Proslavljen blagdan sv. Ane Ponedjeljak, 27. 7. 2015.

U samostanu Sv. Ane u Splitu, 26. 7. svečano je proslavljen blagdan sv. Ane zaštitnice samostana i suzaštitnice Družbe, a također i imendan provincijske glavarice s. Anemarie Radan. Za proslavu sestre su se pripremale trodnevnicom. Prva dva dana u jutro se slavila sv. Misa, a poslije podne bilo je izloženo Presveto na klanjanje. Treći dan nakon jutarnje sv. Mise bilo je izloženo Presveto na adoraciju tokom jutra. (Sestre iz samostanu Sv. Ane ne slave  sv. Misu  svakodnevno u kućnoj kapeli).


Svečanu sv. Misu na sam Blagdan predslavio je dr Ante Mateljan, dekan katoličkog bogoslovnog fakulteta  Sveučilišta u Splitu, brat s. Vesne, zamjenice vrhovne glavarice, koja je također bila  nazočna.  Osim sestara iz zajednice, nazočile su i sestre iz obližnjih zajednica, među njima i sestre novakinje sa svojom magistrom. Sestre su svoje zajedništvo podijelile i sa s. Marijom Banić, savjetnicom u Vrhovnoj upravi.

 U homiliji koju je održao don Ante osvrnuo se na ulogu sv. Ane. Djeca  od  roditelja naslijede mnoge kvalitete. Kako je Marija bila njezina kćerka, možemo zaključiti da je i sv. Ana bila Božja odabranica, od koje je Marija naslijedila  vjernost i odanost Bogu.  Sv. Pavao spominje tri karakteristike koje rese osobe odane Bogu. To su: poniznost, blagost i strpljivost . Sv. Anu ne možemo zamisliti drukčije, jer ovo su temelji za življenje svog poslanja. To su ujedno i temelji na kojima treba graditi  i živjeti posvećeni život. Na ovo se nadovezuje pet drugih kvaliteta koje ima osoba koja je predana Božjoj volji, koja u svom životu želi ostvariti Božji plan. To su: pobožnost, poštovanje, uvjerenje, poslušnost  i podnošenje. Pobožnost znači da sve ono što osoba govori i čini bude pobožno. Sv. Jakov kaže da tko želi živjeti  pobožno doživjet će trpljenje. Tko ga prihvaća strpljivo u sebi pribavlja poštovanje. Ono je moguće samo ako imamo povjerenje.  Po njemu se stječe uvjerenje, osobno uvjerenje, ako imamo u Boga povjerenje ( što nastaje po slušanju s poštovanjem). Za poslušnost je rekao da ništa nije lakše – izvrši i reci sluga sam beskoristan-. Poslušnost je slušanje. Kad Bog govori „naćuliti uši“ i čuti što On govori. Poslušnost je vezana uz povjerenje. Na kraju ovog niza dolazi podnošenje. Sve je moguće ako možeš podnositi. Ljubav sve podnosi, svemu se nada, drugačije podnošenje je nepodnošljivo. Sv. Pavao nas zaklinje da živimo dostojno poziva na kojeg smo pozvani.  Jedinstvo Duha s vezom ljubavi. O sv. Ani nemamo ništa zapisano, Marija je sigurno odraz ljubavi i slika svoje majke, koju su bez sumnje resile nabrojene kvalitete. Budući je na Mariju prenijela svoju ljubav i mi smo dužni odnositi se s poštovanjem prema toj ženi, koja je zavrijedila imati Božje povjerenje.  (Misli su iz homilije don Ante). Završio je jednom molitvom:

 „Posudo sveta, službenice Božja,

iz koje niknu sjeme našeg spasa,

 svjetiljkom vjere obasjan nam pute,

 da i nas takne jeka Božjeg glasa.

 Da Božja milost siđe na nas, o sveta Ano, moli za nas!“

Na blagdan sv. Ane ujedno smo proslavili imendane  zamjenice Vrhovne glavarice,  s. Vesne Mateljan  i provincijske glavarice s. Anemarie Radan.

Nakon Euharistijskog slavlja slijedilo je druženje za zajedničkim stolom. Atmosfera je bila ugodna, raspjevana , okrijepljena hranom koju su pripremile marne ruke sestara u kuhinji, a priskrbljena brigom i trudom kućne poglavarice s. Eduarde Marić, zamjenice prov. glavarice.

 Na kraju slavlja provincijska glavarica s. Anemarie zahvalila se dr Anti Mateljanu, s. Vesni, s. Mariji i svim prisutnim sestrama na sudjelovanju proslave i izraženim čestitkama. Također se zahvalila svim sestrama u zajednici za uloženi trud i nesebičnu žrtvu.

  Vijesti - Sve