Cvjetnica sa papom Franjom u Godini Milosrđa Ponedjeljak, 28. 3. 2016.

Mladi  Druge gimnazije Split  već 23. put u nizu hodočaste u Rim i Vatikan za Cvjetnicu što im je i ujedno studijsko putovanje po školskom kurikulumu. Ove godine bila je posebna milost u Godini Milosrđa.


Naš boravak ove godine u Rimu i Vatikanu bio je od 17.  do  24. ožujka 2016. godine. Voditeljica i školska organizatorica je vjeroučiteljica prof. s. Dolores Brkić koja je ove godine vodila 52 mladih. Tijekom putovanja posjetili smo još Napulj, Montecassino, Asissi, San Gabrilele, Orvieto i Loreto  te imali priliku, uz Rimske bazilike proći kroz jedanaest Svetih vrata.

U samom Rimu imali smo kao i uvijek razrađeni program studijskog putovanja: Vatikanske muzeje, 4 Bazilike , Forum, Papinski zavod sv. Jeronima,  Koloseum, Katakombe, Panteon, EUR, Trgove i fontane….  a nas je najviše dojmila procesija i sv. Misa na Trgu sv. Petra koju je predslavio papa Franjo na Cvjetnicu. Njegove jednostavne riječi ali one iz njegova Očinskog srca duboke vjere bile su nam poticajne i ohrabrujuće. Naglasio je kako je Isus Vrata i On je sam ta Katedrala; On je naše Milosrđe i spasenje. Zaista blago nama, ali mi mladi često to gubimo iz vida.

Na koncu sv. Mise papa je prošao sa papa mobilom kroz cijeli Trg. Mi smo bili u prvom redu pa smo imali milost da više puta budemo u njegovoj neposrednoj blizini te nam udjeli svoj blagoslov.

Nekoliko mladih i s. Dolores podijelilo je svoja iskustva i doživljaje sa slušateljstvom Radio Vatikana. Bili smo smješteni u Hrvatskom domu bl. Ivan Merz gdje smo se osjećali kao u vlastitoj obitelji što nam je pridonijelo ugodnom druženju. Kad smo putovali za Napulj i Montecassino pridružile su nam se još dvije sestre Služavke malog Isusa, Ružica i Zorka koje su nam bile kao i naša vjeroučiteljica.

Zahvalni Bogu za ove posebne milosti u Jubileju milosrđa i svim kulturnim sadržajima koje smo vidjeli, posebno hvala našim roditeljima, našim podupirateljima, a posebno s. Dolores koja uloži puno truda u realizaciju. U našoj grupi hodočasnika, bili smi i mi PMI-a iz Druge gimnazije-Split.

Vjerujemo da ćemo osjetiti mi i svi naši bližnji plodove ovog putovanja.

 Petra Udiljak - PMI    

  Vijesti - Sve