a iz raznih skupina gdje djeluju: Splita, Solina , Sutivana, Jesenica, Omiša, Vrgorca, Katuna, Šestanovca, Dugopolja….  . Križ od postaje do postaje, koji nije baš lagan, nosili su također PMI-a i mladi framaši iz Splita , Brača i Dugopolja. Od prve do druge postaje nosio je najhrabriji PMI-a Denis Vuković i s. Dolores. Između postaje sabrano i dostojanstveno molila se zlatna  i ponovno  krunica Božjeg milosrđa. Na vrhu brda gdje dominira ogromni križ, došli smo do vrha Kalvarije… Pod križem  don Mijo nas je ponovno uveo u sve događaje križnog puta osobnog i našeg naroda , križa u ratnim zonama… crpeći snagu iz 14 postaja vjerujući u 15- tu koja naviješta Uskrsnuće. Pozvao je svih da sa žarom izmolimo zajedno 14 Zdravo Marija sa zazivima da spasi našu Hrvatsku i oprosti grijehe kroz 14. stoljeća… Pjesmom koju su predvodili članovi župnog zbora i svečanim blagoslovom zaokružili smo glavi dio. Polako , spuštajući se prema crkvi prebirali smo duhovne doživljaje i nadahnuća koja su izvirala iz srdaca.

Velikodušni mještani  i PMI-a pod vodstvom župnika i s. Danke koja radi sa PMI-a , za sve PMI-a i sestre priredili su osvježenje i domjenak . I preostalo bješe, iako nas je bilo oko tristotinjak…Zahvalni Bogu, Majci Mariji Posrednici svih milosti, don Miji, mjesnim PMI-a , našoj pročelnici s. Dolores na uvijek novim poticajima, provincijalki s. Tereziji Pervan koja je također bila s nama,  č. sestrama koje su došle podržati svoje suradnike  Društva PMI-a . Obogaćeni  u ovom milosnom danu,  blagoslovom župnika krenuli smo u svoje župe, obitelji i zajednice. U svim autima i autobusima kako smo čuli, bilo je lijepih svjedočanstava o doživljenom i crtica iz života za poticaj. Divan dan Bogom darovan !

Vesna Mamić  animatorica i Zrinka Ančić  članica vrh. uprave Društva PMI                                

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve