Animatori Maloga  Isusa na testiranju Ponedjeljak, 19. 10. 2020.

Danas  u ovo vrijeme čujemo  uglavnom samo ove  riječi: zaraženi i testiranje, maska, dezinfekcija… Nažalost to opterećuje ljude jer kod mnogih događa se  duhovni, tjelesni i psihički stress. Čini nam se kao da je ponestalo snage vjere i predanja jer nas zaokuplja samo ”matematika brojki…” Razboritost je naše bitno kormilo, potrebna je, ali ako samo strahujemo kormilo se lomi.


Dana 17. listopada 2020. imali smo susret Animatora naše provincije za Društvo Prijatelja Maloga Isusa. Nakon upute, prijedloga, savjeta, razboritog razmišljanja i okolnosti odvijanja, naš duhovno – edukativni susret se ipak dogodio na splitskom Pojišanu. Predali smo sve Malom Isusu u srce i Njegovoj Božanskoj moći. Hrabri animatori vrlo radosni tijekom jutra pristizali su, netko autom a netko hodočasnički… Po dolasku svi su Gospi od Pojišana i moćnim zaštitnicima, sv. Leopoldu, Padre Piu i ovaj put  sv. Nikoli koji se štuju u ovom svetištu, uputili svoje  molitve i zahvale.

Nastavili smo u velikoj dvorani sa osvježenjem i slasticama pa uz zajedničku molitvu Malom Isusu po zagovoru sluge Božjeg Josipa Stadlera uslijedilo je predavanje i razgovor osvrtom na izloženo. Svi su bili iznimno potaknuti radikalnije razmišljati na svoje kršćansko svjedočenje i djelovanje kao član PMI-a. Bogu smo zahvalili da kapucinski mladomisnik fra Josip Čibarić iz svoje riznice djeli tako snažne evanđeoski riječi.Temelj nam je postavio na evanđelju Mt 25,31 - 40. Podcrtao je naše svjedočenje u svakodnevlju I konkretnim župama, zatim poslanje PMI-a među malenima i rubnima u kojima je On, naš Prijatelj. Ma koliko li smo ga puta možda I prezreli na različite načine …? Pozvao nas je na radosno svjedočenje ali i svakodnevno preispitivanje; ”Jer što god ste učinili malenima, meni ste učinili … I obratno”. Pravi iskreni prijatelj uvijek čini samo dobro na slavu Božju, ali bez zavisti, ljubomore, ogovaranja… naglasio je fra Josip.

Nakon kvalitetne diskusije nastavila je pročelnica  misao predavanja povezati I sa konkretom situacijom koja je uzavrela svijet. Pokušala je svojim razmišljanjem naglasiti bitnu poruku susreta, ISUSE; RECI SAMO JEDNU RIJEČ te potaknuti svih oživjeti u svom životu I djelovanju snagu vjere.

Na svim susretima uvijek bude izmjena iskustva naših eventualija, programa i obveza … pa smo i to malo pročešljali sa oprezom da nam se bitno nebi zasjenilo. U tim trenutcima pridružila nam se provincijalna glavarica s.Terezija Pervan i savjetnica s. Brigita Rojnica.

Nastavili smo izmjenu duhovnih iskustava i mogu reći jakih pojedinih svjedočanstava na temelju poticajnih misli svetaca I blaženika I našeg Stadlera koje su dobili izvlačenjem uz malog anđela… Iznjedrile su se neke dragocjenosti koje samo mogu biti dar Božji. Poslije malog predaha pridružio nam se gvardijan I župnik fra Žarko Lučić, ali nije nas ni mimoišao fra Drago. Pogledali smo njegovu izložbu koja je poticajna u mjesecu listopadu prikazom svih  otajstva krunice, kao I oslikane svetce tijekom godine.

Pri kraju službenog dijela susreta molili smo se majci Božjoj jer njezin je dan kao I mjesec. Uključili smo sve PMI-a žive i pokojne, odsutne i zapjevali himnu Malom Isusu. Pjevanje iz srca prekinuo je miris pize koji nam dođe upravo u pravo vrime. Moje marne animatorice Zrinka Ančić I Ankica Kaćunić kao prave domaćine pripremile kolače i kao Marte poslužile. Animatorica Meri Ribičić uveseljavala sa Zrinkom pa pomislih da će zaželjeti svi što dulje ostati ... Dgodilo se iznenađenje, posjetio nas je tada sv. Josip i Mali Isus. Budući da su bili ”dobri”, dobili su taj dar od provincijalke s. Terezije. Zapisali smo to fotografijom na uspomenu jednog lijepog dana kojim su svi dobili duhovno osvježenje i ohrabrenje. Testirali smo svoju vjernost !!!

Na koncu s. Terezija i s. Dolores zahvalile svima na njihovom i marljivom djelovanju a posebno župniku fra Žarku koji bez zadrške ustupi svoje prostore za naše rad. Polako se rastajali zahvalni Bogu i Gospi ali I jedni   drugima . Nema budućnosti I blagoslova bez zajedništva u Duhu!

s.Dolores Brkić, pročelnica PMI-a

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve