U Sarajevu proslavljen 132. rođendan Družbe sestara Služavki Malog Isusa Ponedjeljak, 24. 10. 2022.

U sjedištu Sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, u ponedjeljak, 24. listopada 2022. godine, proslavljen je 132. rođendan Družbe sestara Služavki Malog Isusa, koju je osnovao prvi Vrhbosanski nadbiskup sl. Božji dr. Josip Stadler. Samoj proslavi svetkovine prethodila je devetnica u čast zaštitnika Družbe, svetog arkanđela Rafaela.

Zahvalno euharistijsko slavlje u kapelici samostana „Egipat“ u Sarajevu predvodio je pomoćni biskup vrhbosanski u miru dr. sc. msgr. Pero Sudar, uz koncelebraciju mons. dr. Franje Topića, mr. sc. vlč. Bože Odobašića i vlč. Luke Brkovića, dugogodišnjih suradnika sestara SMI. Tijekom Svete mise pjevao je zbor sestara Služavki Malog Isusa pod ravnanjem maestra vlč. Marka Stanušića.

Na početku misnog slavlja Biskup je pozvao sestre da u misno slavlje utkaju svoju zahvalu za sva Božja dobročinstva u ovih 132. godine. Bezbrojna su Božja dobročinstva, kazao je Biskup, i zato imamo puno motiva da iz srca i duše kažemo „Bože, hvala ti“.

Nakon prigodnih misnih čitanja (Tob 12, 1-21; Iv 1, 47-51) uslijedila je Biskupova propovijed u kojoj je najprije istaknuo da Bog sudjeluje u životu svakog čovjeka. Budući da Družba sestara Služavki Maloga Isusa na ovaj dan slavi svoga zaštitnika arkanđela Rafaela, biskup je Sudar progovorio o anđelima. Arkanđela je Rafaela okarakterizirao kao onoga koji primjenjuje Božju moć nad bolesnima. Podsjetio je da se za arkanđela Rafaela kaže da je on onaj koji uznosi Bogu molitve. Dok je drugo njegovo svojstvo u tome što ima lijek za sve ljudske bolesti i nevolje. Rafael jasno kaže da je bio trajno nazočan u svemu onome što je pobožni Tobit činio: sahranjivao mrtve, dijelio milostinju, obraćao se Bogu. To je poruka svima nama, istaknuo je Biskup, da je Bog s nama u svemu što proživljavamo. Stoga nam prvo misno čitanje poručuje, rekao je Biskup: „Čovječe, ti ni u kakvim životnim teškoćama nisi sam! Bog te je stvorio ali te nije ostavio. On te stalno prati! On ti pomaže!“ Stoga je Biskup pozvao sestre da iz toga crpe snagu za zahvaljivanje.

Na današnji dan, kad se obilježava dan osnivanja Družbe sestara Služavki maloga Isusa, Biskup je pozvao sestre da se zapitaju: Zašto je Stadler htio da na blagdan arkanđela Rafaela bude utemeljena Družba? Zašto ju je nazvao najprije služavke siromaha ili Služavke Maloga Isusa? Zašto je Stadler vama izabrao za poslanje napuštenu djecu i starce?, upitao je Biskup te podsjetio da je siromaštvo stanje u kojem se, onaj tko je njime pogođen, nalazi u opasnosti da posumnja, da kaže mene je i Bog ostavio, da posumnja u vlastitu vrijednost. Zato je Bogu stalo do takve kategorije ljudi. Zato je Bogu stalo i želi biti Bog s takvima, Bog sa svima. Zato on svoje anđele šalje kao svoju snagu, svoju volju, svoju želju, kazao je Biskup.

U nastavku propovijedi Biskup je progovorio o ljubavi prema svakom čovjeku, te je ustvrdio: „Čovjeka se voli radi čovjeka; čovjeka se voli zato što ga i Bog voli. Siromašnima služimo zato što u njima postoji vrijednost koja zaslužuje našu empatiju, naše služenje, a to onda u isto vrijeme znači očitovanje ljubavi prema Bogu. Zato je doista ova Družba izrasla i kroz svoju povijest bila djelo Božje ljubavi, zamišljeno od čovjeka koji je imao srca. Zato je i druge pozvao: Imajte srce! Jer bez srca se ne osjeća ništa izvan sebe.“ Na koncu propovijedi Biskup je potaknuo na molitvu za sve one koji su prošli kroz Družbu sestara Služavki Maloga Isusa, za one koji sada žive u njoj i za one koji će doći.

Na koncu Svete mise Biskup je čestitao sestrama 132. rođendan Družbe i podijelio svečani blagoslov.

Po završetku Svete mise, sestre i svećenici su se okupili u blagavaonici samostana „Egipat“ kako bi kod obiteljskog stola podijelili radost proslave 132. rođendana Družbe. Slavlje je nastavljeno uz Družbine pjesme po kojima su se sestre prisjetile svih lijepih trenutaka i početaka Družbe. Jedna od nezaobilaznih pjesama na Družbinim slavljima u Sarajevu je pjesma: „Sarajevo, naša majko mi ti pjevamo; u tebi nam leži srce, srce Družbino“.

s. M. Ljilja Marinčić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve