Ponedjeljak, 17. 3. 2014.

Voditeljice vrtića Mali Isus u našem samostanu u Kaštel Kambelovcu, s. Martina Grmoja i s. Kristina Španjić, omogućile su, 17. ožujka, korizmenu duh. obnovu za roditelje djece koja pohađaju ovaj vrtić. Duhovnu je obnovu vodila s. Vesna Mateljan. Tema je bila: Radost evanđelja živimo u obitelji.


S. Vesna se u svom izlaganju oslanjala na zadnju apostolsku pobudnicu pape Franje Evangelii Gaudium – Radost evanđelja i na druge papine susrete s obiteljima. Naglasila je kako papa Franjo ističe dva razdoblja obiteljskog života : djetinjstvo i starost, zato i u našim obiteljima djedovi i bake trebaju imati posebno mjesto jer djeca pamte razgovore s njima i te lijepe uspomene pratit će ih cijeloga života poput pape Franje koji često spominje svoju baku Rozu. Bilo je riječi o tri temeljna obilježja kršćanske obitelji kako ih vidi papa Franjo, a to su: 1. obitelj moli; 2. obitelj čuva vjeru i 3. obitelj živi radost vjere. Roditelji su se pitali: kako moja obitelj moli, čuva vjeru. živi radost? S. Vesna je pozvala roditelje da upiru pogled u Nazaretsku obitelj: Isusa, Mariju i Josipa pa da njihova obitelj, kako papa poručuje bude mala kućna crkva, dvorana molitve, škola evanđelja.

Ovu duh. obnovu s. Vesna je završila meditacijom evanđeoskog teksta iz Mt 15,21-28, a govori o jednoj majci koja uporno moli Isusa da se smiluje i ozdravi joj dijete. Kroz ovu meditaciju roditelji su mogli vidjeti sebe kako često mole za svoje dijete, a čini im se da Isus na njihovu molitvu šuti. No on će dati svoj odgovor poput onoga što je dao ženi Kananejki nakon njezine ustrajne molitve.

Ovu duhovnu obnovu završili su roditelji molitvom pape Franje da svaka obitelj bude otvoreno mjesto dobra i mira za djecu i za starce, za one koji su bolesni i sami, za one koji su siromašni i potrebni.

s. Martina Grmoja

  Vijesti - Sve