Katehetska ljetna škola i susret katehistica Srijeda, 29. 8. 2018.

Katehetska ljetna škola održana je u Splitu od 23. do 24. kolovoza 2018. godine u prostorijama  Nadbiskupijskog sjemeništa u organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda HBK i Agencije za odgoj i obrazovanje. Okvirna tema bila je: Staro vino u nove mješine? – Vjeronauk u školi i kateheza u župi pred novim izazovima.


Prvog dana nakon molitve škola je započela uvodnim pozdravom mr. don Josipa Periša predstojnika katehetskog ureda i voditelja povjerenstva KLJŠ-e. Predstojnik Periš na poseban način je istaknuo i naglasio važnost suodnosa školskog vjeronauka i župne kateheze. Također istim naglaskom izrazio je važnost evangelizacijskog i misionarskog poslanja vjeroučitelja. Uslijedio je značajan niz pozdrava sa popratnim riječima nadbiskupa msgr. Marina Barišića, prof. Jadranke Žarković - Pečenković ravateljice AZOO te msgr. Đure Hranića predsjednika vijeća za katehizaciju HBK.

Prvi dan odvijanje rada moderirao je dr. sc. Ivica Pažin predstojnik NKU a drugi dan prof. Sabina Marunčić viša savjetnica iz AZOO. Tijekom oba dana predavanja su bila prije podne, zatim tematska rasprava a poslije podne rad u pedagoškim radionicama. Predavanja su održali: prof.. dr. sc. Anto Pavlović, prof. dr.sc. Neven Hrvatić, mr.sc. Pavao Gospodnetić i prof. dr. sc. Mladen Parlov.( O sadržajima uvodnih govora i predavanjima više na stranici Katehetskog ureda SMN).

Škola je završila uobičajenom živom raspravom i okruglim stolom. Posebna pozornost bila je kurikularna reforma i novine koje ona donosi. Istaknuta je također eklezijalna dimenzija vjeroučitelja, angažman u župnoj zajednici u svijetlu dokumenta HBK „ Da vaša radost bude potpuna“

Prvog dana KLJŠ –e 23. kolovoza u našoj provincijalnoj kući, samostanu sv. Ane okupile su se naše sestre katehistice sredinom dana na zajedničkom ručku. Stigle su i one koje su samo u župnoj katehezi uz one koje sudjeluju u radu ove škole. Tada smo iskoristili priliku zajedno sa  provincijalkom s. Anemarie Radan  održati i naš dvosatni katehetski susret. Okvirna tema razgovora je bila naš hod i udio kroz Jubilarnu Stadlerovu godinu. Bilo je poticajnih i motivirajućih iskustvenih prijedloga ali i realizcije dogođenog kao i svrhovitost nadolazećeg rada. Provincijalka s. Anemarie izrazila je zahvalnost sestrama koje su pripremile kateheze o sluzi Božjem Josipu Stadleru koje će moći biti dobar materijal u radu sa djecom, mladima i PMi-a.

Neka nas sve skupa jača i motivira neprolazna i stara Kristova riječ u današnjim prilikama i vodi zagovor našeg Utemeljitelja sluge Božjeg Josipa Stadlera.

 s. Dolores Brkić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve