Blagovijest,  dan nade i spasenja Nedelja, 27. 3. 2022.

Svetkovina Blagovijesti ovu godinu će biti posebno u sjećanju a vjerujemo i više od sjećanja. Središnji događaj ovu godinu je posveta Rusije i Ukrajine kao i čitavog svijeta Bezgrješnom srcu Marijinu. Blagovijest je Patron Društva PMI-a, godišnjica je utemeljenja  Inicijative  40 dana za život, početak velike devetnice za Božić, Križni put za nerođene ulicama grada Splita. 


Kroz naše pripreme nastojali smo biti u tom milosnom mozaiku ne samo srcem i dušom nego i stvarno nazočni. Prethodni dan dobili smo čestitku od ravnateljice Društva i naše pročelnice.

Neizostavno nam je bila svima sv. Misa na svetkovinu Blagovijesti na kojoj smo sudjelovali molitvom u činu posvete Bezgrješnom srcu Marijinu. Podijelili smo se  na 4 lokacije. Jedni su započeli devetnicu Božiću u crkvi Betlehem na Marijanu te hodočastili do crkvice Gospe žalosne gdje je  bio Križni put pa sv. Misa. Druga skupina je bila u splitskom Klerikatu  u posebnom programu FSR, Križni put te sv. Misa. Treća grupa je bila u našem svetištu Gospe od Pojišana na križnom putu i sv. Misi koja se slavila za članove  Društva PMI-a. Četvrta grupa sa s. Dolores je sudjelovala na Križnom putu za nerođene ulicama grada Splita s početkom u 15 sati. Krenuli smo od crkve Gospe od zdravalja i tu završili s blagoslovom i pred izloženim Presvetim sakramentom  te imali čin posvete. Doživjeli smo kako je lijepo svjedočanstvo građanima i turistima molitva krunice hodeći ulicama grada od crkve do crkve. U crkvama se molile  postaje. Možda je mnogima molitva bila poticaj jer su promatrali s poštovanjem.

 U 17 sati uputili smo se u Provincijalnu kuće, samostan sv. Ane gdje smo izmolili devetnicu Malom Isusu. Uslijedila je sv. Misa  koju je predslavio dr. don Ante Rako. Njegova propovijed kako je rekla jedna članica upravo je bila kao blaga vijest u vrtlogu svega što se događa oko nas i svijetu. Između ostalog govorio je o tri dimenzije bitne za ovu svetkovinu i čestitao PMI -a .

  1.      Ne boj se Marijo ! Stani gdje žuriš, razmisli ? Gdje mi često žurimo i ponekad srljamo. Njezinim DA počelo je spasenje…
  2.      Prilazi anđeo – pozdravlja je i govori poruku Neba. Razmislimo što i kada, nadasve kako u važnom trenutku reći drugi
ma. Ovo je i blagdan molitve …
  3.      Sv. Elizabeta – Bogu NIŠTA nije nemoguće ! Vjeruj u njegovu moć za sve situacije, pusti da On odradi svoj naum… 

 Na sv. Misi bila je provincijalka s. Terezija Pervan i nekoliko sestara, članovi iz Centa za život sa koordinatoricom za Dalmaciju gđom Marijom Kulazo Šošić i mi članovi PMI-a sa pročelnicom s. Dolores Brkić. Pjevanje je predvodio gosp. Šošić. Nakon sv. Mise preselili smo se u prostorije Centra za život koji su u sklopu našeg samostana. Cilj ovog dana bio nam je,  za spašenu djecu po molitvi i postu mnogih, udjeliti donaciju dječje hrane i higijenskih potrebština i  skromni  prilog. Dar  je to od srca s kojim smo htjeli pokazati na koji način je dobro obilježiti svoju zaštitnicu. Gđa Šošić sa svojim suradnicima  priredila nam je primjereno osvježenje uz slano i slatko…Kako je u tijeku molitvena kampanja 40 dan za život, neke članice su nastavile pred poliklinikom bdjeti moleći. Jedni su uspjeli sa s. Dolores pridružiti se i na sv. Misi na Pojišanu   i tako po treći put sudjelovati u činu posvete Bezgrješnom Srcu Marijinu.

Danas  zajedno analiziramo milosti i po preporuci don Ante iz propovijedi razmišljamo kako trebamo nositi blagu vijest i Isusa. Marija je Isusa darovala nama – svijetu, a mi svakodnevno nositi ga bližnjima. Sva doživljena iskustva podijelili smo  jedni drugima.  Trebamo Isusa darivati drugima i svjedočiti da je u Njemu jedinom spasenje, mir, milost i blagoslov. Svakodnevno  pronalaziti smisao poslanja tamo gdje jesmo i prepoznajmo blagoslove koje nam Bog daje, kazao je don Ante u zaključnoj misli koju i mi potpisujemo.

Zrinka Ančić članica vrh. uprave Društva PMI i

Vesna Mamić , animatorica PMI

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve